Український день Балкан

01.08.2009
Український день Балкан

Новобранець «Металіста» Олексій Єременко відкриває рахунок у матчі з «Рієкою». (Фото прес–служби «Металіста».)

Позавчора футболістам колишніх республік колись єдиної Югославії відверто не щастило. «Чорний» день для них влаштували українці. Спочатку наша юніорська збірна обіграла сербів на чемпіонаті Європи, потім донецький «Металург» у третьому колі кваліфікації Ліги Європи розібрався зі словенським «Інтерблоком», а на завершення дня «Металіст» не пожалів нерви вболівальників хорватської «Рієки».

 

Європою без проблем

Матчі на євроарені «металургам» поки що вдаються значно легше, ніж поєдинки чемпіонату України. Здолати «Карпати» й «Дніпро» хлопцям Ніколая Костова не вдалося, а от із мінським МТЗ–РІПО та, схоже, й зі словенською командою з дивною назвою «Інтерблок» проблем не виникало. На черговий успіх «чорно–білих» прийшов подивитися не лише президент клубу олігарх Сергій Тарута, а й керманич «Шахтаря» Мірча Луческу. Стежити за своєю командою лікарі йому поки забороняють, а от за іншими, схоже, ні — емоції не того рівня.

Видно, що донеччани добре підготувалися до сезону, а взаєморозумінню новачків може позаздрити будь–який тренер. Цього разу екс–запоріжанин Олексій Годін відзначився голом зі штрафного, ефектно перекинувши «стінку». А закріпив перевагу інтернаціонального «Металурга» португалець Маріо Сержіо, котрий реалізував 11–метровий за порушення правил проти нігерійця Кінгслі.

Перевага господарів сумнівів ні в кого не викликала, але за тиждень українській команді потрібно її підтвердити в Любляні.

Дарована перемога

Можна лише уявити, які громи й блискавки метав у роздягальні після двобою в Хорватії наставник «Металіста» Мирон Маркевич. Ні, його команда не поступилася, а навіть перемогла, проте якість гри при цьому не влаштувала ні футболістів, ні тренерів, ні вболівальників. Єдиним позитивом залишилися цифри на табло.

Хоча перший тайм нічого неприємного гостям не віщував. Носій українського прізвища, росіянин за національністю, власник фінського паспорта Олексій Єременко дозволив харків’янам повести в рахунку — акліматизація новачка пройшла прискореним темпом (нагадаємо, Олексія — брата півзахисника «Динамо» Романа — купили на заміну полякові Северину Ганцарчику, котрий повернувся на батьківщину в «Лех»). Та по перерві господарі організували справжній штурм воріт «жовто–синіх». Наше щастя, що, граючи в більшості після грубої гри Валяєва, хорвати відзначилися голом лише одного разу. Українська ж команда використала чи не єдиний свій шанс у другому таймі — навіс Майдани головою замкнув Володимир Лисенко, забивши перший м’яч у новому колективі.

Повторні зустрічі цієї стадії відбудуться наступного четверга.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. 3–й кваліфікаційний раунд (перші матчі)

«Металург» (Д, Україна) — «Інтерблок» (Словенія) — 2:0

Голи: Годін, 20; М. Сержіо, 50 (пен.)

«Металург»: Дішленкович, Коротецький, Чечер, Воловик, Маріо Сержіо, Лазич, Макрідіс, Годін (Ткаченко, 80), Кінгслі (Фабіньйо, 76), Мхітарян, Мгуні (Танасе, 89).

* * *

«Рієка» (Хорватія) — «Металіст» (Україна) — 1:2

Голи: Ах. Шарбіні, 59 —

О. Єременко, 43; Лисенко, 85

«Металіст»: Горяїнов, Обрадович, Папа Гуйє, Пшеничних (Березовчук, 79), Майдана, Валяєв, Шелаєв, О. Єременко (Олійник, 65), Едмар, Девич (Трішович, 65), Лисенко.

Вилучення: Валяєв, 67

* * *

Інші цікаві результати: «Динамо» (Тб, Грузія) — «Црвена звезда» (Сербія) — 2:0, «Хонка» (Фінляндія) — «Карабах» (Азербайджан) — 0:1, «Ветра» (Литва) — «Фулхем» (Англія) — 0:3, «Работнічки» (Македонія) — «Оденсе» (Данія) — 3:4, «Жиліна» (Словаччина) — «Хайдук» (Хорватія) — 1:1, «Стяуа» (Румунія) — «Мазеруелл» (Шотландія) — 3:0, ПСВ (Голландія) — «Черно море» (Болгарія) — 1:0, «Атлетик» (Іспанія) — «Янг бойз» (Швейцарія) — 0:1, «Сент–Патрікс» (Ірландія) — «Крилья совєтов» (Росія) — 1:0, ЦСКА (Болгарія) — «Деррі сіті» (Ірландія) — 1:0, «Рома» (Італія) — «Гент» (Бельгія) — 3:1.

 

ПІСЛЯМОВА

Ніколай Костов,
головний тренер «Металурга»:

— Наша команда продемонструвала приємний футбол — відкритий, чистий, із повагою до суперника. Мені це подобається. Перемога ж підкреслила різницю в класі між «Металургом» і суперником. У діях моїх підопічних інколи проглядалася втома — хлопці переважно не мають досвіду єврокубкових баталій і не звикли грати по два матчі за тиждень, у четвер і неділю.

 

Ігор Бенедейчич,
головний тренер «Інтерблока»:

— Ми старалися, але «Металург» довів, що він сильніше за нас. У нашій команді багато молодих гравців, із якими ще треба працювати. Сподіваюся, в наступній зустрічі ми краще розкриємо свій потенціал.

 

Мирон Маркевич,
головний тренер «Металіста»:

— Я був спокійним після першого тайму, але грати так, як ми це робили в другому таймі, в Лізі Європи не можна. Добре, що все для нас закінчилося позитивно. Адже ми могли пропустити другий м’яч — і тоді б усе виглядало зовсім по–іншому.

Ми знову забагато помилок робили в центрі поля. Це мене дуже хвилює. Нам бракує сполучного гравця, треба з цим щось робити...