Дев’ятий день пам’яті Гонгадзе — особливий

28.08.2009

Цього року традиційний день пам’яті Георгія Гонгадзе — 16 вересня — підходить на тлі суттєвих зрушень у розслідуванні справи про викрадення та вбивство редактора сайту «Українська правда». Комітет підготовки меморіальної акції 16 вересня, котра відбудеться уже вдев’яте, знову закликає всіх небайдужих на Майдан — запалити свічки і вшанувати пам’ять Георгія хвилиною мовчання.

Та самою жалобою не обійдеться. Однією з вимог акції цього разу буде вимога до влади посадити на лаву підсудних усіх причетних до вбивства Гії Гонгадзе. Ініціатори заходу сподіваються на подальше просування справи після арешту генерала МВС Олексія Пукача, якого називають головним виконавцем убивства опозиційного журналіста.

У заяві організаторів меморіального заходу йдеться також про те, що деякі нинішні колеги Гонгадзе користуються свободою слова, здобутою в тому числі й ціною життя Георгія, але «продають» себе тим, хто більше заплатить. «Сплюндровано саму ідею чесної журналістики. Зараз навіть у найпотаємніших мріях важко уявити ЗМІ, яке не надрукує статтю чи не покаже сюжет «на замовлення», — ідеться в заяві.

Традиційно, акцію пам’яті Гії буде забезпечено силами самоорганізації громадянського суспільства, без називання імен, без залучення партій та інших зацікавлених у піарі організацій. Чинною залишається умова з попередніх років — ніяких партійних прапорів і гасел. Долучитись до організації руками, головою та коштами можуть всі охочі; детальний список потреб — на сайті maidan.org.ua.

Ольга ХУДЕЦЬКА

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Українські експерти встановили, що фрагменти кісток черепа, знайдені на місці, вказаному Олексієм Пукачем, належать убитому журналісту Георгію Гонгадзе. Про це УНІАН повідомила адвокат удови Гонгадзе Мирослави Валентина Теличенко. «Частину досліджень уже проведено, вони підтвердили, що виявлений череп походить від тіла Георгія Гонгадзе. Попереду — експертиза ДНК, яку має провести зарубіжна експертна установа за участю українських екс­пертів. Найімовірніше, цю експертизу проводитимуть у США», — повідомила Теличенко.