«Центр» із «Регіонів»

11.08.2009

Віктор Янукович виступив з ініціативою створити загальнонаціональний антикризовий центр. Голова Партії регіонів написав про це у статті для газети «Дзеркало тижня», яка більше нагадує програмний виступ кандидата в президенти. «Завдання (центру) — акумулювати всю інформацію про стан речей у країні як з офіційних, так і з альтернативних джерел, визначати больові точки й пропонувати варіанти розв’язання конкретних завдань. Такий центр має бути створений за участі всіх сил, представлених у парламенті, а також української інтелектуальної еліти», — пропонує Янукович.

Він вважає, що такий центр вдасться створити вже після виборів. «Виборча кампанія — не найкращий час для пошуку спільної мови між політиками», — пояснює головний «регіонал». Водночас В. Я. виступає за те, що розробку антикризової стратегії, «яку здійснюватиме новий Президент і його команда», треба розпочати вже тепер — так, наче не сумнівається, що сам і переможе на майбутніх виборах. Ключове питання: хто приєднається до такого центру? Адже ідеї зібрати всіх за «круглим столом», які намагалися втілити всі інші ключові політики: і Ющенко, і Тимошенко, і Литвин, — не мали успіху.

Відповідальність за кризу в українській економіці Янукович, природно, покладає на уряд Юлії Тимошенко і «помаранчевих». «Після п’ятирічки стабільного руйнування нашої країни Україна опинилася серед аутсайдерів економічного розвитку, зате в лідерах із зовнішньої заборгованості», — наголошує Віктор Федорович, який частину цієї п’ятирічки, у 2006—2007 роках, і сам очолював уряд. Він критикує владу за те, що «держава фактично самоусунулася від боротьби з кризою, сподіваючись на всілякі кредити, йдучи з простягнутою рукою по світу». Янукович вважає, що кредити МВФ перетворилися для вітчизняної економіки на «сильнодіючий наркотик». І йдуть вони «як вода в пісок — на затикання дірок».