«Поп–шоу» на фініші

05.08.2009

Київ, Донбас, Крим, Волинь, Тернопільщина — такими регіонами прошумів десятиденний візит патріарха Московського та всієї Русі Кирила. Першоієрарх РПЦ вийшов на фінішну пряму у Свято–Успенській Почаївській лаврі. Після проведеної тут всеношної та сьогоднішньої Божественної літургії літак патріарха о 16.30 візьме курс на Москву. Тож настане час збирати каміння, підбивати підсумки: наскільки цей візит поглибив церковний розкол в Україні. Чимало громадських та політичних організацій сьогодні проводжатимуть російського патріарха пікетами.

 

Останні три дні візиту для патріарха Кирила виявилися найскладнішими. Адже проходили в західноукраїнських областях — Рівненській, Волинській та Тернопільській, що відзначаються неабияким конфесійним різнобарв’ям та антиросійськими настроями. До православних зустрічаючих долучилися активісти патріотичних українських організацій, які під час пікетів у Рівному, Луцьку, Володимир–Волинському, а особливо у Почаєві почувалися немов риба у воді. Що й казати, якщо лише в Луцьку майже дві тисячі волинян протестували проти антиукраїнських висловів патріарха, через що пастирю вдалося потрапити на територію церкви Всіх святих землі Волинської лише завдяки кордонам міліції, та й то через чорний вхід, повідомляє прес–служба ВО «Свобода».

Учора у Володимирі–Во­линсь­кому, відвідуючи Свято–Успенський кафедральний собор, патріарх Кирило вчергове згадав київського князя Володимира і пом’якшив риторику: «Колись це була одна держава, нині — це дві держави, і православна церква з повагою ставиться до цього вибору народу».

До Почаєва надвечір підтягувалися не лише вірні УПЦ МП, а й УПЦ КП, а також активісти ВО «Свобода», УНП та УНА–УНСО. Цікаво, що брати участь у складі офіційної організації обласної влади відмовився голова Тернопільської облради, представник ВО «Свобода» Олексій Кайда. Причина — «зневажливе ставлення патріарха до українців загалом». «Я не виключаю акцій протесту на Тернопільщині у зв’язку з приїздом глави РПЦ в область, проте «Свобода» умиває руки від будь–яких провокацій, — зазначив Кайда в інтерв’ю Західній інформаційній корпорації. — Можливо, провокації готуються і з боку спецслужб Росії? «Свобода» проводитиме мирні акції протесту, як це вона робила в Києві чи на Волині».

На мирному пікетуванні під стінами Почаївської лаври наголошували і в УНА–УНСО. Керівник київського осередку УНА–УНСО Ігор Мазур (Тополя), який разом із кількома десятками активістів прибув до Почаєва, у коментарі «УМ» зазначив: «Оскільки патріарх приїхав до України з політичним, а не пастирським візитом, то як політика його треба і провести — з пікетами». За його словами, під Лаврою збереться близько чотирьох сотень активістів УНА–УНСО — переважно з Галичини та Волині, які не піддадуться на провокації і, якщо треба, «без сили заспокоять провокаторів–козачків».

«Ми не будемо заважати патріарху звертатися до Господа під час служби, — зазначає пан Мазур. — Але вже коли він спуститься з небес на землю, має зрозуміти, що українці й самі розберуться, яка церква їм потрібна. Бо ця поїздочка патріарха схожа деякою мірою на приїзд ревізора. Щоб побачити, хто як серед єпископів та політиків перед ним коліна прихилить, а кого з духовенства, що хочуть помісної церкви, треба репресіям піддати».

 

ДЕМОНСТРАЦІЯ

Патріарху РПЦ Кирилу довелося перебувати у Почаївській лаврі в безпосередній близькості з представниками УПЦ Київського патріархату з Волині, Галичини та Хмельниччини, які сьогодні вранці планували провести хресну ходу та молебень під стінами обителі. За словами настоятеля тернопільського Свято–Троїцького духовного центру, протоієрея Анатолія Зінкевича, молебень проводитиметься з метою продемонструвати патріарху Московському і всієї Русі, що «в Україні є чимало людей, які хочуть мати Українську помісну православну церкву, і щоб він поводився як гість, а не як господар на українській землі».

Загалом у хресній ході та молебні мали взяти участь 20—30 тисяч осіб.