Тихою сапою

20.08.2009
Тихою сапою

Політ українського десятиборця Олексія Касьянова, який після ранкової сесії ішов на «бронзовій» позиції. (Фото Рейтер.)

У Берліні трохи похолодало. Це змусило глядачів на «Олімпіаштадіоні» згадати про теплий одяг (у попередні дні деякі любителі «королеви спорту» на трибунах узагалі засмагали), але полегшило умови для атлетів — жоден із п’яти фіналів увечері у вівторок не обійшовся без якогось рекорду. Утім уже вчора стовпчик термометра знову поповз угору, а сьогодні, за прогнозами, має дістатися позначки 35 градусів! От тільки українці до п’єдесталу ніяк не дістануться...

 

Ранок не з тієї ноги

Українські легкоатлети натужно пробиваються крізь кваліфікаційне сито до наступних кіл, але в цих «боях» зазнають суттєвих втрат. Учора зранку відверто розчарували дискоболи — 36–річна бронзова призерка Пекіна–2008 Олена Антонова з Дніпропетровська та молода одеситка Катерина Карсак. Їхні результати у кваліфікації (56,79 м і 54,28 м відповідно) виявилися далекими від необхідного нормативу 61,50. Обидві почувалися добре й розраховували на кращий виступ, то що ж сталося? Карсак пояснила невдачу технічними проблемами, а Антонова вважає, що разом із тренером припустилася помилок у підготовці, і тепер треба «прокрутити події в голові», аби визначити, де саме звернула на хибний шлях.

На жаль, не пішов далі першого кола бігун на 110 м із бар’єрами Сергій Демидюк. У своєму забігу він фінішував п’ятим, і хоча й показав найкращий власний результат сезону (13,71 сек.), добратися до півфіналу за часом не зміг. Цього року киянин кілька місяців боровся із травмами, тому закласти базу для більш гідного виступу йому не вдалося.

Вибули з боротьби й усі стрибуни у висоту. Андрій Проценко з Херсона й уродженець Львова, а нині вінничанин Віктор Шаповал зупинилися на позначці 2,20 м. Юрій Кримаренко з Бердичева продовжив змагатися за потрапляння до фіналу, підкоривши 2,24, але вище піднятися не зміг.

Учора ж почали свій дводенний турнір десятиборці. Після перших двох видів змагань, спринту на 100 м і стрибків у довжину, цьогорічний срібний призер чемпіонату Європи в приміщеннях запоріжанин Олексій Касьянов ішов третім, а харків’янин Євген Нікітін — 30–м.

Помацали, але не взяли

Позавчора ж увечері наші збірники доторкнулися до фінальних змагань – тільки зусиллями прекрасної статі. Ялтинська метальниця списа Віра Ребрик, чемпіонка світу–2008 серед юніорів, на заключній стадії змагань показала лише дев’ятий результат. У цей час на тлі червоно–фіолетового неба над дахом стадіону літаки, що злітали з аеропорту «Тегель», створювали яскраві картини, але Вірі було не до романтики.

Частково виправдати нестабільність 20–річної кримчанки може ушкодження спини, якого вона зазнала на розминці. «Не завжди вдається показати максимальний результат через різний фізичний стан, буду намагатися прогресувати далі. Зараз же мені найбільше хочеться на масаж», — зізналася білява улюблениця берлінських телеоператорів. Утім вони більшу увагу приділяли своїй співвітчизниці Штеффі Неріус, яка того вечора принесла Німеччині перше «золото» домашнього чемпіонату.

А от бігунка на 400 м із бар’єрами Анастасія Рабченюк у вівторок лише дісталася фіналу. Зате як! Героїчними зусиллями 25–річна киянка на останній сотні вибігла з четвертої позиції свого забігу на необхідну другу з найкращим власним результатом сезону (54,49 сек.), випередивши американку Тіффані Уїльямс та свою польську подругу Анну Єшень. «Дуже важко біглося, але своє завдання–мінімум потрапити у фінал я таки виконала. Тепер треба, аби м’язи відпочили перед фіналом. Резерв для підсилення в мене є, але не скажу, де», — зберегла інтригу Настя, після чого пішла обнімати і втішати Єшень.

Кількома годинами раніше ще дві українки пройшли до наступного раунду — до півфіналів бігу на 1500 м. І якщо донеччанка Ірина Ліщинська, срібна призерка Олімпіади–2008 і ЧС–2007, зробила це на класі, то харків’янка Ганна Міщенко подолала перше коло за додатковим відбором за часом. «Тренування показують, що нині я готова навіть краще, ніж перед Пекіном, але як вдасться реалізувати потенціал на доріжці — покажуть лише старти», — ділилася враженнями досвідчена Ліщинська.

Ще одна представниця Харкова, Тамара Твердоступ, лише цього року почала бігати «півторашку» (крім 800 м), тому десяте місце у своєму забігу і час 4.13,36 її особливо не засмутили.

Провалили кваліфікацію наші метальники диска. І донеччанин Олексій Семенов (58,78), і Іван Гришин (59,93 м) із Вишневого, що на Київщині, значно поступилися навіть своїм найкращим результатам сезону, посівши в підсумку місця в третьому десятку.

На незвично скромній для себе позначці 1,89 м зупинилася й стрибунка у висоту Вікторія Паламар. У 2009 році срібна призерка зимового ЧС–2008, котра нині тренується в столиці, долала й 1,95 м, але цього разу не змогла продемонструвати високий клас.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (15–23 серпня).

Фінали вівторка

Чоловіки. Стрибки потрійним. 1. Ідову (В. Британія) — 17,73 м (КСС). 2. Евора (Португалія) — 17,55. 3. Копелло (Куба) — 17,36.

Біг на 3 км з перешкодами. 1. Кембої — 8.00,43 (РЧ). 2. Мателонг (обидва — Кенія) — 8.00,89 (ОР). 3. Тахрі (Франція) — 8.01,18 (РК).

400 м із бар’єрами. 1. Клемент (США) — 47,91 (КСС). 2. Калсон (Пуерто–Рико) — 48,09 (НР). 3. Джексон (США) — 48,23.

Жінки. Метання списа. 1. Неріус (Німеччина) — 67,30 м (КОС). 2. Шпотакова (Чехія) — 66,42. 3. Абакумова (Росія) — 66,06... 9. Ребрик (Україна) — 58,25.

400 м. 1. Річардс (США) — 49,00 (КСС). 2. Уїльямс (Ямайка) — 49,32 (ОР). 3. Кривошапка (Росія) — 49,71.

* РЧ — рекорд чемпіонатів світу, РК — рекорд континенту, КСС — найкращий результат сезону в світі, НР — національний рекорд, ОР — особистий рекорд, КОС — найкращий особистий результат сезону.

 

ІСТОРІЯ Й СУЧАСНІСТЬ

Український тренер знайшов на рейхстазі автограф батька

Позавчора представники збірної України побували на екскурсії в рейхстазі. Там дер­жавний тренер з легкої атлетики Валерій Александров знайшов на стіні напис, залишений... його батьком під час штурму німецької столиці в 1945 році! Схвильований фахівець опізнав автограф за українськими прізвищами батькових військових друзів, написаними поруч.

Того ж дня наше посольство в Німеччині організувало прийом для легкоатлетичної команди. «Свою» територію в Берліні відвідали керівники федерації, тренери й 17 спортсменів — переважно ті, хто вже завершив змагання. Українських журналістів у посольство вирішили не запрошувати.