Красуні ще ті, але — на щиті

27.08.2009
Красуні ще ті, але — на щиті

Дарина Апанащенко стала автором першого м’яча нашої збірної у фіналі Євро–2009. (Фото з сайту ФФУ.)

На цей поєдинок у вболівальників, які стежать за виступами наших жінок на світовій арені, таки були певні оптимістичні сподівання. Другий матч у своїй групі на дебютному чемпіонаті Європи українки проводили проти збірної Данії, а цю команду вони свого часу вже перемагали. У кваліфікації «синьо–жовті» двоматчеве протистояння закінчили обопільними перемогами з рахунком 1:0. Щоправда, у підсумку скандинавки все ж набрали більше очок, тому потрапили до Фінляндії напряму. Наші ж землячки ще мусили долати додатковий бар’єр «плей–оф» у вигляді словенської команди.

Тренер данок Кеннет Хейнер–Меллер на передматчевій прес– конференції сказав, що знає всі слабкі сторони у грі українських дівчат. «Однак ми пам’ятаємо поразку річної давнини й розуміємо, що нам протистоятиме класна команда», — попри впевненість, шапкозакидацьких настроїв у словах данського фахівця не спостерігалося.

Анатолій Куцев, головний тренер нашої збірної, у порівнянні зі стартовим поєдинком проти голландок зробив певні корективи у складі. Позавчора з перших хвилин на полі з’явилася 16–річна Оксана Яковишин із чернігівської «Легенди», яка в попередньому протистоянні грала лише в другому таймі. Також вийшла у «старті» Інеса Титова з харківського «Житлобуду–1».

На тлі Данії українки виглядали цікавіше, ніж у першому турі з голландками. Однак знову на організації атак позначався брак порозуміння між дівчатами — чимало пасів ішло в нікуди. Нападниця російської «Звєзди–2005» Дарина Апанащенко, яка найбільше забивала й у відборі, в другому таймі таки зрівняла рахунок. Але українкам банально не вистачило сил, аби звести поєдинок бодай до нічиєї. Про це після фінального свистка говорив і Анатолій Куцев. За нічийного рахунку на останніх хвилинах матчу данки вдруге пробили Надію Баранову, чим поховали надії України на продовження боротьби у чвертьфіналі.

«Обидві команди сьогодні грали передбачувано. Утім на боці наших суперниць був досвід», — так прокоментував поразку головний тренер українок.

Завтра наші дівчата в Гельсінкі на стадіоні «Олімпійський» проведуть заключний матч групового етапу — проти фінок, які вже забронювали собі місце в 1/4. Як для господарок, так і наших футболісток ця зустріч уже не матиме турнірного значення.

 

ТАБЛО

Жінки. Фінальна частина Євро–2009 (Фінляндія)

Група А

Голландія — Фінляндія — 1:2

Україна — Данія — 1:2

Голи: Апанащенко, 62 — Андерсен, 49; Папе, 87)

Україна: Баранова, Лишафай, Мазуренко, Ходирєва, Титова, Дятел, Чорна, Зінченко, Пекур, Апанащенко, Яковишин (Бойченко, 64)

Попередження: Ходирєва, 29; Чорна, 87

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. Фінляндія 2 2 0 0 3–1 6

2. Голландія 2 1 0 1 3–2 3

3. Данія 2 1 0 1 2–2 3

4. Україна 2 0 0 2 1–4 0