Поставити крапку

01.08.2009
Поставити крапку

Із керівниками правоохоронних органів Віктор Ющенко зустрівся в аеропорту «Бориспіль» перед відльотом у Крим. (Фото Михайла Марківа.)

Слідчо–оперативна група Генпро­куратури знайшла неподалік села Сухоліси на Білоцерківщині всі фрагменти черепа, який може належати вбитому Георгію Гонгадзе. Як повідомляє прес–служба ГПУ, останки перебували на тій самій глибині, де напередодні виявили інші фрагменти голови. У цьому випадку йдеться про зуби. Відтак зубна формула надасть стовідсоткову відповідь, кому саме належить голова і «таращанське тіло», яке досі зберігається в морзі на вулиці Оранжерейній у Києві. Адже слідство має у своєму розпорядженні стоматологічну карту Гонгадзе.

У Генпрокуратурі не відкидають можливість залучити до ідентифікації фрагментів черепа закордонних фахівців, якщо потерпіла сторона (вдова Гії Мирослава Гонгадзе) на цьому наполягатиме. Але, за словами речника ГПУ Юрія Бойченка, у суді буде визнано матеріали лише вітчизняної експертизи. Також Бойченко висловив жаль, що вдову журналіста дезінформує її адвокат Тетяна Теличенко. Особливо щодо спроб змінити слідчу групу, яка розслідує справу Гонгадзе. «Деякі політики і державні діячі зацікавлені в затягуванні та перешко­джанні успішному продовженню розслідування цієї кримінальної справи, — зазначив речник ГПУ в інтерв’ю «5–му каналу». — Тому вони вдаються до таких засобів, як залучення захисника Валентини Теличенко...»

Натомість пані Теличенко і далі заявляє про політичний тиск на слідчу групу і висловлює співчуття тим, хто в ній працює. На думку адвоката, затримання генерала Олексія Пукача не є гарантією викриття замовників убивства журналіста Гонгадзе. «Або сьогодні слідство візьме напрям на викриття замовників і зробить усе можливе для цього, або швидко виділить в окреме провадження справу щодо Пукача, передасть її в суд і вже наступного шансу не залишиться», — заявила Тетяна Теличенко вчора на прес–конференції.

Вона має сумніви, що в керівництва держави «є політична воля на викриття замовників», але водночас пропонує не поспішати передавати справу до суду. «Ми маємо Пукача, але не встановлено замовників, співучасників, посібників злочину, і без встановлення цих осіб відправляти цю справу до суду я не бачу жодного сенсу, крім бажання убезпечити замовників від викриття», — каже адвокат Мирослави Гонгадзе.

Президент Віктор Ющенко зі свого боку стверджує: «На сьогодні зав­дяки роботі СБУ Генпрокуратура має свідка Пукача, який дає інформацію такого характеру, що дозволяє поставити крапку в цій ганебній для України історії». Вчора на зустрічі з Генпрокурором, головою СБУ та міністром внутрішніх справ Президент зазначив, що розуміє, який «суттєвий негативний вплив на перебіг слідства йде від представників влади, «небожителів». На думку Ющенка, правоохоронна система України ніколи не матиме достойного обличчя, якщо такі справи, як убивство Гонгадзе, не будуть доведені до логічного завершення.

Президент попросив правоохоронні органи не конкурувати один з одним у тому, «хто перший йде по сліду або хто перший затримає підозрюваного». А також нагадав силовикам ще й про справу екс–депутата Лозинського. Якнайшвидше завершити розслідування цих резонансних справ, на думку глави держави, потрібно, аби запобігти їх політизації.