Комуніст поведе країну, як у 1945–му?

08.08.2009

В умовах штилю у великій політиці привертають увагу «розборки» серед гравців «другої» ліги, зокрема — колотнеча в таборі українських лівих, які спершу планували йти на наступні вибори єдиним «Лівим блоком», а тепер обговорюють биті горщики. Нагадаємо, днями Прогресивна соціалістична партія Наталії Вітренко заявила, що не погодиться входити до об’єднання лівих на чолі з Петром Симоненком, якщо в цьому союзі буде й лідер СПУ Олександр Мороз.

У свою чергу, з іншого боку й надалі ведеться гра на об’єднання. Так, днями громадська організація «Слов’янський актив» звернулася із закликом до всіх лівих сил України зібратися у спільний фронт. Основною метою, зазначають очільники згаданої прокомуністичної організації, має стати висунення на виборах президента єдиного кандидата від лівих партій — лідера КПУ Петра Симоненка.

На прес–конференції в агентстві УНІАН представники «Слов’янського активу», котрі, по суті, є вихідцями з «вітренківської» ПСПУ, озвучили «месидж» до ідеологічних товаришів різних мастей: соціалістичні й комуністичні сили України мають тісно співпрацювати і виробити спільну програму дій; ця програма повинна передбачати політику нейтралітету України, пропаганду миру, закріплення статусу України як самостійної держави.

Позицію «Слов’янського активу» пояснює депутат Верховної Ради АР Крим, колишній керівник республіканської організації ПСПУ Валерій Іванов: ліві партії постійно воюють між собою, і це позначається на їх прохідності (тобто, швидше, непрохідності) до органів влади. Виборці губляться у істинності «справжньої» лівої сили. «Лише комуністи вкотре долають 3–відсотковий бар’єр і потрапляють до Верховної Ради, а голоси інших лівих відходять олігархам. У цьому — вина всіх лівих партій перед народом. Знову повторити такого не можна!» — каже Іванов.

Подібної думки й інша учасниця «Слов’янського активу», екс–член Прогресивної соціалістичної партії Людми­ла Безугла. Вона вважає, що саме комуністи зобов’язані піти в напад, зорганізувати маси, перемогти, аби потім «підняти країну з руїни, як це вже було у 1941—1945 рр.».

Про сподівання одеситів на ліві сили говорила на прес–конференції депутат Одеської облради, також колишня прогресивна соціалістка Ірина Залюбовська.

Загалом «Слов’янський актив» апелює передовсім до КПУ, СПУ, ПСПУ, «Союзу лівих сил» — саме вони могли б збудувати міцний блок.

Але очевидно, що такі заклики є марними. Лідерка Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко прореагувала на заяву «Слов’янського активу» вкрай емоційно, назвавши осіб, що оприлюднили вищезазначені тези, «зрадниками ПСПУ». У коментарі «Україні молодій» Вітренко наголосила, що її партія й надалі обстоює створення лівого союзу без Олександра Мороза. Якщо ж Мороз піде в блок із Симоненком, ПСПУ, швидше за все, сформує власну спілку. Зараз Вітренко веде переговори з партіями «Київська Русь» та «Справедливість». А що ж до гаданого об’єднання зусиль із комуністами, яким ПСПУ надіслала власні пропозиції, то Наталія Вітренко наразі воліє не говорити про можливу підтримку прогресивними соціалістами Петра Симоненка. «Не потрібні передчасні розмови про висунення єдиного кандидата у президенти», — підсумувала лідерка ПСПУ, маючи на увазі, що балотуватися не проти й вона сама.

Не надто оптимістично про створення лівого блоку відгукується політтехнолог Михайло Погребинський. У коментарі «УМ» він зазначає, що єдиний варіант успішності лівих — це об’єднання навколо Петра Симоненка. Проте очевидно, що вибори–2010 закінчаться, як і попередні: мінімальними відсотками лівих сил в умовах розпорошення.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Екс–голова Фонду держмайна Валентина Семенюк–Самсоненко не наполягатиме на висуванні її в президенти від Соцпартії, якщо з’їзд обере іншу кандидатуру. «Якщо буде інше рішення нового з’їзду, я його виконаю», — передає слова Семенюк прес–служба СПУ. «Я — солдат партії. І що б не трапилося, діяти за принципом «покласти партквиток і піти» я не стану», — запевнила пані Валентина.

Вона визнала, що рішення попереднього з’їзду на користь її кандидатури «виявилося надто поспішним». Семенюк також підкреслила, що з лідером Соцпартії Олександром Морозом у неї «як були чудові відносини, так і залишилися», і вона зараз не має намірів очолити СПУ.

Руслан ЗАЄЦЬ