На «карликів» з осторогою

03.09.2009

Уже в суботу збірна України проведе черговий матч у рамках кваліфікаційного відбору на чемпіонат світу–2010. На стадіоні «Динамо» в Києві нашим футболістам доведеться позмагатися з андоррцями, проти яких у цьому відбірковому циклі ми ще не грали. Цю зустріч дехто схильний розцінювати як «розминку» перед наступним поєдинком — у середу з білорусами. Але «шапкозакидацьких» настроїв у таборі національної команди, що зараз тренується в Кончі–Заспі бойовим складом, не спостерігається. Надто холодним був душ, отриманий у недавньому домашньому спарингу з турками. Саме після того матчу Україна опустилася в рейтингу ФІФА на шість сходинок і тепер посідає 25–ту позицію.

На думку тренера «жовто–синіх» Олексія Михайличенка, ці два поєдинки — з Андоррою і Білоруссю — не можна сприймати в одному контексті, а слід розглядати поодинці. «Якщо ми будемо думати лише про виїзд до Мінська, то ризикуємо отримати проблеми вже з Андоррою», — сказав Міха журналістам позавчора на «дні відкритих дверей» у Кончі–Заспі. Справді, враховуючи хронічне невміння нашої команди грати «першим номером» (а проти піренейців саме так і доведеться діяти), Михайличенко має серйозно помізкувати над тим, як його підопічні пробиватимуть масовану оборону гостей.

Півзахисник Анатолій Тимо­щук із «Баварії» теж закликає поставитися до андоррців з усією серйозністю: «Прохідних суперників у Європі не залишилося. Ви пам’ятаєте, як збірна Росії грала з тією ж збірною Андорри? Тоді росіяни змогли перемогти лише на останніх хвилинах. Що вже казати про збірну Білорусі, в якої все ще залишаються шанси на друге місце в групі».

Ще одним серйозним фактором, який може вплинути на якість гри, Олексій Михайличенко називає психологічний аспект: частину збірної становлять донецькі «шахтарі», які нещодавно прикро поступилися «Барселоні». З іншого боку, є й позитив — від переходів Андрія Шевченка та Дмитра Чигринського до нових клубів, а вони ж лідери збірної у своїх ланках.

У двох наступних матчах Михайличенко планує здобути максимальну кількість очок і водночас бажає білорусам вибороти бодай нічию з хорватами в Загребі.

У свою чергу німецький наставник збірної Білорусі Бернд Штанге має деякі проблеми перед виїздом до Хорватії, де «сябри» гратимуть паралельно з нами в суботу. Річ у тім, що півзахисник німецького «Штуттгарта» Олександр Глеб досі не відновився після травми стегна, а форвард італійського «Барі» Віталій Кутузов дискваліфікований через перебір жовтих карток. Утім у матчі проти нашої збірної його вихід уже очікується.

 

УСПІШНІСТЬ

Вересневий рейтинг ФІФА

(у дужках — місце минулого місяця)

1 (1). Бразилія 1604

2 (2). Іспанія 1588

3 (3). Голландія 1376

4 (5). Італія 1186

4 (4). Німеччина 1186

6 (6). Росія 1129

7 (7). Англія 1127

8 (8). Аргентина 1113

9 (10). Хорватія 1101

10 (9). Франція 1040

25 (19). УКРАЇНА 829

77 (74). Білорусь 420

136 (130). Казахстан 181

195 (195). Андорра 17