НОВИНИ ПЛЮС

08.09.2009

Росія дестабілізує Крим

Президент Віктор Ющенко звинуватив Росію в дестабілізації ситуації в Криму. Як повідомляє «Німецька хвиля», в інтерв’ю німецькому тижневику «Шпігель» Ющенко сказав, що на російському Чорноморському флоті панує «беззаконня та розхлябаність», які призвели до недавніх конфліктів з українськими правоохоронцями. Глава держави наголосив, що Україна залишає за собою право контролювати військову присутність Росії на півострові, й оскільки є сили, які роблять ставку на дестабілізацію ситуації в Криму, Україні доводиться шукати підтримки з боку НАТО. Ющенко застеріг, що вплив Росії на Україну може при­звести до втрати основоположних демократичних цінностей, і звинуватив Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко в тому, що вона представляє інтереси Росії.

Справа Гонгадзе

Екс–генерал Олексій Пукач почувається добре й активно співпрацює зі слідством у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Про це журналістам повідомив Генеральний прокурор Олександр Медведько. На запитання, чи проводили очні ставки між Пукачем та засудженими виконавцями вбивства журналіста, Медведько сказав: «Я на це не можу відповісти, це таємниця слідства. Тому зараз ще рано про це говорити. Як буде необхідність, то ми проведемо». При цьому Генпрокурор зауважив, що на даний момент слідство ще не встановило замовників вбивства.

Люди Тимошенко заважали розслідувати отруєння Ющенка?

Іншу резонансну справу — про отруєння на той час кандидата у президенти Віктора Ющенка, — на думку Генпрокурора Медведька, до президентських виборів навряд чи розкриють.

Тим часом сам Президент в інтерв’ю тижневику «Шпігель» сказав, що розслідування замаху на його життя вже завершено. І заявив, що розслідуванню обставин отруєння перешкоджало оточення Тимошенко. За словами
В. Ю., люди, які безпосередньо організували його отруєння діоксином під час вечері з головою СБУ Смешком і його заступником Сацюком, уже чотири роки перебувають у Москві. Серед них — колишній заступник голови Служби безпеки, кухар та хтось із обслуги.

Міліція збирала компромат на керівництво СБУ

У Службі безпеки виявили, що працівники МВС збирали компромат на заступника голови СБУ Андрія Кислинського. Як сказано в повідомленні прес–служби Служби безпеки з цього приводу, «СБУ звернулася до Генпрокуратури з проханням перевірити факти протиправних дій працівників органів внутрішніх справ, які проводили незаконний збір інформації про особисте життя Кислинського та займалися фальсифікацією зібраних матеріалів з метою підтвер­дження неправдивої інформації, поширеної народним депутатом Геннадієм Москалем».

Як було встановлено в ході перевірки, після заяви Москаля (представника «Народної самооборони») про те, що Кислинський займався сутенерством, співробітники ГУ МВС України в Луганській області «розпочали активні заходи з метою пошуку компрометуючої інформації про особисте життя Кислинського та його близьких родичів», під тиском «вимагали від громадянина М. підписати неправдиві свідчення проти Кислинського».

Кримчан попередили про Богословську

Служба безпеки офіційно попередила владу Севастополя й Сімферополя про неприпустимість розміщення плакатів з антидержавними закликами. Як повідомив журналістам голова СБУ Валентин Наливайченко, зокрема, це стосується бігбордів народного депутата Інни Богословської, які містять гасло «Досить ділити Севастополь! Дамо місту статус українсько–російської території!». Раніше СБУ завершила дослідчу перевірку на вимогу Української народної партії порушити кримінальну справу за фактом розміщення таких плакатів і направила до Генеральної прокуратури матеріали щодо закликів Богословської до порушення територіальної цілісності України.