Побачити Нью–Йорк і...

02.09.2009
Побачити Нью–Йорк і...

Вікторія Кутузова нічого не протиставила титулованій Кім Клійстерс. (Фото Рейтер.)

Останній у цьому році турнір серії «Великого шолома» — відкритий чемпіонт США у Нью–Йорку — стартував. Із 31 серпня по 13 вересня найкращі тенісисти змагатимуться за світову славу та частку призового пирога, загальна вартість якого — 21 млн. 600 тис. доларів.

У перші чотири дні ціна квитка на стадіон «Флешинг Мідоу» із 18 кортами, де відбувається «Ю–Ес оупен», становить «лише» 48 доларів; надалі такса зростатиме.

Прикро, але вже перший день змагань значно урізав і так не надто численне українське представництво: після понеділка двоє із п’ятірки наших учасників вибули з боротьби в одиночному розряді. Наскільки впевнено Марія Коритцева проходила своїх суперниць у кваліфікації, настільки ж безнадійно здала перший поєдинок в основній сітці. Для киянки жереб обрав титуловану російську спортсменку Марію Кириленко, яка просто познущалася з українки — 2:6, 1:6.

Ще більш безславно виступила одеситка Вікторія Кутузова, яка потрапила до головної частини турніру напряму, без кваліфікаційного відбору. Суперниця в неї була грізніша: володарка «вайлд кард» бельгійка Кім Клійстерс уже встигла побути і найсильнішою тенісисткою планети, і навіть виграти «Ю–Ес оупен» у 2005 році. Бельгійка, яка майже два роки відпочивала від тенісу, нещодавно поновила професійну кар’єру. Всю силу відпочилої Клійстерс відчула на собі Кутузова — 1:6, 1:6. Після цього в нашій жіночій репрезентації лишалися тільки сестри Бондаренко.

Загалом серед результатів понеділка особливих несподіванок не зафіксовано: сенсацією з натяжкою можна назвати хіба що поразку сіяної під 25–м номером естонки Кайї Кенепі від тайванки Чанг. Або фіаско австрійки Сібіл Баммер (28–й номер посіву) у матчі з іспанкою Мартінес–Санчес. Стосовно фаворитів, то вже вступили в бій сестри–американки Серена та Венус Уїльямс. Серена, сіяна другою, на старті легко здолала співвітчизницю Алексу Глетч — 6:4, 6:1. Венус, яка отримала від організаторів третій номер, не без проблем перемогла росіянку Віру Душевіну — 6:7, 7:5, 6:3.

Не набагато більші несподіванки і в чоловіків: румун Віктор Ханеску (28) виявився слабшим за американця Джона Існера. А от лідер чоловічого заліку, швейцарець Роже Федерер, легко здолав «штатника» Девіда Бріттона — 6:1, 6:3, 7:5.

На нашого ж Сергія Стаховського очікує протистояння з німцем Філіпом Петшнером. Для початку Сергій учора ввечері за київським часом мав провести стартовий поєдинок парного розряду, а Катерина й Олена Бондаренко в «одиночці» зустрічалися, відповідно, з Аною Іванович та Аллою Кудрявцевою.