Скромний синьо–жовтий волан

15.08.2009
Скромний синьо–жовтий волан

Данець Петер Гейд (на фото) у першому раунді одиночного розряду виявився сильнішим за нашого Валерія Атращенкова. (Фото Рейтер.)

Четверо наших співвітчизників змагалися за медалі світової бадмінтонної першості, який завтра завершиться в індійському місті Хайдарабад. Харків’яни Валерій Атра­щенков, Георгій Натаров, Дмит­ро Завадський, Ганна Кобцева та Олена Прус, Лариса Грига з Дніпропетровська та Віталій Кононов виступали як в одиночному, так і парному розрядах, але великих досягнень не показали.

У чоловічій «одиночці» Атращенков у першому раунді зустрівся з сильним данцем Петером Гейдом, і підсумковий рахунок був не на користь нашого спортсмена — 11:21, 16:21. Завадському випало зійтися з натуралізованим французом Метью Ло Їнг Пінгом. Шанси на перемогу в українця були, і він двічі опинявся за крок до перемоги у кожній із двох партій, але щастя посміхнулося його опонентові — 19:21, 18:21.

Значно більші сподівання принаймні на стартові перемоги були в жіночому розряді. Першою від нас на майданчик тут вийшла Прус, яка несподівано поступилася бельгійці Ліан Тан — 18:21, 20:22. Ще менше шансів було у Григи, з якої познущалася китаянка Лань Лу — 16:21, 5:21.

Зате в дуетах результати наших були оптимістичнішими. Атращенков та Прус у міксті з боєм, але перемогли малазійців Хе Вей Мун та Мод Латіф (21:17, 9:21, 21:17), та вже в другому раунді спіткнулися на поляках Роберту Матесяку та Надії Костишик —13:21, 9:21.

Та ж сама Олена Прус разом із Кобцевою автоматично потрапили до другого раунду, адже їхні суперниці по пер­шому етапу, які представляли Німеччину, не приїхали на турнір. Але вже наступна гра відправила наших на трибуни: данки Хеллі Нільсен та Марі Рьопке виявились сильнішими — 15:21 та 14:21.

Останніми тимчасовими переможцями у нас стали Атращенков та Натаров, які спочатку у важкому тригеймовому поєдинку перемогли росіян Володимира Іванова та Івана Созонова — 17:21, 22:20, 21:19. Після поразки в першому геймі українці два наступні вже провели під своє диктування. Але наступний поєдинок проти індонезійців Джонатана Саруатама та Ріана Сукмавана перетворився на справжнє побиття українців, яке завершилось результатом 6:21 та 6:21 на користь їхніх опонентів.

Не більше шансів було й в останньої нашої чоловічої пари. Кононов та Завадський зійшлися з традиційно сильними китайцями Ханьбін Хе та Є Шан, які й перемогли — 15:21, 10:21. На цьому чемпіонат світу для наших бадмінтоністів завершився.

Сам турнір виявився багатим не лише на спортивні події. Збірна Англії відмовилась виступати в Хайдарабаді, оскільки бойовики одного з місцевих ісламістських угруповань погрожували здійснити на їхнє життя замах. Такою інформацією володіло й міністерство внутрішніх справ Індії, але його керівництво запевнило, що всі учасники чемпіонату перебуватимуть в абсолютній безпеці під охороною місцевої поліції. Загалом до Індії приїхало більше трьох сотень спортсменів, які представляли 44 країни світу.

Окрім того, неабиякого переполоху наробила звістка, що троє учасників змагання захворіли на «свинячий грип». Тренера збірної Малайзії та двох бадмінтоністок із Таїланду доправили до лікарні з характерними скаргами на здоров’я, характерними для цієї недуги. Попри таку ситуацію, організатори відмовились припиняти турнір. Пізніше офіційна інтернет–сторінка Міжнародної федерації бадмінтону заспокоїла всіх спортсменів та уболівальників інформацією, що лабораторні дослідження заперечили наявність в організмі спортсменів слідів цієї хвороби.