Загін не помітив утрати бійця

31.07.2009

Іще одну інтригу навколо присутності Арсенія Яценюка в інтернеті розкрито: акаунт @yatsenyuk у соціальній мережі «Твіттер», на який протягом кількох місяців українські ЗМІ впевнено посилалися, як на «справжнього» лідера «Фронту змін», веде зовсім інша людина. Ім’я цього інтернет–користувача, який став автором найбільшої віртуальної містифікації в українському політикумі й мимоволі породив хвилю «яценюкотворчості» в українському сегменті всесвітнього павутиння, залишається невідомим. Зате в інтерв’ю сайту watcher.com.ua він детально розповів про те, чому взагалі взявся писати від імені екс–Голови Верховної Ради і як «відреагували» на це представники штабу Яценюка.

За словами невідомого жартівника, спершу він сподівався, що Яценюк як людина прогресивна сам уже має сторінку на «Твіттері» — досі мало популярному в Україні, але вельми розкрученому на Заході інтернет–сервісі. Не знайшовши її, з цікавості зареєструвався сам під іменем yatsenyuk і почав писати простенькі повідомлення. Автор запевняє, що це була «така собі безневинна гра», і він охоче віддав би цей еккаунт безкоштовно реальному Яценюкові, якби зі штабу «ФЗ» до нього звернулися з таким проханням.

Але не звернулися. Навіть після того, як @yatsenyuk опублікував повідомлення про те, що готує позов до журналу «Фокус» за публікацію колажу, на якому політик зображений у вельми інтимній сцені з Юлією Тимошенко. Ця новина з посиланням на «Твіттер» розійшлася по всіх ЗМІ, і, за словами містифікатора, він «усе чекав, коли ж нарешті з’явиться повідомлення прес–служби про те, що акаунт @yatsenyuk не має жодного відношення до Яценюка». «А вони наступного дня опублікували повідомлення, що Арсеній Яценюк не подає позов до суду — і жодного спростування про сам «Твіттер».

Це, власне, і вся реакція «Фронту змін». Потім, щоправда, був якийсь лист із погрозами нібито від представника штабу, а зрештою в «ФЗ» створили й акаунт реального Яценюка під ніком Arseniy2010. Але пізно: в інтернеті вже з’явилися десятки «Яценюків», кожен із яких запевняє, що він — справжній. Один із популярних жартів української інтернет–спільноти: «Думка Арсенія Яценюка може не збігатися з думкою Арсенія Яценюка, а також із думками інших Арсеніїв Яценюків».

Тепер автор акаунту @yatsenyuk готовий продати його за десять тисяч доларів і скаржиться, що вся ця ситуація зіпсувала йому настрій. Мовляв, думаєш, що прийде новий молодий політик і буде все інакше, а «виявляється, що там така сама ж..па, як і у всіх».