НОВИНИ ПЛЮС

28.08.2009

Літак імені Тимошенко

Літак Ан–140, який серійно випускається на Харківському авіазаводі, отримає назву «Юлія» — на честь Прем’єр–міністра України. За інформацією сайту Харківської облдержадміністрації, про це вчора сказав гендиректор авіапідприємства Анатолій М’ялиця під час візиту на ХАЗ Юлії Тимошенко. Як повідомляє УНІАН, на заводі глава уряду взяла участь в урочистій церемонії підняття зі стапелів літака Ан–140.

Генпрокуратура взяла давнього знайомого

У середу в приміщенні Генпрокуратури затримали екс–полковника СБУ Валентина Крижанівського, який кілька років перебував у розшуку. «Брали» Крижанівського міліціонери, щоправда, за наводкою з ГПУ, де зненацька з’явився втікач. Саме Генпрокуратура розслідує справу щодо колишнього полковника, якого звинувачують у використанні підроблених документів із метою продажу конфіскованих цирконію та гафнію.

Валентин Крижанівський працював у СБУ помічником начальника відділу «К» (боротьба з корупцією), звідки був звільнений у листопаді 2004 року. Згодом він звинуватив голову СБУ Ігоря Дріжчаного в незаконному продажі за кордон восьми тонн гафнію (у чому, власне, звинувачують самого Крижанівського) та інших злочинах. Одразу після цього на Крижанівського нібито вчинили замах, але зі шпиталю він зник і з’явився в Росії, отримавши тамтешнє громадянство. Тепер він сам прийшов до української прокуратури з’ясувати, чому не розслідують його справу.

Серед кандидатів у президенти буде й антисеміт

Мер Ужгорода Сергій Ратушняк, відомий скандальними заявами про єврейське походження Арсенія Яценюка та побиттям «яценюківської» агітаторки, не виключає своєї участі в президентських виборах. «Усе може бути. Чому це одні можуть (балотуватися), а інші ні?» — сказав він газеті «Коммєрсант–Україна», додавши, що «Яценюк у мене ніколи не виграє».

У «Фронті змін» Яценюка вже відреагували на заяви Ратушняка, назвавши його «технічним кандидатом опонентів»: «Певні сили будуть з його допомогою просувати ті тези, з якими останнім часом він виступав у своїх публічних інтерв’ю».

Відставка тернопільських керівників не пройшла

Депутати Тернопільської облради вчора — на пропозицію фракції «Регіонів» — розглянули питання про недовіру головам облради та облдержадміністрації. «Свобода» і «Наша Україна» не голосували. За висловлення недовіри голові обласної ради Олексію Кайді із 92 депутатів проголосували 16, за недовіру главі ОДА Юрію Чижмарю — лише 14 депутатів.

Вибір Чорновола

Народний депутат від Партії регіонів Тарас Чорновіл на президентських виборах підтримуватиме Сергія Тигіпка. Про це Тарас заявив в інтерв’ю агенції «ЗІК».

Твердий «Азот»

Неправдивою називає заяву Юлії Тимошенко, зроблену під час візиту до Рівного 25 серпня, керівництво ВАТ «Рівнеазот». Прем’єр–міністр звинуватила адміністрацію підприємства в розкраданні коштів, отриманих у 2009 році від уряду як повернення податку на додану вартість, нарахованого на операції з постачання продукції на експорт. У заяві підприємства йдеться про те, що ВАТ «Рівнеазот» протягом восьми місяців цього року не отримало від уряду Тимошенко жодної копійки, в тому числі й у вигляді повернення експортного ПДВ. Станом на 26 серпня заборгованість урядових органів перед заводом із ПДВ становить 50,12 млн. гривень.

Керівництво ВАТ «Рівнеазот» закликає Юлію Тимошенко припинити порушувати законодавство України і повернути заводу, який рішенням уряду позбавили обігових коштів, експортний ПДВ. Підприємство гарантує, що цілком витратить ці кошти на виплату зарплати трудовому колективу.