Ганьба індивідуалістів

07.08.2009

Від матчу в Угорщині, яким національна команда позавчора почала турнір за право залишитись серед еліти європейського баскетболу, в Україні очікували лише перемоги. Попри те, що до містечка Шомбателі наші вирушили без визнаних лідерів, Артура Дроздова та Сергія Ліщука, шанси «синьо–жовтих» на успіх начебто виглядали переконливими. Тим більше що підтягнулися до табору збірної «американці» Кирило Фесенко та Олексій Печеров; компанію їм склав нещодавно задрафтований «Атлантою хоукс» Сергій Гладир.

Саме гравці з досвідом виступів у найсильнішій лізі світу й стали найрезультативнішими у нашій команді, тоді як Гладир, котрий наразі виступатиме за іспанську «Манресу», влучністю не вразив. І не скажеш, що при підсумковому розриві в мінус 24 пункти наші аж настільки поступалися господарям. Відсоток влучань із гри, з–за триочкової лінії та реалізації штрафних в обох команд був приблизно рівний, схожі й решта показників. От тільки угорці з середньої відстані кидали вдвічі більше, що й забезпечило неприємний для України результат.

У нашій команді заокеанським легіонерам у результативності хоч якось намагався допомагати 21–річний захисник «Кривбас–баскету» Дмитро Глєбов, але його 10 пунктів, радше, мали би бути середнім показником кожного збірника, ніж результатом одного із найвлучніших у матчі.

«Гру ми почали непогано, проте з другого періоду хлопці несподівано перейшли на індивідуальні дії, тому весь позитив зник, вбивши команду», — нарікав після поразки головний тренер Валентин Мельничук, відомий своєю схильністю до чітких командних дій. Чи не найбільше дісталося Печерову — найрезультативнішому з гостей у цьому матчі. «Так, Олексій забивав, але зовсім не брав участі в організації захисту», — оцінив гру важкого форварда Мельничук.

Уже завтра наша збірна зіграє в Києві проти естонців, які в першому турі на власному майданчику несподівано здолали чехів. Невідомо, чи допоможе українцям основний розігруючий Гладир: у Шомбателі він отримав пошкодження.

 

ТАБЛО

Кваліфікаційний турнір за право залишитися у дивізіоні А чемпіонату Європи

1–й тур. Угорщина — Україна — 91:67 (Немет (21) — Печеров (17 + 5 підбирань + 2 блок–шоти), Фесенко (13 + 7 підбирань), Глєбов (10)), Естонія — Чехія — 69:65.