Питання честі

01.09.2009

Це поєдинок, на перший погляд, не мав уже ніякого значення: українки достроково втратили шанси на продовження боротьби у «плей–оф» континентальної першості, фінки ж забезпечили перше місце в групі ще після другого туру. Але залишався ще один фактор — гордість. Повертатися з дебютного Євро додому без жодної перемоги нашим не хотілося, а збірній Фінляндії програвати аутсайдерові на очах у рідних уболівальників теж якось було незручно. «Ми докладемо усіх зусиль, щоб закінчити чемпіонат на мажорній ноті, тоді як фінки, безумовно, не будуть грати впівсили», — такої думки дотримувався і головний тренер українок Анатолій Куцев.

У стартовому складі «синьо–жовтих» відбулися дві зміни: у воротах вийшла Ірина Зварич із «Росіянки», а також з’явилася захисниця Юлія Ващенко із харківського «Житлобуду–1». Для них це був дебют на чемпіонату.

І саме в цій грі українська збірна показала свою найкращу гру. Якби ж то дівчата так потужно й зібрано діяли на старті групового турніру!..

Попри те, що господарки мали кілька реальних нагод для взяття наших воріт, українські футболістки діяли не менш цікаво. Градус силової боротьби був надзвичайно високим – ніби питання участі у чвертьфіналі досі не вирішено. У багатьох епізодах фінки діяли невиправдано грубо, що вилилось у ранню травму нашого голкіпера (замість Зварич на поле вийшла Баранова) та ушкодження Олени Мазуренко. Досвідчена захисниця німецького «Нюрнберга» проводила останній матч у складі збірної, тож знайшла в собі сили повернутися в гру.

А єдиний гол у матчі наші дівчата забили після помилки оборони «біло–синіх»: захисниця необачно віддавала пас назад воротареві, півзахисниця Людмила Пекур перехопила м’яч і легко обіграла воротаря збірної Фінляндії. А якщо згадати, що в одному з епізодів Люда ще й урятувала власні ворота від реального голу, не дивно, що її визнали кращим гравцем поєдинку.

 

ТАБЛО

Жінки. Фінальна частина Євро–2009 (Фінляндія)

Група А. Данія — Голландія — 1:2, Фінляндія — Україна — 0:1 (Пекур, 69)

Україна: Зварич (Баранова, 39), Лишафай, Мазуренко, Ходирєва, Ващенко (Василюк, 85), Дятел, Чорна, Зінченко, Пекур, Апанащенко, Яковишин (Бойченко, 77)

Підсумкова таблиця:

I В Н П М О

1. Фінляндія 3 2 0 1 3–2 6

2. Голландія 3 2 0 1 5–3 6

3. Данія 3 1 0 2 3–4 3

4. Україна 3 1 0 2 2–4 3

Група В. Німеччина — Ісландія — 1:0,

Норвегія — Франція —1:1.

Підсумкове становище: Німеччина — 9, Франція, Норвегія — 4, Ісландія — 0.

Група С. Італія — Швеція — 0:2, Англія — Росія – 3:2

Турнірне становище після 2 турів: Швеція — 6, Італія, Англія — 3, Росія — 0