Польське щастя, російський провал

19.08.2009
Польське щастя, російський провал

Падіння королеви: Олена Ісінбаєва — наразі головне розчарування чемпіонату світу. (Фото Рейтер.)

Понеділок на світовому форумі в Берліні був єдиним змагальним днем без ранкової програми. Незвична тиша «Олімпіаштадіону» о шостій вечора змінилася гомоном десятків тисяч глядачів, яких тепер не обділятимуть баталіями ані зранку, ані по обіді аж до самого завершення турніру 23 серпня.

Учора в першій половині дня торували собі шлях до наступних раундів у кваліфікації семеро українських атлетів. Першим із наших на 200–метрівці стартував харків’янин Ігор Бодров. Показавши місяць тому час 20,61 секунди, цього разу молодий спринтер обмежився скромним результатом 21,00 і не потрапив до другого кола. Невдачу Ігор пояснив тим, що йому випало бігти по другій доріжці, яка змушує на повороті «закладати віраж», і потім вийти на звичний біг непросто. До того ж — очевидно, через хвилювання — хлопчина майже не спав усю ніч перед стартом.

Сюрпризом для глядачів стала відсутність у протоколах в цій дисципліні американця Тайсона Гея. Можливо, срібний призер ЧС–2009 на стометрівці не захотів програвати ямайцю Усейну Болту ще раз.

 

Історії українок

Напередодні ж увечері чотири наші співвітчизниці виступили з половинчастим успіхом. Анастасія Рабченюк зробила заділ на 400 м із бар’єрами, фінішувавши другою у своєму забігу в початковому колі кваліфікації. Киянка зізналася, що після четвертого місця на Олімпіаді–2008 відчуває психологічний тиск і особливу відповідальність. «Уже ж не дівчинка, треба підтверджувати свій клас», — Настя залишилася не зовсім задоволеною результатом (55,63 сек.), хоча й бігла відсотків на 80 власної потужності.

А от Ганна Тітімець із Дніпро­пет­ровська не змогла знайти причину, чому поступилася власному рекорду більш ніж двома секундами (58,22). «Я почувалася добре, але на другій половині дистанції збилася з ритму, а сил додати не знайшлося», — 20–річній дівчині ще належить набиратися досвіду.

Драматично розгортаються події на 800–метрівці. Безпрецедентним стало рішення Міжнародної федерації, яке багато хто назвав несправедливим, — допустити до другого кола змагань срібну призерку Пекіна–2008 Джанет Джепкосгей. Нагадаємо, в першому раунді кенійка впала й дісталася фінішу останньою, але порушення з боку південноафриканки Кастер Семені, котра підбила Джанет ногу, судді не угледіли.

Цікаво, що в півфіналі Семеня і Джепкосгей знову бігли разом — в компанію до них потрапила й наша Тетяна Петлюк. Обидві африканки вийшли до фіналу, а от киянка, на жаль, виявилася лише шостою (2.00,90). Засмучена Таня не розуміла, чому ноги відмовляються її слухатися після 600 м дистанції. «Соромно не потрапляти до фіналу — будемо з тренером розбиратися, в чому річ. Можливо, я ще не «перетравила» великий обсяг виконаної на зборах роботи», — бідкалася срібна призерка минулорічного чемпіонату світу в закритих приміщеннях. Згадала Петлюк принагідно й брак державного фінансування, через що змушена викладати на підготовку власні кошти.

Донеччанка Юлія Кревсун у першому півфіналі тривалий час лідирувала. У підсумку вона віддала перемогу в забігу росіянці Савіновій, стала другою (1.59,38) і забронювала собі місце в медальному забігу. «Я контролювала біг і виконала завдання–мінімум на чемпіонат», — Юля розуміє, що найважче на неї чекає попереду.

Падіння королев

Попри здобуті позавчора три медалі, представники збірної Росії назвали понеділок провальним. Олімпійська чемпіонка, чемпіонка світу зі стрибків із жердиною Олена Ісінбаєва не змогла подолати навіть замовлену нею початкову висоту 4,75 м (доволі солідну, треба сказати). Перенісши дві спроби на 5 см вище, підопічна донецького тренера Віталія Петрова двічі збила планку й залишилася ні з чим. Натомість тріумфували дві полячки — Анна Роговська виграла «золото», а Моніка Пирек, яку тренує українець В’ячеслав Калиниченко, розділила «срібло» з американкою Челсі Джонсон.

Зазнала фіаско й рекордсменка світу, олімпійська чемпіонка в бігу на 3000 м із перешкодами Гульнара Галкіна. Ця росіянка обмежилася найкращим власним результатом сезону, чого виявилося недостатньо навіть для потрапляння до числа призерів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Берлін, 15–23 серпня).

Фінали понеділка

Чоловіки. Біг на 10 км. 1. Бекеле (Ефіопія) — 26.46,31 (РЧ). 2. Тадесе (Еритрея) — 26.50,12 (КОС). 3. Масаї (Кенія) — 26.57,39 (КОС).

Метання молота. 1. Козмус (Словенія) — 80,84 м (КОС). 2. Ціолковський (Польща) — 79,30 (КОС). 3. Загорний (Росія) — 78,09.

Жінки. Біг на 3 км із перешкодами. 1. Домінгес (Іспанія) — 9.07,32 (КСС). 2. Заруднєва (Росія) — 9.08,39 (ОР). 3. Чейва (Кенія) — 9.08,57 (ОР).

100 м. 1. Фрейзер — 10,73 (КСС). 2. Стюарт (обидві — Ямайка) — 10,75 (ОР). 3. Джетер (США) — 10,90.

Стрибки потрійним. 1. Савіньє — 14,95 м. 2. Гей (обидві — Куба) — 14,61 (КОС). 3. Пятих (Росія) — 14,58.

Стрибки з жердиною. 1. Роговська — 4,75. 2. Пирек (обидві — Польща) — 4,65 (КОС). 2. Джонсон (США) — 4,65 (КОС)...

* РЧ — рекорд чемпіонатів світу, ОР — особистий рекорд, КОС — найкращий особистий результат сезону, КСС — найкращий результат сезону у світі.

 

МАС–МЕДІА

Аби журналісти також відчули себе повноправними учасниками дійства, організатори чемпіонату провели для них забіг на 800 метрів. Із 3500 акредитованих у Берліні «акул пера» на доріжку «Олімпіаштадіону» вийшли 104. Спробував свої сили й журналіст «УМ». Подолавши дистанцію за 3 хв. 30 сек., ваш покірний слуга фінішував восьмим серед 13 учасників свого забігу.

До речі, старт журналістам давав уславлений кенійський стайєр Уїльям Кіпкетер (останніми роками він представляв Данію). Зірковий атлет у легкому ритмі подолав дистанцію в останньому забігу, але... не потрапив навіть до числа призерів.