Треті, але другі

01.09.2009
Треті, але другі

Капітан «Шахтаря» Даріо Срна трохи повчив лідера каталонців Лео Мессі. (Фото Рейтер.)

Якби «Шахтар» таки обіграв минулої п’ятниці «Барселону», то став би 17–м клубом–переможцем другорядних європейських турнірів, який здобув Суперкубок УЄФА. Володарі Кубка чемпіонів до п’ятничного тріумфу представників Каталонії мали тільки на одну перемогу більше за «молодших братів»; тепер же відрив дещо збільшився.

Раніше українські команди, нагадаємо, вже двічі змагалися за Суперкубок: у 1975 році київське «Динамо» за сумою двох матчів здолало мюнхенську «Баварію», а в 1986 році ті ж динамівці поступилися румунській «Стяуа» (0:1, тоді переможця визначив лише один поєдинок, який відбувся в Монако). Відтак «Шахтар» став другим вітчизняним повпредом у третьому для України євроматчі з приставкою «супер».

 

Оборона Луческу

Усі букмекерські контори перед матчем пророкували «гірникам» поразку. Це й не дивно, зважаючи на грізне ім’я супротивника. На користь українців могла бути хіба ігрова практика, адже вітчизняний чемпіонат почався вже віддавна, тоді як іспанська першість стартувала після Суперкубка. Окрім того, віце–чемпіони України підійшли до поєдинку без кадрових втрат. А ще — в новенькій білій формі з помаранчевими номерами й облямівками.

Сам матч підтвердив нехороші очікування щодо одноразових зустрічей такої ваги: монотонні атаки одного з супротивників розбивалися об оборонні мури іншого, слабший за класом не поспішав іти вперед та оголяти тили. «Шахтарі» після гри так і сказали: Мірча Луческу дав їм настанову якнайретельніше руйнувати атаки «синьо–гранатових», не дозволяти їм створювати небезпечні моменти біля воріт Андрія П’ятова. Відповідати за це мав і Дмитро Чигринський. Після гри в інтерв’ю каталонській пресі «Чигріньйо» сказав, що йому було «трохи дивно» грати проти команди, яка післязавтра стане його клубом.

А де ж пенальті?

А тактика Луческу таки працювала. Румунський Містер уже вигравав Суперкубок — у 2000 році з «Галатасараєм» (тоді проти володарів Кубка УЄФА не встояли лауреати Ліги чемпіонів із мадридського «Реалу») — і був не проти ще раз підняти над головою почесну чашу.

Найцікавішими виявились останні хвилини основного часу та додаткові тайми. Каталонцям зовсім не хотілося доводити справу до серії пенальті, тому зірки в гранатово–синю смужку почали бігати ще швидше. Не обійшлося й без нахабства, про яке ми добре пам’ятаємо ще з минулорічних лігочемпіонівських протистоянь «Шахти» й «Барси». Ліонель Мессі, котрий вийшов на гру в ексклюзивних бутсах фірми «Адідас» під колір аргентинського прапора, з досади поштовхався з Даріо Срною, коли вкотре втратив м’яч в атаці.

Коли ж іспанці таки забили свій гол наприкінці овертайму (Педріньйо Родрігес ударом із 16 метрів після передачі Мессі), це виглядало як закономірність: вони дійсно виглядали краще на не надто якісному полі стадіону «Луї ІІ». Але свої голеві нагоди мали й «помаранчево–чорні»: моменти були і в Джуліуса Агахови, який вийшов на заміну, і у Василя Кобіна, і в Луїса Адріано, якого збили в штрафній каталонців, але суддя пожалів титулованіших. Що ж, кажуть, щастить сильнішим.

Відтак «Барселона» здобула вже п’ятий трофей за рік, повторивши свій рекорд сезону 1951/52. Команда Жозепа Гвардіоли може встановити взагалі унікальне досягнення, якщо виграє ще й клубний чемпіонат світу.

А нагород не уникнули й донеччани. Їхньому півзахисникові Жадсону перед матчем вручили пам’ятну табличку як гравцеві, котрий забив останній м’яч в історії Кубка УЄФА.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Ми дуже добре підготувалися до матчу. Знали, що матимемо гарні моменти. Шкода, але під кінець обох таймів суддя свистів, коли ми виривалися в атаку. Що ж, у таких поєдинках арбітри симпатизують відомішим клубам. Стосовно пенальті наприкінці гри, то хотів би подивитися на того, хто заперечує цей факт.

Жозеп Гвардіола,
головний тренер «Барселони»:

— Сьогодні прекрасний вечір: я вдруге став володарем Суперкубка УЄФА (перший раз — як гравець. — Ред.). Із «Шахтарем» нам було важко тягатися фізично, адже сезон для «Барси» лише починається. Мені пощастило, що я треную таких прекрасних футболістів. Стосовно газону, то соромно змагатися за такий трофей на такому поганому полі.

 

 

 

ТАБЛО

Суперкубок УЄФА

«Шахтар» (Україна) — «Барселона» (Іспанія) — 0:1 (дод. час)

Гол: Родрігес, 115

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Кучер, Фернандіньйо (Жадсон, 78), Ілсіньйо, Адріано, Гай (Кобін, 79), Вілліан (Агахова, 91), Рац, Чигринський, Срна

«Барселона»: Вальдес, Даніел Алвеш, Піке, Пуйоль, Хаві, Ібрагімович (Родрігес, 80), Мессі, Анрі (Кркич, 96), Кейта, Абідаль, Туре (Бускетс, 100)

Попередження: Мессі 90; Родрігес, 107 — Ілсіньйо, 55; Срна, 65; Кучер, 90; Кобін, 118

Суддя: де Блеккер (Бельгія)

Монако, стадіон «Луї ІІ», 17 500 глядачів

 

 

ВІДЗНАКИ

Напередодні поєдинку за Суперкубок УЄФА представники Європейської футбольної федерації визначили найкращих гравців попередньої Ліги чемпіонів. Воротарем номер один став Едвін Ван дер Саар із «Манчестер юнайтед», захисником — Джон Террі з «Челсі», півзахисником — Хаві з «Барселони», нападником — його одноклубник Ліонель Мессі. Останній також отримав звання кращого гравця турніру.