Болтіссімо!

22.08.2009
Болтіссімо!

Чемпіонський стрибок Бланки Влашич. (Рейтер.)

У фіналі бігу на 200 м позавчора ввечері — навіть без гідної конкуренції — ямаєць Усейн Болт встановив уже другий для нього світовий рекорд на нинішньому «мундіалі». Як і на стометрівці, він поліпшив власне досягнення на 0,11 секунди. До Болта ще нікому не вдавалося оформити два «дублі» поспіль – встановити переможні світові рекорди на 100 і 200 метрах і на Олімпіаді, і на світовій першості. Браво!
Привертає увагу й сьома позиція на 200–метрівці 19–річного азербайджанця Раміля Гулієва. А поки весь світ із завмиранням серця стежить за справжніми зірками, українці на чемпіонаті світу в Берліні вирішують свої маленькі завдання...

І знову четверті — хоч чаклуна викликай

Коли організатори світового легкоатлетичного форуму в Берліні складали програму турніру, вони вочевидь забули узгодити розклад із небесною канцелярією. Так вийшло, що єдиний із дев’яти днів, коли змагання тривають із самого ранку до пізнього вечора без перерви, видався неймовірно спекотним. Позавчора стовпчик термометра в тіні впевнено доповз до 33 градусів. Особливо хотілося поспівчувати й без того втомленим десятиборцям, чиї кількагодинні стрибки з жердиною відбувалися по обіді під прямим «обстрілом» з боку сонця.

Українець Олексій Касьянов після сьомого виду, метання диску, залишався на «срібній» позиції, хоча й не дотягнув до особистого рекорда більше трьох метрів. Дещо реабілітувався запоріжець у стрибках із жердиною, оновивши власне досягнення на 20 см — 4,80 м.

Приємне друге місце він очікувано втратив у метанні списа. Касьянов показав найгірший результат серед усіх 34 багатоборців (49 м) і відкотився аж на сьомий рядок протоколу! Надолужити втрачене в бігу на 1500 м було нереально. Хоча Олексій і тут покращив свій найшвидший час сезону, це дозволило йому піднятися лише на четверту позицію в підсумковому заліку. Другий наш «залізний» хлопець, Євген Нікітін із Харкова, завершив змагання наприкінці третього десятка.

«Так, спис у мене залишається проблемним місцем, адже я почав займатися багатоборством лише три роки тому. Але цього разу ситуація погіршилася через травму ліктя — після завершення сезону буду його заліковувати. Вважаю, що виступив нормально, поліпшив власний рекорд одразу на 200 пунктів. Головне, що є прогрес», — 23–річний Касьянов дивиться в майбутнє з оптимізмом.

Ще однією нашою надією на медаль позавчора ввечері була бігунка на 400 м із бар’єрами Анастасія Рабченюк. Але імениті суперниці по фіналу не залишили киянці шансів. «Цього року всі суперниці практично ідеально підготувалися, тому я розуміла, що біг буде швидкий. Звісно, восьма доріжка мене не порадувала, та ще й на п’ятому бар’єрі я трохи збилася з ритму», — каже Настя, яка на фінішній прямій усе ж уникла останнього місця.

Недометали, недострибали

Суцільним розчаруванням у четвер став виступ шести наших співвітчизників на стадіях відбору. У метанні молота досвідчена Ірина Секачова з Василькова, що на Київщині, та молоді Наталія Золотухіна з Черкащини й Ірина Новожилова з Нової Каховки показали слабенькі результати й посіли 27–ме (66,69 м), 29–те (65,95) й 32–ге (64,90) місця відповідно.

«У мене нема слів, — зустріла журналістів у мікст–зоні Секачова. — Начебто почуваюся добре й усе роблю правильно, а чому не можу метнути снаряд далі, не розумію. Ніяк не очікувала, що не подолаю кваліфікацію», — учасниця трьох Олімпіад виглядала розгубленою.

Ірина Новожилова цілеспрямовано до чемпіонату світу не готувалася й навіть не очікувала, що потрапить у заявку на Берлін. «Тут дуже жорстке коло для метань, та й травма мене турбує», — пояснювала причину невдачі 23–річна спортсменка.

«Ви ж бачите — навіть лідери не добираються до своїх показників по 3–5 метрів, — розмірковувала Золотухіна, котра приваблювала операторів своєю косою. — Мені ж для виходу до фіналу треба було показати особистий рекорд, а для цього мають збігтися чимало сприятливих факторів. Але, видно, є якісь помилки й у підготовці, раз ніхто з нас не пройшов відбір».

Дружно вибуло з боротьби і тріо стрибунів у довжину. Найдосвідченіший із наших — Олексій Лукашевич із Дніпропетровська каже таке: «Якщо чесно, жоден із трьох стрибків мені не вдався. У мене ледь не на кожному офіційному старті з’являються проблеми з м’язами, цього разу зводило литки. Можливо, справа в психології, хоча я начебто й не нервую». Як і киянин Андрій Макарчев, Лукашевич полетів лише на 7,87 м при необхідних для кваліфікації 8,02.

Найреальніші шанси пробитися до фіналу мав броварчанин Віктор Кузнєцов. Але ніяк не міг зробити вдале приземлення, через що, за його ж словами, «вкрав» у себе 30 см. Тому він лише 17–й із результатом 7,98.

Бланка і планка

А другою за видовищністю після 200–метрівки була позавчора суперечка у секторі жіночих стрибків у висоту. В очікувану дуель хорватки Бланки Влашич і німкені Аріане Фрідріх несподівано втрутилася росіянка Анна Чічерова. Найкращий результат цього року дозволив їй обійти господарку турніру й здобути «срібло», оскільки Чічерова взяла цю висоту 2,02 із другої спроби, а Фрідріх — із третьої. Дворазовою ж чемпіонкою світу стала Влашич. Підкоривши 2,04 м, потім вона безуспішно намагалася перевершити світовий рекорд 22–річної давнини болгарки Стефки Костадінової (2,09). «Захист титулу виявився чи не найскладнішим, що я робила у своїй кар’єрі», — зізналася згодом Бланка.

Менше пощастило олімпійському чемпіону в бігу на 110 м із бар’єрами Дайрону Роблесу. Стара травма призвела до падіння кубинця ще в півфіналі. А тріумфував тут сусід із Барбадосу Райан Братвейт.

ПРЕМІАЛЬНІ

На чемпіонат світу Міжнародна федерація легкої атлетики (ІААФ) виділила 7,336 млн. доларів призових. Призери в кожній дисципліні отримують по 60, 30 і 20 тисяч відповідно; на кожну четвірку переможців естафет видадуть по 80 тисяч. Крім того, спонсори ІААФ нагороджують кожного рекордсмена світу бонусом у 100 тисяч «зелених».

Із цього року ІААФ запроваджує кубок для збірної–переможниці командного заліку; до трофею додають і 20 тисяч доларів. Загалом відзначать шість команд (шостій дістанеться всього 6 тисяч «баксів»).

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Фінали четверга

Жінки. Стрибки в висоту. 1. Влашич (Хорватія) — 2,04 м. 2. Чічерова (Росія) — 2,02.

3. Фрідріх (Німеччина) — 2,02.

400 м із бар’єрами. 1. Уолкер (Ямайка) — 52,42 сек. (РЧ). 2. Демус (США) — 52,96. 3. Лукас (Тринідад і Тобаго) — 53,20 (НР)... 7. Рабченюк (Україна) — 54,78...

Чоловіки. 200 м. 1. Болт (Ямайка) — 19,19 (СР). 2. Едвард (Панама) — 19,81 (РК). 3. Спірмон (США) — 19,85 (КОС).

110 м із бар’єрами. 1. Братвейт (Барбадос) — 13,14 (НР). 2. Треммелл — 13,15. 3. Пейн (обидва — США) — 13,15.

Десятиборство. 1. Харді (США) — 8790 очок (КСС). 2. Суарес (Куба) — 8640. 3. Погорєлов (Росія) — 8528 (ОР). 4. Касьянов — 8479 (ОР)... 28. Нікітін (обидва — Україна) — 7710...

Перший фінал п’ятниці. Чоловіки. Ходьба на 50 км. 1. Кірдяпкін (Росія) — 3:38.35 (КСС). 2. Німарк (Норвегія) — 3:41.16 (НР).

3. Гарсія (Іспанія) — 3:41.37 (КСС)... 16. Олексій Шелест (Україна) — 3:54.03 (ОР).

* СР — світовий рекорд, РЧ — рекорд чемпіонатів світу, НР — національний рекорд, РК — рекорд континенту, КСС — найкращий результат сезону в світі, ОР — особистий рекорд, КОС — найкращий особистий результат сезону.