Росія знову йде «за межі»

18.08.2009

Міністерство закордонних справ України стурбоване внесенням на розгляд Державної думи РФ законопроекту про порядок використання Збройних сил Росії за межами країни. Про це вчора на брифінгу заявив виконуючий обов’язки першого заступника міністра закордонних справ України Юрій Костенко. «Ми з тривогою сприймаємо такий документ. Це не тільки стосовно України, це стосується будь–якої території», — цитує Костенка УНІАН.

В. о. міністра повідомив, що МЗС доручило посольству України у РФ з’ясувати, яким чином цей документ може стосуватися нашої держави, яка утримує на своїй території Чорноморський флот Росії. Костенко зазначив, що використання армії за межами території держави є свідченням агресії, а тим більше, коли йдеться про захист російських громадян. «У нас десятки тисяч громадян зараз живуть із двома паспортами», — додав Костенко. Відзначимо, що однією з причин минулорічної війни з Грузією був намір росіян захистити «своїх громадян» у Південній Осетії. «Свої громадяни» перед тим отримали громадянство Росії за навдивовижу спрощеною процедурою.

До речі, про флот. Україна направила Росії ноту протесту у зв’язку із забрудненням акваторії Севастопольської бухти. За словами Костенка, з кінця липня російські кораблі в бухті «Південна» забруднюють внутрішні води України. В. о. міністра нагадав, що в таких випадках російська сторона має негайно допустити до місця забруднення фахівців державних екологічних служб, щоб вони могли взяти проби води. Одначе українських експертів у бухту не пустили. «Нам сказали, що це пов’язано з Чорноморським флотом [Росії], зона закрита, ми вас туди не пускаємо», — поскаржився Костенко. Керівництво Чорноморського флоту, за словами Костенка, «поводиться у Севастополі так, нібито це Новоросійськ». «Існує «хронічна хвороба» невиконання з 1997 року взятих на себе міжнародних зобов’язань керівництвом Чорноморського флоту і керівництвом РФ, яке несе персональну відповідальність за ці порушення», — вважає в.о. міністра. За словами Костенка, з січня до серпня українське зовнішньополітичне відомство надіслало в Москву 14 нот із приводу порушення ЧФ базових угод і законодавства.

 

РЕЗОНАНС

Міністерство закордонних справ запевняє, що радника–посланника посольства РФ в Україні Володимира Лисенка було вислано з України обґрунтовано. За словами в. о. міністра закордонних справ Юрія Костенка, Служба безпеки України має достатньо доказів незаконної діяльності дипломата. «Українські відповідні інституції прекрасно знали, чим займається радник російського посольства Лисенко, перебуваючи ще тут, у Києві, і потім поїхавши до Севастополя. Факти має озвучити СБУ, але я вас переконую в тому, що підстави були», — заявив Костенко. За його словами, міжнародна практика не зобов’язує країну пояснювати причини висилки дипломатів. «Ніхто не потребує пояснень, а тут ми повинні все це робити», — зауважив Костенко.