Зміна влади на «Інтері»

08.09.2009
Зміна влади на «Інтері»

Ганна Безлюдна.

Учора прес–служба телеканалу «Інтер» офіційно розповсюдила інформацію про звільнення з посади генерального продюсера — «за згодою сторін» — Ганни Безлюдної, яка одночасно перестає бути й членом правління телеканалу. Натомість до складу правління увійшла Лариса Горська — директор інформагентства «Українські новини», що входить до UA Inter Media Group. Член правління Ярослав Порохняк у свою чергу переміщається на посаду першого заступника голови правління Сергія Созановського. Такі рішення ухвалено на зборах спостережної ради АТЗТ «Українська незалежна ТБ–корпорація» (телеканал «Інтер») ще у п’ятницю.

Офіційно Ганна Безлюдна розійшлася з найрейтинговішим і, відповідно, найвагомішим у впливі на українську політику каналом полюбовно. Обізнані джерела називають поверхневим каменем спотикання надто пафосне висвітлення «Інтером» візиту в Україну московського патріарха Кирила, а глибинною причиною звільнення — конфлікт між Безлюдною та політтехнологом Володимиром Грановським, зокрема і в питанні розподілу виборчих бюджетів. (Грановський — політтехнолог, один з авторів програми «Свобода на «Інтері», близький до власників каналу Валерія Хорошковського та Дмитра Фірташа).

Учора на «Інтері» визначилися з директором інформаційно–новиннєвої служби. Логічно, що її очолила Лариса Горська. Попередник новопризначеної Антон Нікітін, котрий за сумісництвом обіймав ще й посаду шеф–редактора новин, залишив канал разом із Ганною Безлюдною.

За інформацією кількох джерел, чи то консультантом, чи керівником випусків новин «Інтера» може стати політичний оглядач телеканалу «Росія» (РТР) Ілля Канавін. Один штрих до портрета цієї особи: сюжет Канавіна «Пакт Молотова–Ріббентропа: історичне дослідження», яке «Росія» показала 21 червня, польське МЗС розцінило як фальсифікацію історії.

Обов’язки генерального продюсера каналу, за інформацією «Української правди», може виконувати виконавчий продюсер. Найвірогідніший кандидат на цю посаду — Єгор Бенкендорф — є керівником студії Inter Media Production.

Євдокія ФЕЩЕНКО

 

КОМЕНТАР

Володимир Фесенко,
керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

— Не дуже багато людей можуть сказати добрі слова про Ганну Безлюдну: вона жорстка і принципова. Завдяки цим якостям їй вдалося не лише утримувати лідерські позиції «Інтера» в рейтингу телеканалів, а й підсилити їх. Швидше за все, причиною звільнення генерального продюсера каналу були або суперечності менеджменту (між Безлюдною і Грановським), або внутрішні конфлікти власників (Хорошковського й Фірташа).

В основі конфлікту, швидше за все, не стільки політика, скільки бізнес–інтереси. Бо політичні симпатії Хорошковського — до Президента і Фірташа — до Януковича легко поєднуються в ефірі «Інтера». Це добре показала й остання підсумкова тижнева програма, в якій інтерв’ю каналу дали і Ющенко, і лідер Партії регіонів.

Гіпотетично, Безлюдна могла розсваритися з Грановським, який фактично є керівником виборчого штабу Арсенія Яценюка, через присутність на телеекрані патронованого кандидата.