МВС та «чорна кішка»

01.09.2009
МВС та «чорна кішка»

У хмельницьких правоохоронців — найкраще обласне управління міліції в Україні. (Фото автора.)

Виїзна колегія МВС, проведена минулої п’ятниці у Хмельницькому, розглянула кілька загальних тенденцій щодо криміногенної ситуації у країні. Опосередковано міліцейські чиновники таки підтверджують, що криза має вплив на збільшення рівня злочинності (лише крадіжок зареєстровано удвічі більше), але одразу додають, що все під контролем, бо відсотки розкриття злочинів не падають. І це при тому, що слідчі буквально завалені кримінальними справами, бо в останні роки кількість заяв від громадян про злочини зросла в чотири рази! Водночас змінилися пріоритети у корумпованих чиновників, адже кожен другий хабар, викритий міліцією, стосується сфери земельних відносин. Про невдоволення міністра Луценка рівнем «очищення» власних лав та про черговий бій «перевертням», який стартує від сьогодні, «УМ» повідомляла в попередньому номері. З іншого боку, ще напередодні колегії було змінено керівництво обласної міліції у Криму, на Черкащині та Харківщині. Перші пішли? Утім міністр Луценко не пов’язує ці кадрові зміни із прорахунками генералів у роботі.

 

З Богом та без ворожнечі

Місцем проведення колегії невипадково обрали Хмельницький, адже саме в цей день там урочисто відкрили нову адміністративну будівлю обласного УМВС. Новоселами стали 700 працівників облуправління чиї підрозділи раніше були розкидані по всьому місту. Керманичу обласної міліції Володимиру Гаврилюку, безумовно, є чим пишатися: у часи кризи завершити довгобуд, який «коробкою» простоював 14 років, не кожному до снаги. Кошторис будівництва — 75 млн. грн. (використовували, як державні кошти, так і гроші від господарської діяльності місцевої міліції), площа адмінбудівлі — майже 11 тис. кв. метрів.

Хмельницькі правоохоронці не приховують гордості, мовляв, окрім нашого, жодного облуправління міліції в Україні за роки незалежності не побудувано з нуля та ще й за такими стандартами — сучасні енергозберігаючі технології, власна котельня, швидкісні ліфти. Прикрасою новобудови є й фонтан на подвір’ї. Після того, як будівлю освятили православні священики, розпочався «розбір польотів» серед міліцейського керівництва, більша частина якого залишилася для преси невідомою.

Що цікаво, вже пізніше, спілкуючись із пресою, Юрій Луценко спростував припущення щодо його можливих протиріч із Президентом. «Я глибоко переконаний, що, доки ми на цих посадах, ми зобов’язані працювати разом! — запевняв Юрій Віталійович. — Ви бачите, як співпрацюють на Хмельниччині обласна влада та силові структури, а в сусідній Тернопільщині йде публічна війна між «губернатором», міліцією та СБУ, яка перейшла всі межі. Я ніколи не допускав стану війни по відношенню до керівників держави, бо це було б безвідповідально. Безумовно, виявляв свою точку зору як політик. Але Президент є Президент — він керівник держави, а я — чиновник держави. Тому не треба шукати чорну кішку в кімнаті, якщо її там немає».

Звільнили хабарника — приходить інший

Міністр Юрій Луценко нагадує, що глава держави Віктор Ющенко не випадково на останній нараді силовиків відзначив їхні успіхи щодо протидії злочинності та подякував за налагоджену співпрацю між міліцією і прокуратурою. Водночас, пан Луценко не приховує, що останнім часом кількість таких злочинів, як пограбування та розбої, зросла приблизно на 7—10%. До того ж лише в липні цього року зареєстровано майже вдвічі більше крадіжок, ніж за цей же місяць минулого року. Причини цього явища керманич МВС бачить у суспільстві — безгрошів’я, безробіття, криміналізований духовний простір тощо. Але наголошує підлеглим, що разом із цим має зростати і кількість затриманих злочинців. Для прикладу: лише в цьому році у державі зафіксовано 51–ше пограбування банків, водночас, 40% із них не розкрито. Через недоліки розшуку наразі від слідства переховується 19,1 тис. осіб, а знайдено — вдвічі менше підозрюваних. Натомість міліція впродовж року розкрила 1,6 тис. навмисних убивств, 11 тисяч пограбувань та понад три тисячі розбоїв.

Завдяки співпраці з прокуратурою міліція демонструє і кращі показники щодо викритих чиновницьких «відкатів» та хабарів. Загальна сума збитків, завданих посадовцями державі, — понад 4 млрд. грн., до відповідальності з порушених кримінальних справ притягується 1,2 тис. посадовців, переважно з Донбасу, Вінниччини, Житомирщини, Одещини та Буковини. Правоохоронці також задокументували отримання хабарів на суму 74,4 млн. грн. Кожного четвертого корупціонера спіймано на хабарі у понад десять тисяч гривень. Серед них — десять голів райдержадміністрацій та п’ять їхніх заступників, понад два десятки начальників управлінь та відділів, п’ять мерів, 60 службовців міськрад та виконкомів, 26 суддів.

«На місце затриманого хабарника приходить інший, — зазначає Юрій Луценко. — тому питання не в кількості затриманих, а в системі безвідповідальності. Бо реальну міру покарання у більшості випадків отримують, як правило, корумповані правоохоронці. Решта хабарників має незрозумілу поблажливість від Феміди».

«Менти оборзєлі!»

У МВС відзначають своєрідні успіхи у протидії наркобізнесу. Адже ледь не щомісяця правоохоронці направляють до суду по п’ять кримінальних справ щодо організованих угруповань наркоділків (що вдвічі більше, ніж у минулому році). Адже почали робити ставку не на затриманих наркоманів, які є лише споживачами зілля, а на тих, хто продає їм наркоту. Отож викрито 37, 5 тис. злочинів у сфері обігу наркотиків, ліквідовано 214 міжнародних каналів їхнього надходження, вилучено 5,4 млн. доз наркотичної отрути. Остання цифра дорівнює п’яти тоннам зілля, на яке «чорний ринок» витрачає близько 400 мільйонів гривень.

До того ж правоохоронці почали накладати арешт на майно наркоділків. «І коли ми чуємо розмови у злочинному світі: «менти зовсім «оборзєлі» — забирають усе підряд», я дуже радий, — каже Юрій Луценко. — Так, машина, квартира, дача, гроші, цінності — усе описують і арештовують, як майно, нажите на злочинні доходи. Але, на жаль, і тут лише частина ділків отримує реальні терміни ув’язнення від нашої судової системи».

 

НАМІРИ
Збільшити покарання п’яним водіям

МВС також збирається внести на розгляд Верховної Ради проект змін щодо посилення відповідальності водіїв за керування автомобілем у нетверезому стані, особливо якщо це призвело до тяжких наслідків. На думку міністра внутрішніх справ, якщо п’яний водій за кермом убив людину, то має отримати максимальне покарання — від 12 до 15 років. А за керування авто напідпитку сплатити чималий штраф — до 15 тисяч гривень. До такої ініціативи пана Луценка підштовхнув лист родичів загиблих у Чернівцях жінки та трьох дітей. Нагадаємо, що тоді п’яний водій фактично знищив цілу сім’ю на пішохідному переході. Натомість, згідно з чинним законодавством, йому «світить» лише від трьох до п’яти років «колючки».

 

ПРЯМА МОВА

По завершенню колегії журналісти випадково коротко поспілкувалися із новопризначеним керманичем кримської міліції Геннадієм Москалем, який, утім, залишається народним депутатом від НУНС.

— Геннадію Геннадійовичу, чи збираєтеся ви відмовитися від мандату нардепа, хоча міністр внутрішніх справ радив вам із цим не поспішати?

— Це вже як вирішить Центральна виборча комісія.

— Але ж спочатку треба подати відповідну заяву...

— Кому я її зараз подам, вахтеру?

— За процедурою заяву про складання депутатських повноважень подають на ім’я голови Верховної Ради...

— Ну то коли він (голова ВР. — Ред.) з’явиться на робочому місці, коли почнеться сесія, то я її подам. А зараз кому маю подавати? Я вам скажу так: якби цей мандат вирішив усі проблеми в Україні, я б його ось тут прямо порвав!

— А чи привітав вас із призначенням керівником кримської міліції ваш «улюблений» голова ВР АР Крим Анатолій Гриценко?

— Ні, не привітав. От бачите, невихована людина.

— Навіть не зателефонував, щоб засвідчити підтримку влади півострова вже озвученим вами планам щодо протидії корупції та хабарництву?

— Не дзвонив. Бо хіба ж він сам із собою може боротися?

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>