Прохід на класі

27.08.2009
Прохід на класі

Олександр Чижов (у центрі) не так часто потрапляє до основного складу «гірників». (з сайту ФК «Шахтар».)

Після впевненої двоматчевої перемоги нашого віце–чемпіона над «Сівасспором» так і хочеться написати, що це — своєрідна відплата за недавню ганьбу, якої натерпілася збірна України від турецької національної команди. І хай срібний призер останнього чемпіонату Туреччини зовсім не є тим суперником, який міг би на рівних опонувати донецькому грандові, певна сатисфакція тут однак є.

Перевага «Шахтаря» була вражаючою: після фінального свистка італійського арбітра Трефолоні статистика показала, що «гірники» завдали в площину воріт Вардара вісім ударів, тоді як турки лише двічі спромоглися поцілити у рамку, яку Мірча Лу­ческу доручив захищати Рустаму Худжамову. Така сама перевага — в поданих кутових та забіганнях в офсайд, що теж свідчить про атакувальні потуги українців. І це тоді, як у вівторок на поле донецького РСК «Олімпійський» вийшла практично половина найближчого «шахтарського» резерву. Утім Василь Кобін, Олексій Полянський, Олександр Чижов чи Ярослав Ракицький враження від гри не зіпсували.

Змушений був використовувати дублерів і тренер турків Бюлент Уйгун: значна частина основних виконавців його команди або травмована, або відбувала дискваліфікацію. Утім, виходячи з результату, в Донецьку вони зіграли дещо краще, ніж вдома.

Із перших хвилин «шахтарі» захопили ігрову ініціативу, і навіть забили м’яч зусиллями Джуліуса Агахови. Щоправда, нігерієць зробив це з офсайду, що чітко зафіксував арбітр. Однак уже через кілька хвилин гості збили на лінії свого штрафного майданчика Даріо Срну, і все той же рефері показав на 11–метрову позначку. Доволі суперечливе пенальті чітко виконав Жадсон.

Удруге донеччани відзначились також із «точки». Той самий капітан Срна проривався правим флангом, коли йому «заплутали» ноги. Тут уже покарання було беззаперечним, і вирок виконав Луїс Адріано. Бразилець вийшов у другому таймі в спеціальній масці, яка захищала зламаний ніс, і відчутно пожвавив гру.

Ендшпіль проходив за беззаперечної переваги «Шахтаря», який, утім, не поспішав утілювати її в голи. Було видно, що подумки гравці української команди вже на полі стадіону «Луї ІІ» в Монако, де в п’ятницю зіграють із «Барселоною» за Суперкубок УЄФА.

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря»:

— Хороша гра йшла до 65–ї хвилини. Потім швидкість дещо впала, оскільки ми більше думали про майбутню зустріч із «Барселоною». Загалом, завдання вийти до групового раунду ми виконали ще в Туреччині. Дивно, що мало глядачів завітало на стадіон. Напевно, якби в першому матчі була зафіксована нічия, їх прийшло б відчутно більше.

Бюлент Уйгун,

головний тренер «Сівасспора»:

— Через результат першого поєдинку мені було важко якось мотивувати моїх гравців. Відігратися в Донецьку було для нас нереальним завданням. Але думаю, ми показали хороший футбол. У матчі за Суперкубок буду вболівати саме за «Шахтар».

ТАБЛО

Ліга Європи. 4–й кваліфікаційний раунд (повторний матч). Поєдинок вівторка

«Шахтар» (Україна) — «Сівасспор» — 2:0 (перша гра – 3:0)

Голи: Жадсон, 21 (пен.); Адріано, 59 (пен.)

«Шахтар»: Худжамов, Срна, Чижов, Іщенко, Кобін, Гай (Фернандіньйо, 60), Полянський, Ілсіньйо (Ракицький, 60), Жадсон, Вілліан, Агахова (Адріано, 46).

«Сівасспор»: Вардар, Дерелі (Кавук, 55), Сезгельмез (Бікмаз, 72), Мбемба, Чакмак, Дагашан, Кодер, Їлмаз (Агбету, 62), Каманан, Килич, Тунджер

Попередження: Полянський, 51 — Сезгельмез, 35; Чакмак, 67; Кавук, 89

Суддя — Трефолоні (Італія)

Донецьк, стадіон «Олімпійський», 18 000 глядачів

* * *

Ліга чемпіонів. 4–й кваліфікаційний раунд (повторні матчі). Поєдинки вівторка. «Дебрецен» (Угорщина) — «Левськи» (Болгарія) — 2:0 (Варга, 13; Рудольф, 36; перший матч — 2:1), «Андерлехт» (Бельгія) — «Ліон» (Франція) — 1:3 (Суарес, 51 (пен.) — Лісандро, 26, 32, 41; 1:5), «Маккабі» (Х, Ізраїль) — «Зальцбург» (Австрія) — 3:0 (Двалішвілі, 31; Гольса, 57; Гадір, 90; 2:1), «Цюрих» (Швейцарія) — «Вентспілс» (Латвія) — 2:1 (Фонлантен, 6; Абді, 90 — Цигирлаш, 8; 3:0), «Атлетико» (Іспанія) — «Панатінаїкос» (Греція) — 2:0 (Вінтра, 5 (у свої ворота); Агуеро, 83; 3:2).