Курс на порятунок

29.08.2009
Курс на порятунок

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

«Дивовижа: долар продають усього за 8,16 гривні! І це після вчорашнього 8,60!» — влетівши до кабінету з цією радісною новиною, колега позичає всі наявні гривні й біжить поповнювати свої валютні резерви на сотню–другу «зелених». Живий приклад того, що недарма експерти називають одним із чинників нестабільності національної валюти недовіру.

 

Не вір очам своїм!

Утім, на цьому дива лише починалися. Вивчивши пропозицію навколишніх пунктів обміну валют, журналісти «УМ» переконалися, що долар можна не лише вигідно купити, але й одразу ж вигідно... продати. Адже поки одні щити обіцяли забезпечити вас сотнею «у.о.» за 8,16 гривень, інші — нерідко розташовані на відстані кількох метрів — пропонували купити ту саму сотню вже за 8,47 одиниць національної валюти! Трохи моторошна картина для тих, кому випало жити на початку інфляційних 1990–х. З іншого боку, той же досвід привчив людей не замислюватися над причинами такої курсової катавасії, а хапати наявні гроші й стрімголов бігти в «обмінку». Бо «де гарантія», що завтра «бакс» знову не стрибне вгору ще різкіше, ніж напередодні?

Та, як з’ясувалося, щитова мрія заробити на різниці «сусідніх» курсів розбивалася об рифи банківської реальності. У тих установах, які приваблювали «дивовижним» курсом «зеленого», спраглим валюти в кращому разі вдавалося придбати сто доларів. Колега повернулася ні з чим: не захопила паспорт, без якого в банку відмовлялися здійснити обмін (дехто скаржився, що вимагали ще й ідентифікаційний код). В інших банках доларів (уже?) просто не було. Натомість у багатьох пунктах обміну з курсом 8,45 грн./дол. розводили руками на прохання поміняти «бакси»: тут не було вже гривні. Ситуація, м’яко кажучи, не сприяла зростанню довіри до національної валюти й віри у краще майбутнє її подальшого курсу.

Дешеві долари пішли, як у суху землю

Пояснюється курсове розмаїття політикою Національного банку. 25 і 27 серпня НБУ здійснив цільові інтервенції для підтримки гривні на готівковому ринку, «викинувши» на нього американську валюту по 8 грн./дол. Придбані за цією ціною «зелені», допущені до розпродажу банки («Ощадбанк», «Укрексімбанк», «Приватбанк», «Форум», «Універсал–банк», «Донгорбанк», «Актив–банк», «Бізнес Стандарт») були зобов’язані протягом п’яти днів перепродати на готівковому ринку не дорожче ніж по 8,16 гривні за долар. При цьому не більше, ніж на 8 тисяч гривень в одні руки.

Продані Нацбанком у вівторок 100 мільйонів доларів валютний ринок повністю поглинув уже в середу, тому в четвер знайти «у.о.» по 8,16 грн. було вже фактично нереально — банки попереджали клієнтів, що зможуть продати американські гроші за таким курсом лише в тому випадку, якщо хтось здасть долари за ще дешевшим. А до тих відділень, які ще продавали «зелені», вишиковувалися чималі черги.

У четвер інтервенції НБУ зросли до 170 мільйонів доларів. Як повідомив в.о. голови Національного банку Анатолій Шаповалов в ефірі «5–го каналу», дешеві долари купили більше 100 банків. «Ми вважаємо, що такими діями зіб’ємо ажіотаж», — зазначив Шаповалов, нагадавши, що в травні центральному банку вдалося заспокоїти валютний ринок, у результаті чого громадяни продали на ньому на 77 мільйонів доларів більше, ніж купили. Але «політична й економічна нестабільність, чергові безпідставні звинувачення НБУ знову привели до розвороту ринку».

Деякі експерти, зокрема, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, прогнозують, що надалі курс гривні встановиться на рівні 8,10— 8,20 грн./дол. Але поки що заходи Нацбанку не надто сприяють ревальвації національної валюти. Учора на міжбанківському валютному ринку долар продавали за ціною 8,51 — 8,54 грн./дол. (напередодні торги відкрилися на рівні 8,49 — 8,54 грн./дол.). Щоправда, потім гривня трохи відвоювала позиції, і п’ятничні торги закрилися на рівні 8,5025 – 8,5165 грн./дол.

А тим часом 27 серпня Національний банк встановив найнижчий за всю історію національної валюти офіційний курс, аби наблизити його до ринкового: 7,9890 гривні за долар. Учора курс НБУ залишився сталим.