Де ви, чемпіони?

09.09.2009
Де ви, чемпіони?

Сергій Дерев’янченко (праворуч) сподівається на золоту нагороду чемпіонату. (Фото Рейтер.)

Важко повірити, але за всю історію виступів нашої збірної на чемпіонатах світу (тобто з 1993 року) українці ще не завойовували жодної золотої нагороди. Зазвичай ми поверталися додому зі «сріблом» або «бронзою»; свого часу третім був сам Віталій Кличко. Цього ж року намір нарешті отримати медаль найвищого ґатунку має під собою реальне підґрунтя.

У Мілані стартували 11 українських боксерів. Чи не найбільша наша надія — олімпійський чемпіон–2008 у ваговій категорії до 57 кг Василь Ломаченко. Два роки тому — а саме з таким інтервалом відбуваються планетарні форуми — хлопець із Білгорода–Дністровського здобув у Чикаго срібну медаль. Нині Василь уник кваліфікаційних поєдинків і успішно почав змагання з першого раунду. У другому колі він поміряється силами з валлійцем Крейгом Евансом.

Є в нашій збірній і володар бронзової медалі попереднього чемпіонату. Представник Миколаєва Сергій Дерев’янченко (до 75 кг) не приховує, що прагне поліпшити результат. «Два роки тому я теж їхав до США з амбіціями, але обмежився третім місцем. Тепер я став досвідченішим і сильнішим», — каже Сергій. Він уже дістався третього кола, що підтверджує серйозність його намірів.

До цієї ж стадії потрапив і земляк Дерев’янченка — Олександр Ключко (до 64 кг), який буквально зносив із рингу попередніх суперників. У 1/8 фіналу на нього очікував марокканець Муссаїд Дріс.

Продовжують боротися за медалі також кримчанин Олександр Усик (до 91 кг) та Роман Капітоненко (понад 91 кг) із Фастова Київської області. Спортсмен із Сімферополя в першому поєдинку «розібрався» з індійцем Манпретом Сінгхом (16:2 за очками) й вийшов на шотландця Стефана Сіммонса. А ось наш найтяжчий представник у Мілані, Капітоненко, вже пробився до чвертьфіналу. У 1/8 фіналу він здолав бар’єр у вигляді румуна Развана Коджану (13:9) і сьогодні поміряється силами з кубинцем Савоном Котілла.

А от для шести інших наших атлетів чемпіонат уже закінчився. Харків’янин Денис Шкарубо (до 48 кг), донеччанин Артем Далакян (до 51 кг) та львів’янин Олександр Чигаєв (до 54 кг) програли вже в перших поєдинках. Хоча Чигаєв, який є капітаном нашої збірної, напередодні старту чемпіонату випромінював оптимізм: «Настрій у команди відмінний, усі ми добре підготувалися до турніру». Херсонець Дмитро Буленков (до 60 кг) дійшов до третього раунду, де в рівній боротьбі з туркменом Садаром Хударбердиєвим отримав розсічення й не зміг продовжити поєдинок. Третій етап став останнім ще для двох українців. Сумчанин Тарас Шелестюк (до 69 кг) поступився узбеку Сапієву — 11:16, а Олександр Гвоздик із Харківської області (до 81 кг) — німцеві Краузе за рішенням суддів (за ударами рахунок був 2:2).

 

ОВВА!

Поки одні боксери в Мілані змагаються за медалі, інші використовують чемпіонат у власних цілях. Шестеро спортсменів з Африки зникли з готелів, ледь поселившись у них. Цікаво, що один із них, камерунець, у першому бою мав битися з українцем Капітоненком.