Театр абсурду без керма й вітрил

02.09.2009
Театр абсурду без керма й вітрил

Блокування роботи ВР вигідне і Партії регіонів, і Блоку Тимошенко. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Ніяких «перерв» на роботу в комітетах: перший тиждень Верховна Рада повинна провести в пленарному режимі, адже потрібно ухвалити стільки важливих рішень, стільки законів... До такого висновку позавчора увечері на другій за день погоджувальній раді дійшли лідери парламентських сил, постановивши на ранок змінити відповідним чином календарний план п’ятої сесії і працювати, працювати, працювати. Але нічого в дрімучому лісі української політики не здохло, і дива не сталося: розпочавшись із традиційного для відкриття сесії Гімну України у виконанні хору ім. Верьовки, «перший депутатський дзвоник» завершився вже не менш традиційним блокуванням. Чергова «перерва» триватиме до 8 вересня, коли парламентарії знову зберуться під законодавчим «куполом» і спробують дійти згоди. Або й не спробують, бо ще не факт, що вони в тій згоді зацікавлені.

 

Розпустити б такий «курорт»...

Найпопулярнішими в парламентських кулуарах першого після канікул дня звично є два запитання: «як відпочили?» і «які прогнози на цю сесію?». Відповідь на друге засоби масової інформації могли тиражувати без змін, лише підставляючи щораз інше прізвище: нічого хорошого на цю «напружену й заполітизовану президентською кампанією сесію» ніхто не прогнозував. Натомість запитання про відпочинок, окрім стандартних розповідей про пляжі депутатського санаторію у Криму та Лазурового узбережжя, мандрівки Європою й копання картоплі (є серед народних обранців і такі близькі до народу люди), у декого викликало оригінальну реакцію. Приблизно так: «Та стомився, як собака — стільки справ напередодні виборчої кампанії, з бізнесом проблеми через кризу, «хвости» треба було підтягувати... Ну нічого, тут нарешті відпочину!». А й справді, розраховувати на плідну законодавчу роботу не випадало вже бодай з огляду на те, що Партія регіонів не відступилася й навіть «удосконалила» більшими цифрами вимогу підвищити соціальні стандарти, а БЮТ і його партнери по коаліції підтримувати опозицію в цьому питанні не збиралися.

Передбачаючи проблеми, Володимир Литвин у своєму вступному слові закликав нардепів визначитися, потрібна їм повноцінна робота парламенту чи ні. «На руїнах нічого путнього створити не вдасться. Верховна Рада повинна працювати. Вважаєте інакше, сліпо йдете за вказівками? Тоді давайте приймемо рішення про припинення її діяльності через саморозпуск», — патетично закликав спікер. І запропонував «повернутися до пропозиції провести спеціальне засідання ВР за участі Президента й уряду», на якому «обговорити подальший розвиток країни». Узагалі, промова спікера оптимізмом не відзначалася. Він із сумом констатував, що Рада є «не лише свідком, але й безпосереднім учасником процесу руйнації країни», й обидві — і країна, і ВР — «функціонують за інерцією», «тримаються на хаосі», в умовах нав’язаних політичними силами міжусобиць і «кріпацької системи взаємовідносин».

Культ особи на піратському кораблі

Представники двох найбільших фракцій, які, принаймні з огляду на розміри і впливовість, наразі найбільше причетні до змальованих Литвином макабричних картинок, у своїх промовах пікірувалися «компліментами». Лідер Партії регіонів Віктор Янукович, вряди–годи завітавши до сесійної зали, пафосно розповів про те, якими жахами відзначилося «правління цієї влади», що «перетворила Україну на піратський корабель із заручниками, але без капітана, руля й вітрил». «Ручне адміністративне управління, наступ на бізнес, диктат і самореклама — це шлях до нового культу особи, — підозріло натякав Янукович на певну «особу», з якою ще недавно чудово ладнав. — Замість реальних дій і антикризових програм уряд використовує гіпноз для населення й наркоз для економіки». Словом, так далі тривати не може, тому ПР ініціює створення національного антикризового центру на базі тіньового уряду і вимагає не лише ухвалення закону про підвищення соціальних стандартів, а й звіту уряду щодо виконання бюджету.

Голова фракції БЮТ Іван Кириленко, у свою чергу, назвав запропонований «Регіонами» законопроект про підняття мінімальної зарплати та пенсії і прожиткового мінімуму «не просто неузгодженим, а небезпечним», укотре пообіцявши «поєднати питання про підвищення соціальних стандартів із підготовкою бюджету на 2010 рік». Що характерно, пояснивши це бажанням «реально покращити життя народу без популізму і тріскотні».

Колеги, у нас є план? Чи є у нас план... нема!

Завершивши урочисту частину, парламентарії взялися за кнопки і перше ж питання з тріском провалили. Враховуючи, що це було голосування за календарний план сесії, без якого працювати неможливо взагалі, розлючений головуючий кинув фразу: «В цьому театрі абсурду ніхто під тиском працювати не буде: не хочете затверджувати порядку денного, давайте ухвалимо рішення про розпуск Верховної Ради» й оголосив перерву.

Число 207, яке висвітилося на табло по завершенні голосування, пояснювалося просто: комуністи відмовлялися підтримувати порядок денний, поки в ньому стоятимуть внесені націонал–патріотичними парламентаріями питання про визнання ветеранів ОУН–УПА, надання статусу репресованої «пособствующєй фашистам» греко–католицькій церкві тощо. Патріоти з групи «За Україну!», у свою чергу, вирішили не давати голосів, поки в проекті буде запропонований комуністами додаток. «Регіонали» не дали жодного голосу, бо не отримали гарантій позитивного голосування за свій «соціальний» проект. А голосів «більшості» не вистачило, бо, по–перше, більшості як такої в ній давно немає, а по–друге, як і решті парламентських сил, фракціям коаліції цього дня відверто бракувало «робочої сили» — чимало нардепів іще не доїхали до Києва з відпусток. Після перерви до зали повернулося й того менше людей — зрозумівши, що діла не буде, розбіглося ще з півсотні «бійців».

Ця блокада надовго?

Що, втім, не завадило депутатам, несподівано для них самих, календарний план таки ухвалити: цього разу фракція «НУНС», яка в принципі готова й хоче працювати, видала 61 «за».

«Регіони» завмерли в неприємному передчутті: першим у порядку денному стояв законопроект про підвищення соціальних стандартів. Який прогнозовано підтримали тільки самі «біло–блакитні» та ще комуністи, котрі спершу комизилися, вимагаючи встановити ще й обмеження на зростання цін (треба ж і собі продемонструвати «ексклюзивну» турботу про народ). Фракції коаліції наголошують на тому, що на втілення планів опозиції в бюджеті немає коштів, а група «За Україну!» охоче й проголосувала б, бо «якщо кошти є на рекламу про те, як «Вона» працює, то й на зарплати–пенсії знайдуться», але від лідера В’ячеслава Кириленка чомусь була вказівка цей законопроект не підтримувати. На табло загорається красива цифра «200» — і «регіонали» прогнозовано тягнуться до трибуни. Блокада і перерва.

«Партія регіонів наполягає на ухваленні закону про підвищення мінімальної зарплатні до 1500 гривень і мінімальної пенсії — до 1300. Причому такий перерахунок має бути здійснений уже з 1 вересня. Це наша логічна й послідовна вимога, і ми не маємо наміру від неї відступати. Якщо Верховна Рада не дбає про людей, то, може, така Верховна Рада не потрібна? Бо депутати, які не бачать, що сьогодні народу неможливо прожити за чинну мінімальну зарплату і пенсію, — це не народні депутати», — пояснила позицію ПР Ганна Герман. Її колега по фракції Олександр Єфремов на запитання «УМ», чи означає це, що «регіонали» блокуватимуть роботу парламенту до переможного кінця й на жодні компроміси не підуть, наголосив: «Ми будемо здійснювати ті функції, які вважаємо за потрібне. І працюватимемо з колегами в парламенті, щоб набрати достатню кількість голосів. Вважаю, що я гранично відверто відповів на ваше запитання».

А насправді вони — однакові

За словами представниці групи «За Україну!» Ксенії Ляпіної, погроз про розпуск ВР ніхто не боїться, бо «самі депутати за це ніколи не проголосують, а Президент утратив право дострокового припинення повноважень парламенту». Насправді, на думку пані Ксенії, ситуація вигідна обом найбільшим фракціям: «Блоку Тимошенко це потрібно для того, щоб відтінити виборче гасло «Вони блокують. Вона працює». А «Регіонам» треба показати, які вони борці за благо народу. Тому сперечаються вони тільки позірно, а насправді давно вже домовилися про те, щоб утримувати дестабілізацію».

Хоча БЮТівці дуже стараються показати, що це не так. І вже назбирали підписи для проведення цієї п’ятниці позачергового засідання ВР. Більше того, сподіваються, що до того часу їм із кимось про щось вдасться домовитись. Мовляв, на порядку денному стоятимуть питання підтримки місцевого самоврядування, а за це «Регіони» не проголосувати не зможуть.

 

ЕКСЦЕСИ

Поки одні блокують, інші ламають журналістам мікрофони. Коли журналістка телеканалу СТБ поцікавилася в нардепа–комуніста Олександра Ткаченка, чому він напередодні висловлювався за зменшення кількості журналістів у Верховній Раді (мовляв, їх «занадто багато в буфеті»), парламентарій спершу почав тікати й відмахуватися від мікрофона, а потім узагалі вихопив його й кинув зі сходів. Мікрофон зламався. Знімальна група СТБ викликала міліцію для складання протоколу щодо правопорушення. Голова комітету ВР із питань свободи слова Ганна Герман заявила, що на найближчому засіданні комітет розгляне цей інцидент.