«Хатинка» для першого Президента

21.08.2009
«Хатинка» для першого Президента

Золотих земель для екс–Президента не шкода. (Фото з сайту «Газети по–кієвскі»)

Напередодні річниці Незалежності України вислови першого Президента Леоніда Кравчука початку 90–х про скромну «хатинку» знову актуальні. Нагадаємо, тоді Леонід Макарович саме так називав свій будинок на державній Кончі–Заспі, де наразі на урядових дачах отаборилася вся колишня й нинішня політична еліта країни. За роки незалежності змінилися тут і ціни: ще напередодні кризи «хатинку» Кравчука на території Кончі–Заспи в елітному селищі «Золоті ворота» ріелтори оцінили майже в 2,5 мільйона доларів. Але екс–Президенту нині, очевидно, стало затісно,і він розширив межі садиби ще на півгектара «золотої» земельки.

Як повідомляє «Газета по–києвскі», Київрада ще 18 червня виділила п’ятьом членам родини Леоніда Макаровича по 10 соток землі кожному. Землю під будівництво приватних будинків у Голосіївському районі, на 24–му кілометрі Столичного шосе, отримали Кравчуки — Антоніна Михайлівна, Андрій Олександрович, Марія Вікторівна, Олена Анатоліївна та Марія Олександрівна. За даними ЗМІ, йдеться про дружину екс–Президента, його невістку, онука з дружиною та онучку. При цьому Київрада попередньо вилучила цю землю в будинку відпочинку «Конча–Заспа» та перевела її в розряд земель малоповерхової садибної житлової забудови.

Варто зауважити, що землю видали безплатно, адже, згідно з Земельним кодексом, кожен українець має право на виділення 15 соток землі під індивідуальну забудову, а в столиці менше — 10 соток. Чим і скористалася родина Кравчуків. От тільки простим українцям землю за заявами, як правило, не виділяють. А тут усе вирішено швидко, без шуму й пилу. Леонід Кравчук говорить, що рішення на користь його рідних було позитивним, бо ті півгектара давно включені у територію, на якій стоїть його будинок.

«Частину цієї землі, приблизно 60 соток, я купив ще у 2002 році. Заплатив за неї 625 тис. грн. і побудував будинок, у якому зараз живу, — цитує Леоніда Макаровича «Газета по–києвскі». — Але я купив лише половину тієї ділянки, яка зараз обгороджена парканом. Її загальна площа — близько 1,2 га. Другу половину виділили членам моєї родини. Зараз там нічого немає. Стояв будинок, він розвалився. Якщо все буде добре, може, відбудую його на старому фундаменті».

Перший Президент додає, що виділення цих п’яти ділянок він добивався два з половиною роки і «пройшов абсолютно всі управління, де платив відповідно до прейскуранту за кожну ділянку, за кожне деревце, яке там росте». Маючи всі позитивні висновки, пан Кравчук на початку літа цього року прийшов на земельну комісію Київради, а потім на сесію. А мер Києва Леонід Черновецький особисто посприяв, щоб вітчизняне законодавство спрацювало у випадку із Кравчуками «в плюс», тому Леонід Макарович не почув слів, які постійно чують від чиновників пересічні громадяни: «вільних земель немає!»

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора на екстреному засіданні уряду Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко доручила Мін’юсту повернути в державну власність об’єкти, незаконно відчужені протягом останніх кількох років. Зокрема, забезпечити повернення в державну власність 19 ліцензій на видобуток нафти і газу, які були виділені колишнім керівництвом НАК «Надра України», а також відновити судовий процес щодо повернення урядової резиденції «Межигір’я» в державну власність.

«Цю резиденцію в держави особисто відібрав Янукович. Я прошу в судах посилити захист і зробити так, щоб на цих 140 гектарах землі разом із державною урядовою резиденцією, в якій приймалися урядові делегації ще за часів Щербицького, була можливість розмістити іноземних гостей. Усе це відібрано у держави під час перебування Януковича на посаді Прем’єр–міністра. І все це через НАК «Надра України», — зазначила Юлія Тимошенко.