Шкуродери в погонах

01.08.2009
Шкуродери в погонах

Бракон’єри застрелили і довірливу самку кабана, і її виводок. (Фото з сайту wild-life.eu.)

Варварський розстріл диких тварин, п’яна бійка з єгерем і напад на прибулих за викликом співробітників міліції — так «весело» закінчився сімейний відпочинок на природі для великої групи офіцерів кримінальновиконавчої системи. Начальник оперативної частини однієї з виправних колоній Херсонщини у званні підполковника, його дружина — лейтенант на посаді психолога, її сестра — контролер СІЗО Херсона, старший братпідприємець і прапорщик одного вихідного дня відправилися у похід на моторному човні по річці Конці.

 

Компанія причалила на безлюдному острові у плавнях. І байдуже, що це територія приватного заказника, де кілька років тому почали розводити рідкісних копитних — муфлонів, диких кабанів і ланей. Для доступу в заповідник необхідно брати окремий дозвіл. Однак офіцери подумали, що разом із зірками на погони їм дарували й право на вседозволеність. Поставивши намет і розклавши на березі велике багаття, дами й кавалери сіли бенкетувати. Горілки вони припасли чимало, і «банкет» затягся майже до півночі.

Шум, що доносився від води, привернув увагу виводка диких кабанів, які потягнулися до намету. Така поведінка для них тут є типовою: персонал заказника підгодовує й опікує тварин, тому копитні довіряють людям і можуть близько до них підійти. Однак довіру тварин захмелілі гості оцінили посвоєму — схопили мисливські рушниці й почали з азартом розстрілювати маленьке стадо. Вогонь вели майже в упор. Це було вже не полювання (офіційного відкриття сезону ще не було), а цинічна розправа над тваринами. Застреливши самку кабана, шкуродери на цьому не зупинилися. Вони добили й трьох маленьких поросят, які чули передсмертний вереск матері, але побоялися відійти від неї далеко.

Розстрілявши виводок, учасники пікніка час втрачати не стали: прийнялися освоювати професії м’ясників, обробляючи тушки. За цим заняттям браконьєрів і застав єгер. Чоловік намагався сфотографувати криваву сцену, але фотоапарат у нього забрали й викинули у воду. Потім, уперши йому рушницю в живіт, порадили йти геть. Зрозумівши, що сп’янілі від горілки й крові «відпочивальники» запросто можуть укласти його поруч із поросятами, єгер відступив та викликав на допомогу міліцію.

Але й на цьому пригоди панів офіцерів не закінчилися. Вони були настільки впевнені у своїй безкарності, що навіть не подумали покинути місце варварської бойні. Опергрупа Цюрупинського райвідділу міліції застала підполковника та його компанію за обробкою свіжини та випивкою. Побачивши стражів порядку, вони накинулися на них і влаштували бійку.

«Підполковника внутрішньої служби та його «веселу команду» довелося помістити в камеру нашого міліцейського ізолятора тимчасового тримання, — розповів «УМ» начальник Цюрупинського райвідділу міліції, майор Олексій Ковтун. — Побитих міліціонерів відправили на експертизу, яка зафіксувала в них тілесні ушкодження».

Зараз правоохоронці збирають матеріали для порушення кримінальної справи за фактами браконьєрства й злісної непокори працівникам міліції при виконанні ними службових обов’язків. Ті, хто стріляв, — заплатять за вбитих ними поросят і свиню штраф у 40 тисяч гривень. Але це мінімум: у суді весь «букет» злочинів та правопорушень може «потягнути» на строк до п’яти років позбавлення волі.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>