Українська крапля в морі кіно у Венеції

08.08.2009
Українська крапля в морі кіно у Венеції

У виробництві стрічки «Жінки без чоловіків» брали участь Франція, Німеччина, Україна та Австрія. (Фото надані SOTA cinema troup.)

Як ми пам’ятаємо, кінофорум у Венеції негласно закриває щорічний парад великих і вагомих кінематографічних фестивалів. У Венеції немає кіноринку, як, приміром, у Каннах чи на Берлінале, тут не укладають ділові угоди, а підбивають підсумки року, структурують тенденції в кінопроцесі й просто насолоджуються гарним кіно.

66–й Венеціанський кінофестиваль проходитиме з 2 по 12 вересня. Наприкінці минулого тижня оргкомітет почав видавати інформацію про наповнення фестивалю. Як повідомив директор секції кіно Марк Мюллер, офіційно відібрані картини будуть представлені в шести програмах: основний конкурс «Венеція 66», програма «Поза конкурсом», конкурс основних трендів у кіно «Горизонти», конкурс «Італійський протилежний план» (нові напрями в італійському кіно), міжнародний конкурс короткометражок і ретроспектива італійських фільмів. Крім цього, працюватимуть ще дві незалежні секції — «Міжнародний тиждень кінокритиків» (де буде представлено російський фільм — «Якраки» московського продюсера, ресторатора й поета Іллі Демічева) і «Дні Венеції».

Українських фільмів у жодній із програм офіційно не зазначено. Проте, як повідомила вітчизняна продюсерська компанія SOTA Cinema Group, у конкурсній програмі присутній фільм із їхньою копродукцією. Це — дебютна картина іранської художниці Ширін Нешат «Жінки без чоловіків» (Women Without Men), згідно з інформацією на офіційному сайті фестивалю, виробництва Німеччини. Про участь української сторони у зйомках цієї картини повідомлялося ще навесні 2008 року, коли відомий французький продюсер Філіп Бобер підписав у Києві договір із Олегом Коханом (SOTA Cinema Group). «Жінки без чоловіків» — екранізація роману Шахрнуш Парсипур, іранської дисидентки, яка двічі сиділа у в’язниці за свої погляди. У творі змальовано події в Ірані 1953 року. На тлі військового путчу, спровокованого діями агентів ЦРУ та британської розвідки, чотири жінки — багата домогосподарка, повія, стара діва і молода жінка, яка хоче вийти заміж. Усі вони намагаються змінити свої долі. У SOTA Cinema Group не впевнені, чи поїде Олег Кохан у Венецію представляти іранську стрічку, оскільки ймовірно, що інший його проект — «Мелодія для шарманки» Кіри Муратової відберуть на конкурс кінофестивалю у Торонто, який розпочнеться 10 вересня. До слова, у 2007 році стрічку Муратової «Два в одному» розглядали на участь у конкурсі в Венеції, але вона так і не потрапила в нього.

В основній конкурсній програмі також одна з найочікуваніших прем’єр — документальна стрічка Майкла Мура про кризу «Капіталізм: любовна історія». Загалом у конкурсі з 23 картин найбільше фільмів із США — шість фільмів, по чотири картини — від Італії та Франції, дві — від Китаю. Своє кіно в основному конкурсі також покажуть Єгипет, Шрі–Ланка, Ізраїль. Інтригуючим моментом стане дебют американського модельєра Тома Форда — «Одинак». Серед інших цікавих картин: «Подвійний час» Джузеппе Капотонді із російською актрисою Ксенією Раппопорт, «Переслідування» Патріса Шеро із Шарлоттою Гензбур, «Біла матерія» Клер Дені з Ізабелль Юппер, «Більше, ніж мрія» відомого у нас із серіалу «Спрут» Мікеле Плачідо. А відкриватиме фестиваль фільм Джузеппе Торнаторе «Баарія» за участі Моніки Белуччі та синьйора Плачідо.

Минулорічний лауреат «Срібного лева» за картину «Паперовий солдат» Олексій Герман–молодший цього року бере участь у програмі «Горизонти» як співавтор стрічки «Коротке замикання»: разом із ним над фільмом працювали Іван Вирипаєв, Кирило Серебрєнніков, Петро Буслов, Борис Хлєбніков. Ще одна російська стрічка у цій програмі — документальний фільм «Блокадні щоденники» Олександра Сокурова. Із близьких нам країн Східної Європи в «Горизонтах» буде ще румунська картина «Франческа» Боббі Паунеску.

Неоголошеним залишається наповнення програми короткометражних фільмів та імена ведучих урочистих церемоній.

На фестивалі працюватимуть п’ять міжнародних журі. Суддівську колегію, яка оцінюватиме основний конкурс, очолить тайванський режисер Енг Лі, якому допомагатимуть французька актриса Сандрін Боннер, російський режисер Сергій Бодров–старший, американський режисер Джо Данте, італійський класик Ліліана Кавані, кінематографіст Лючано Лігабуе й індійський режисер Анураг Кашьяп.

Треба сказати, що відвідини Венеційського фестивалю для кіномана — задоволення дороге. Абонемент на денні сеанси в партер коштує від 150 євро і до 450 євро — на вечірні, а місця в ложі дотягують до 1350 євро.