ХРОНІКА

15.08.2009

Олімпізм

Члени виконкому Міжнародного олімпійського комітету під час свого засідання в Берліні обрали два види спорту, які мають шанс бути включеними до програми літніх Олімпійських ігор у 2016 році. Це — гольф та регбі–7.

Остаточне рішення тут буде прийнято 9 жовтня в Копенгагені під час 121–ї сесії МОК. Якщо члени Міжнародного олімпій­ського комітету проголосують проти двох фіналістів, то програма Ігор не буде розширена. Нині на літній Олімпіаді представлено 26 видів спорту. За право потрапити до олімпійської сім’ї боролися такі види спорту: бейсбол, гольф, карате, ролерний спорт, регбі–7, софтбол та сквош.

Одночасно до програми наступних Олімпійських ігор офіційно включили жіночий бокс. Раніше Міжнародна асоціація аматорського боксу затвердила три вагові категорії на Олімпіаду–2012: до 51 кг, до 60 та до 75 кг.

Сучасне п’ятиборство

У Лондоні стартував чемпіонат світу з сучасного п’ятиборства, в якому змагаються й українські спортсмени. За підсумками трьох півфіналів, до основної частини змагань серед наших представників на Туманному Альбіоні зумів пробитися лише Дмитро Кирпулянський, який у своїй групі С посів дев’яте місце та набрав 4784 очки.

Павлу Тимощенку й Павлу Кирпулян­ському не вистачило лише одного пункту, щоб потрапити до 12 найкращих, у своїй групі вони посіли, відповідно, 13–ті сходинки. Євген Боркін із 22–м результатом також залишився поза фінальною частиною світової першості. Відповідно до регламенту на цій стадії не проводилися змагання в конкурі, тому свою вправність у цій дисципліні спортсмени продемонструють уже 15 серпня у фіналі.

Хокей

Нову льодову арену днями здали в експлуатацію в Харкові. На будівництво цього Палацу спорту було витрачено 29 млн. гривень, а фінансування проводилось із дер­жавного бюджету.

Футбол

Юнацька збірна України (U–18) у Ялті провела два контрольні поєдинки проти однолітків із Туреччини, і обидва рази перемога була на боці «жовто–синіх». У першій зустрічі судді зафіксували рахунок 1:0 (відзначився Олександр Овчинников із «Шахтаря»), а в другій — 2:1 (два голи на рахунку київського динамівця Євгена Морозенка). На початку вересня команда тренера Анатолія Бузника планує взяти участь у міжнародному турнірі в Сербії, а вже через місяць українці стартують у кваліфікації до Євро–2010 (U–19). У першому відбірковому раунді наші змагатимуться у 12–й групі разом зі шведами, чорногорцями та грузинами.

Шахи

Пройшли четвертий та п’ятий тури Гран–прі ФІДЕ, який відбувається зараз у Вірменії. Василь Іванчук здолав росіянина Євгена Алексєєва та болгарина Івана Чепарінова, а Сергій Карякін поступився угорцеві Петерові Леко, а потім переміг француза Етьєна Барко. А от Павло Ельянов двічі зіграв унічию з тим же таки французом та росіянином Дмитром Яковенком.

Становище лідерів після п’яти турів: Іванчук, Леко — 3,5 очка, Касимжанов (Уз­бекистан), Гельфанд (Ізраїль), Аронян (Вірменія) — 3, Ельянов, Карякін, Че­парінов, Яковенко — 2,5, Алексєєв, Камський (США), Бакро, Акоп’ян (Вірменія) — 2, Інар­кієв (Росія) — 1.

Академічне веслування

Із 5 по 8 серпня у м. Бріве (Франція) проходив чемпіонат світу з академічного веслування серед юніорів. Українець Олександр Надтока із Запоріжжя тут виборов для країни ліцензію на I юнацькі Олімпійські ігри–2010, що відбудуться в Сінгапурі.