Класична музика — це модно

19.08.2009
Класична музика — це модно

Маестро Ботвінов гратиме на найдорожчому в Україні роялі Steinwey. (фото з сайту www.botvinov.com.ua)

Концертний проект «Класика open air» відбудеться 21 серпня о 20.00 під стінами Святої Софії і, як читач зрозумів із назви, — під відкритим небом. Основний учасник програми — Олексій Ботвінов, заслужений артист України і відомий у Європі віртуоз фортепіанної гри. Піаніст виконає твори Вольфганга Амадея Моцарта, Йоганна Себастьяна Баха й Сергія Рахманінова, а також нагадає київській публіці про українського композитора Алемдара Караманова, який помер кілька років тому. Виступатиме Ботвінов у супроводі Національного ансамблю солістів «Київська камерата».

Якщо ви не є прихильником класичної музики й потребуєте активніших форм сприйняття мистецтва, не поспішайте перегортати сторінку. Адже концерт Ботвінова має певну родзинку: у другій частині музику супроводжуватимуть відеоінсталяції, створені київською віджей–групою Videomatics. Цільова аудиторія такого проек­ту, перш за все, — молоді люди. «Сьогодні наша молодь мало знайома з класичною музикою, мало ходить на класичні концерти або й узагалі не ходить, — нарікає Олексій Ботвінов. — Тому цей проект спрямований на те, щоб завдяки мультимедійній складовій залучити молодого слухача». Організатори проекту переконані, що їхня тактика спрацює, адже у травні вони вже випробували її на одеситах. Під відкритим небом в Одесі влаштували концерт, запросивши півтори тисячі глядачів, і вже за півтори години виступу їхня кількість зросла до двох з половиною, здебільшого за рахунок молоді.

Інша мета «Класика open air» — залучити до такого роду культурних проектів меценатів. «Саме меценатів, а не спонсорів, щоб розвивати в Україні культурне меценатство», — наголошує виконавчий продюсер проекту Володимир Нечипорук. За словами Нечипорука, основним меценатом київського концерту став Олексій Ботвінов, який придумав цей проект. Сумарний бюджет безкоштовного для киян концерту (підкреслимо, що вхід на нього вільний) — 50 тисяч євро. Левову частку витрат потягла технічна частина: це закупка спеціальних мікрофонів, щоб донести звук до всієї аудиторії, високоякісна апаратура, що передаватиме якомога чистіший звук фортепіано й захист від вітру. А маестро Ботвінов гратиме на найдорожчому в Україні роялі Steinway класу D.

«Такий формат поєднання гри на фортепіано й мультимедіа ми фактично робимо вперше в світі, — запевняє Олексій Ботвінов. — Наразі мультимедіа широко використовують в оперному мистецтві». Планується, що після Києва «Класика open air» буде представлена у Донецьку (вже є зацікавлені бізнесмени), Львові (захід підтримує міська мерія), а також у всіх містах–мільйонниках України.

Наступного року Олексій Ботвінов планує презентувати в Україні новий проект синтезу класичного й сучасного мистецтв — неокласичний балет, популярний в Європі останні десятиліття. У такій формі музика є важливішою за танець, і танцівники підлаштовуються під манеру виконання класичного твору. Першими глядачами неокласичного балету Цюріхської опери, з якою співпрацює Олексій Ботвінов, стануть одесити.