Каруселі у затінку

05.08.2009

Мінекономіки днями влаштувало для допитливих тест на швидкість реакції: поставило, а потім швидко зняло зі свого сайту дані про обсяги тіньової економіки в Україні. Виявляється, поза обліком у нас перебуває 36% економіки! Але найцікавіше, що останнім часом цифра зросла на цілих сім пунктів!!!

Думається, суворий шеф дала прочуханку панові Данилишину не стільки за нікчемні 36, скільки за гігантські 7. Бо, якщо подумати: ну хіба понад третина у наших реаліях — це так багато? Якщо навіть у зарегульованому ЄС нині майже один відсоток підприємців працює «на чорно», а до кризи заледве було 0,3%. У Північній Європі — 10—18%, середземноморських державах — 25%, а в постсоціалістичних — близько тридцяти. Тож Мінекономіки «намалювало», в принципі, райдужну картину. Особливо, якщо зважити, що експерти оцінюють вітчизняну «тінізацію» аж у 57%. Але ж зростання, панове!.. А такого «не може бути» з двох причин: Прем’єр–міністр полюбляє особисто візувати різноманітні антикорупційні програми — це раз. А два — «тінь» зазвичай зростає, коли економічна криза в державі загострюється, а у нас, за офіційною версією, ситуація поліпшується щохвилинно.

У машинобудуванні, металургії, які найбільше постраждали від кризи, «у підвалах» працюють одиниці. Тоді звідки ж 36, вимовляючи які, ми маємо на увазі 57? За умови, що криза буцімто відступає разом із корупцією? Ось тому чиновники міністерства вирішили порахувати ще раз, але вже «правильніше». Хоча «темних місць» у роботі державного апарату нашої батьківщини від цього менше не стане. Одна рекапіталізація банків, умови якої тримаються у суворій таємниці, може підняти рівень корупції до небачених досі висот. Адже досі ніхто не розуміє: а який саме механізм здатний захистити народ України від дуже банальної схеми «підтримки фінансового сектора»: з фінустанови N старі власники викачали всі гроші до копієчки — акції, які вже фактично нічого не коштують, вигідно продали державі — чиновники наповнили банк грішми з бюджету — врятовану установу продали «своїм людям». Ідея цікава тим, що можливість отримати нефіксований прибуток для бізнесу та відкату для влади спостерігається практично на кожному етапі операції. Причому жодних підозр, варто всього лише погано виконати свої посадові обов’язки.

Скажімо, Нацбанк пояснив, чому посеред літа раптом почав стрибати валютний курс: подібного явища не спостерігалося вже багато років. Виявляється, причини до болю об’єктивні: зросли планові платежі вітчизняних структур зарубіжним кредиторам. НБУ, звичайно ж, вийшов на міжбанк з інтервенціями, але ось біда — трохи запізно! Тобто, курс стабілізувався, але вже потім. Експерти погоджуються: з одного боку, регулятор має рацію — ринок очікував, що «Нафтогаз» почне купувати долари, і відреагував. Й інтервенції — справа непогана. Але чому такі дивні?..

Скажімо, банкам дали змогу купити 100 мільйонів доларів — за ціною 7,75 гривні. Причому грандам не продали ні цента, всі пільги — тільки «дрібноті». Умова єдина: продати ці долари населенню у своїх обмінних пунктах. Банкіри виконали її сумлінно. Продали. Але не за 8,10—8,20 гривні за «бакс». Як наслідок, чистий «підйом» 35—45 копійок на одному доларові. Іншими словами, суперприбуток — щонайменше 35 мільйонів гривень! І ніхто не винен: фінансова карусель гойднулася (хто саме її розгойдав, щоправда, громадськість так і не довідається: доказів чиєїсь причетності тут не знайдеш, а варіантів для здійснення задуму — чимало), банки зуміли заробити.

Свого часу, здійснюючи подібні акції, НБУ встановлював для банкірів маржу у два відсотки: тобто, купив долар за сім гривень, продаєш не дорожче, ніж 7,14. Цього ж разу... Додаткові умови поставити, мабуть, забули... До того ж перелік банків, які отримали такий подарунок долі, чомусь вирішили занести до закритої категорії. То ж одразу з’явилися чутки: у списку фігурують фінустанови, проти яких нещодавно відкривали кримінальні справи, звинувачуючи у підпільних конвертаційних операціях. Дивний збіг обставин можна пояснити лише гіпотетично: «відкат» за подібні операції — щонайменше 30%.

Тобто, з повітря в один момент — шляхом нехитрим маніпуляцій — у чийсь кишені з’явився понад мільйон доларів! Найсумніше, що з гаманця зовсім не багатого українця, який побачивши, що гривня знову падає, побіг міняти на стабільний «зелений» свою урізану кризою зарплату. Але це вже сантименти. Аналітики ж стверджують: подібні коливання на валютному ринку найближчим часом дуже ймовірні. Економічна ситуація, мовляв, цьому сприяє. І схема для заробляння непогана. До того ж тільки одна з багатьох. А ви кажете — 36%!