Легка музика для собору

01.09.2009
Легка музика для собору

Участь у турі братимуть Шевченківські лауреати — гурт «Піккардійська терція». (Фото з сайту www.ukraine–eu.mfa.gov.ua.)

Якщо хто пригадує, то у травні у чотирьох містах України — Києві, Львові, Івано–Франківську й Тернополі — можна було почути дивовижний спів прими Віденської опери Вікторії Лук’янець. Зустрічі з оперною співачкою влаштувала Українська греко–католицька церква у рамках проекту «З вірою і любов’ю» — серії концертів академічної музики, під час яких збирали кошти для завершення будівництва патріаршого собору УГКЦ у Києві. Тоді було зібрано 800 тисяч гривень. Тепер священики організовують виступи популярних виконавців. «Ми продовжуємо ці концерти — в іншій формі, але за суттю вони ті самі, — розмірковував на прес–конференції з приводу майбутньої акції предстоятель УГКЦ Любомир Гузар. — Така музика має благодатний заспокійливий характер для людей».

У другому турі проекту «З вірою і любов’ю» візьмуть участь виконавці легшого, ніж академічний, жанр музики — популярної. Як зауважують організатори, таким чином вони хотіли долучити до концертів (а заразом і до місії акції) молодь. Хоча деякі поп–виконавці будуть цікаві більше аудиторії середнього віку. Судіть самі: це гурти «Друга ріка» і «С.К.А.Й.», Тарас Петриненко і Тетяна Горобець, «Піккардійська терція» й лідер «Мандрів» Фома, гурти «Гудімов», «Ґорґішелі», «Транс–формер», Марта Шпак і Дарина Мамай. Ведуча концертів — артистка Наталія Сумська. Концерти відбудуться із 7 по 22 вересня у 13 містах і містечках Західної України й охоплять шість областей: Волинську, Рівненську, Чернівецьку, Тернопільську, Івано–Франківську і Львівську. Вартість квитків–запрошень від 20 до 50 грн., залежно від місця виступу.

Найімовірніше, що співаки виконуватимуть свої відомі композиції, лише частина підготує спеціальну програму для «церковних» концертів. Приміром, львівська дівоча формація «Ґорґішелі» пише псалом, Наталя Сумська підготує вірші (будемо сподіватися, що актриса згадає й заспіває пісню «Свобода» з рок–опери «Біла ворона», що була дуже популярною в 1980—90–х рр.), а її дочка Дарина Мамай, солістка ансамблю Прикордонних військ України, збирається виконати різножанрові пісні. «Мріяла би заспівати пісні прославління, бо основне в нашому житті — це Бог, — каже Дарина. — Але буду співати Івасюка, пісні про кохання, баладні й веселі».

Режисер дійства Сергій Архипчук зауважує, що не всі учасники туру є греко–католиками, проте всіх їх єднає бажання підтримати дух церкви: «Ми з УГКЦ, бо вона сучасна, апелює до проблем молодої та дорослої людини».

Для декого з учасників даного туру виступи на підтримку церкви стають уже звичною справою. Пригадується, як минулоріч у турі, організованому УПЦ Московського патріархату на честь святкування 1020–річчя хрещення Русі, разом із російським «ДДТ» брав участь український «С.К.А.Й.». Згадуючи цей момент у робочій біографії, лідер тернопільського гурту Олег Собчук розмежовує деякі поняття: «У кожного своя робота. І є речі, які треба робити, а є речі, які хочеться робити. Тут (проект «З вірою і любов’ю». — Ред.) — хочеться».