Отямилася — у гіпсі і... на роботі

13.08.2009

Мешканці Осипен­ків­ського і Ленінського районів Запоріжжя упродовж тривалого часу і гадки не мали, як ризикували життям своїх діток, коли відводили їх для забав на батуті. Атракціон на вулиці Звенигородській обслуговувала лише дівчинка–підліток. А розваги, як помітили правоохоронці, були дійсно надто ризикованими: роботу атракціону забезпечував бензиновий двигун, що заради більших прибутків працював безперервно.

«Якби сталася біда, — зазначає старший помічник прокурора Ленінського району Наталя Остапенко, — то було б надзвичайно важко п’ятнадцятирічній дівчинці врятувати дітей. Після перелому обох ніг вона й сама півроку була в гіпсі. Підприємець узяв неповнолітню на роботу тоді, коли вона перебувала на лікарняному і не ходила до школи».

Безсовісний спритник скористався тим, що дівчинка була з неблагополучної сім’ї (батьки ніде не працювали, а брат–годувальник потрапив за ґрати). За 30 гривень змусив нужденну дитину працювати по 10–11 годин щодня і де–факто за все відповідати: брати гроші з малюків, запускати їх на «бензиновий батут» і стежити за двигуном.

Підприємець, звісно ж, юридично нічого не задокументував, і тепер відповідатиме за ігнорування законодавства, що регулює трудові відносини з неповнолітніми.

Позаяк інцидент у Запоріжжі набув розголосу, матеріали кримінальної справи таки потраплять до суду (у чому запевнила і пані Остапенко). Вірогідне покарання — арешт на термін до шести місяців чи штраф до ста неоподаткованих мінімумів.

До речі, підприємцю–експлуататору пощастило в тому сенсі, що його неофіційній робітниці недавно виповнилося 15. За аналогічну експлуатацію на рік молодшої школярки можна було і за ґрати загриміти.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>