АФІША

14.08.2009
КІНО

«Дев’ятий округ» (США)

Режисер — Ніл Бломкамп

У ролях: Уїльям Аллен Янг, Роберт Хоббс, Джексон Коуп, Девід Джеймс, Ванесса Хейвуд.

Новий фантастичний екшн від продюсера Пітера Джексона («Володар кілець»). На Землю прибули інопланетяни, вигнанці зі своїх світів. Земляни тимчасово їх оселяють у так званому «Дев’ятому окрузі» в Південній Африці. Згодом контроль над Дев’ятим округом переходить до приватної компанії MNU, яка вирішує освоїти зброю прибульців. Проте для цього треба отримати ДНК прибульців, завдяки чому можна керувати зброєю. Один з агентів MNU контактує з інопланетним вірусом, який змінює його ДНК. Тепер він стає найбільш гнаною людиною на планеті….

 

«Париж! Париж!» (Франція)

Режисер — Крістоф Барратьє

У ролях: Жерар Жюньо, Кловіс Корніяк, Кад Мерад, Нора Арнезедер, П’єр Рішар

Це друга картина французького режисера Крістофа Барратьє, автора фільму «Хористи». Барратьє знову повертає нас у минуле, цього разу в передмістя Парижа 1936 року. Власне, «Передмістя 36», точніше Faubourg 36 — оригінальна назва фільму, яка говорить усе французам і частим гостям столиці й водночас нічого — непосвяченим у таємниці Парижа. Це робочий район, що фактично міститься за межами міста. Тут і розгортається людська драма передвоєнної Європи. У центрі історії — троє безробітних акторів, які хочуть внести друге дихання у концертний зал «Шансонія», де вони раніше працювали. Проте публіці не до заяложених жартів: на вулиці — криза, в повітрі вчувається наближення війни. І тут актори вдаються до останньої надії — випускають на сцену юну співачку…

Фільм Барратьє висували на національну кінематографічну премію Франції «Сезар» у кількох номінаціях. Але «Сезар» знімальній групі не дістався. Натомість нагороду здобула Нора Арнезедер — приз «Люмьєр» як найперспективнішій молодій актрисі.

 

«ЛОпуХИ» (Росія)

Режисер — Сарік Андресян

У ролях: Сергій Писаренко, Євген Нікішин, Ендрю Нджогу, Дмитро Нагієв, Сергій Бурунов

Кількістю і ще раз кількістю бере свого глядача новітній російський кінематограф. Чергова кінокомедія від нашої північної сусідки спонукає відволіктися від справ буденних і просто розслабитися під історію кумедних хлопців, шукачів щастя. Троє друзів — Сергій, Женька й Ендрю — товаришують з дитинства. Вони по–різному сприймають життя, але однаково усвідомлюють одну істину — щастя знаходиться за межами їхнього провінційного містечка. Одного дня, втомившись чекати, вони вирушають назустріч своїй щасливій зірці… звісно, у Москву!

 

КЛУБИ

Dj Live Concert Simon.S (USA), електронна вечірка

UA beach club (Гідропарк), 14 серпня, 23.00

Вхід — 70 грн., з флаєром — 50 грн., за списком flaer.com.ua — 40 грн.

 

IN ROCK PUNK–FEST

Учасники: OT VINTA, DIGest, «ГАЛяК», «2.5.5», MIXTURA, STRIPPED MARY, SNORK, «БЕЗ ПИТАНЬ», «Серцевий Напад», «Цунамі», «K4».

Клуб «Бінго» (пр. Перемоги, 112), 15 серпня, 16.00

Вхід — 40 грн.

 

Группа Bod_hie (рок інді музика)

Клуб «Бочка Хмільна»,
16 серпня,
20.00

Вхід — 25 грн.

 

ФЕСТИВАЛІ

VIII Всеукраїнський фестиваль–конкурс козацької пісні «Байда»

14–16 серпня, Вишнівка, Добриводи, Збараж та Зборів (Тернопільська область)

Проведення фестивалю збіглося у часі з відзначенням 360–річчя Зборівської битви, що спровокує візит на Тернопільщину не лише керівників області й представників духовенства, а й, як сподіваються організатори, перших осіб держави.

Що ж до музичного дійства, то на фестиваль прибудуть такі колективи і виконавці козацької  пісні: Національний академічний заслужений український народний хор ім. Григорія  Верьовки, колективи Тернопільської обласної філармонії, ансамблі танцю «Надзбручанка» й «Візерунок», ансамбль «Збараж» і аматорські гурти зі Збаражчини. Концерт проходитиме 14 серпня на території Національного заповідника «Замки Тернопілля» (Збараж).

Під час фестивалю заплановані урочистості з відзначення 360–річчя Зборівської битви, в основі яких — козацький похід шляхами війська Богдана Хмельницького. Розпочнеться він із села Вишнівка (де встановлять дубовий хрест і проведуть панахиду на козацькому цвинтарі), пройде через село Добриводи (відвідання дубу Богдана Хмельницького), після чого козаки вирушать до Зборова.

 

Фестиваль «Гніздо»

15 серпня, м. Біла Церква

«Гніздо—2009» присвячено пам’яті телеведучого, журналіста й музиканта Ігоря Пелиха, який загинув 8 травня цього року. З 2006 року він був ведучим цього дійства і мріяв зробити його популярним заходом за участі українських виконавців. Згадати Пелиха до Білої Церкви приїдуть «Тартак», «С.К.А.Й», «Мотор’ролла», Dazzle Dreams, O.Torvald і «Мурени». Ведучий — Фоззі з «ТНМК».

Незважаючи на економічну кризу, організатори запевняють, що фестиваль відбудеться, причому безкоштовно. Вони планують провести «Гніздо» у життєрадісній атмосфері, згадати світлі й яскраві моменти з життя ведучого та «прожити фестиваль очима Ігоря Пелиха: захопливо, самовіддано, неординарно». Фестиваль супроводжуватиме благодійна акція: свої гонорари за виступи артисти зголосилися передати родині Ігоря Пелиха.

«Гніздо» відбудеться на території аеродрому «Гайок».

 

ВИСТАВКИ

«Тюнінг». Кураторський проект Павла Гудімова

Черговий арт–сезон у «Я Галерея» завершується виставкою робіт різних художників contemporary art. Кожен із них по–своєму переосмислив сенс буття старих речей і надав їм нового значення. Найцікавіші, на думку Павла Гудімова, об’єкти мистецької творчості зібрані у невеличкій галереї на Подолі. Олександр Бабак тут виставляє картини, написані по старій вишивці. Павло Маков на облігації СРСР поміщає зображення свого собаки, який робить природні собачі справи. Килимарський живопис представляє Андрій Сагайдаковський. Мистецький тюнінг старим речам зголосилися влаштувати й Артем Волокітін, Тіберій Сільваші, Микола Маценко, Ігор Янович, Марина Скугарєва, Влодко Кауфман.

Виставка триватиме до 31 серпня.  

 

Павло Маков. «Повернення», 2009.

«МУХ». Виставка молодих українських художників

Згрупувати роботи перспективних вітчизняних митців вирішила також столична галерея «Боттега». Під дахом арт–центру на вулиці Михайлівській зібрані твори Оксани Проценко, Андрія Сидоренка, Миколи Коломійця, Ганни Валієвої, Артема Андрійчука, Ольги Андронової й Олексія Хорошка. За словами організаторів виставки, молодих митців відбирали за критеріями «наявності надзвичайних творчих здібностей» й «бажання подальшого професійного розвитку». Експозиція є зібранням живописних полотен й інсталяцій.

Виставка триватиме до 3 вересня.

Олексій Хорошко. «Lost Angeles».

 

Олександр Друганов. «360 градусів». Живопис

Виставка київського художника Друганова у «Карась Галерея» (Андріївський узвіз, 22а) — це більше десятка круглих полотен, які доповнює один «прямокутник»: картина «Потепління» з розніженими моржами. В основі проекту «360 градусів» — архетип монети і візуалізація словесних кліше («Оселедець у шубі», «Небо в діамантах» тощо). Автор звертається до кола як єдності початку і кінця, руху і безкінечного повторення.

Виставка триває до 24 серпня.