У причіпному вагоні

05.08.2009
У причіпному вагоні

Талісман чемпіонату світу–2009 Берліно чекає на гостей. (Фото Рейтер.)

Усього десять днів залишається до відкриття ХІІ чемпіонату світу в Берліні. Минулого уїк–енду відбулися останні змагання перед світовим форумом, після чого життя «королеви спорту» наче завмерло до вибуху на головному старті року. Національні команди вже остаточно визначилися зі списками делегацій — останнім днем виконання необхідних нормативів було 3 серпня. Подекуди провели чемпіонати своїх країн лише в ці вихідні, аби оцінити готовність атлетів безпосередньо перед світовим форумом. Ті ж країни, котрі організували національні турніри раніше, цими днями влаштували контрольний перегляд своїх атлетів.

Саме так вчинила й українська федерація. До попереднього списку із 57 спортсменів додали ще трьох. Донецький стрибун із жердиною Максим Мазурик порадував високим результатом
(5,80 м) тиждень тому на турнірі в Монако. А стрибуни в довжину Віктор Кузнєцов та Олексій Лукашевич необхідний норматив А (8,15 м) виконали в неділю на відкритому чемпіонаті Києва.

Як розповів «УМ» держ­авний тренер Валерій Александров, столичний стадіон «Атлет», розташований над НСК «Олімпійський», сертифікований міжнародною федерацією, тому показані на ньому результати йдуть до офіційного заліку. Лукашевич стрибнув на 8,18, а Кузнєцов — на 8,16. Молодші ж представники збірної України провели тут контрольне тренування.

Ще кілька наших спортсменів випробовували сили на Супер–гран–прі в Стокгольмі. Відкриття року — дніпропетровець Олександр П’ятниця — посів друге місце в метанні списа, поступившись лише дворазовому олімпійському чемпіону з Норвегії Андреасу Торкілдсену (79,15 м проти 86,85). А ось Олександрові Осмоловичу навіть третій час, показаний на 800–метрівці у Швеції (1.47,34), не дозволив потрапити до збірної. Уже згаданий жердинник Мазурик розділив перемогу з господарем турніру Єспером Фріцем, хоча обоє підкорили доволі скромну висоту — 5,61 м.

У Стокгольмі виступали ще дві учасниці майбутнього «мундіалю» від України. Ганна Міщенко стала п’ятою в забігу на 1500 м, показавши час 4.06,45, а Вікторія Молчанова опинилася на 11–му рядку підсумкового протоколу стрибунок у довжину (6,30 м).

 

ЗАДНІМ ЧИСЛОМ

Нагороди знайшли героїнь

Позавчора Міжнародна федерація легкої атлетики затвердила зміни в розподілі місць чемпіонату світу–2007 у двох дисциплінах. Це безпосередньо торкнулося двох українських атлеток. За вживання заборонених препаратів ІААФ дискваліфікувала двох представниць Росії, відтак наша бігунка на 1500 м Ірина Ліщинська стала володаркою не «бронзи» світового форуму, а «срібла». Метальниця ж диску Олена Антонова піднялася з четвертого місця на третє. Отже, за підсумками Осаки–2007, в активі української збірної не дві медалі, а три.

Це питання вирішувалося так довго через тривалі судові процеси.