Бальзам на ваші рани

01.09.2009

Кілька років тому вчені Тернопільського медичного університету «придумали» пристрій для швидкого й ефективного загоювання ран будь–якого походження. В основу дії новинки під назвою «Апарат для лікування ран та гнійно–некротичних процесів «Амфора» лягло поєднання таких фізичних явищ, як мікроколивання та випромінювання різного діапазону, з хімічною реакцією утворення активних оксидних сполук. На Всеукраїнському конкурсі винаходів йому присудили тоді першу премію, а Міністерство промислової політики ввело виробництво пристрою в комплексну програму розвитку медичної промисловості.

І ось — ще один «ранозагоюючий» винахід, автором якого став доцент кафедри хірургії Тернопільського медуніверситету Іван Чонка. Це — спеціальна пов’язка для лікування передусім трофічних виразок, які утворюються на ногах унаслідок хронічної венозної недостатності, варикозу. Як відомо, такі рани можуть не загоюватися багато років. Вони погано (внаслідок виникнення алергій) піддаються лікуванню різними мазями і завдають хворим чимало страждань, на довгий час приковуючи людей до лікарняного ліжка.

Суть винаходу Івана Чонки — у розробці унікальної суспензії на основі оксиду цинку та натуральної карпатської живиці, яка допомагає значно пришвидшити загоювання ран, а також дає можливість хворим лікуватися амбулаторно, не лягаючи в лікарню. Досі пацієнти вимушені були користуватися пов’язками імпортного виробництва, які не назвеш досконалими. По–перше, вони малоефективні, бо лише запобігають інфікуванню ран та «підсушують» їх, слабко сприяють власне загоюванню і безсилі проти алергії. По–друге — закордонні засоби дуже дорого коштують. «Чонківські» ж пов’язки мають виражений лікувальний ефект і обходитимуться хворим у кілька разів дешевше. Тривалий час вітчизняне ноу–хау випробовували у Тернопільській обласній лікарні, відтак задоволеними залишились і медики, і пацієнти. Наразі винахід Івана Чонки вже запатентовано, і є надія, що незабаром цілющі пов’язки буде запущено у серійне виробництво.