Генпрокурор лишив Голомшу

31.07.2009

Генеральний прокурор Олександр Медведько вирішив не змінювати склад слідчої групи, що розслідує справу вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Як повідомляє прес–служба ГПУ, таке рішення прийнято на підставі статей 58, 60 Кримінально–процесуального кодексу України (належність доказів, обов’язки доказування і подання доказів). Нагадаємо, що позавчора адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко заявила відвід слідчому Олександрові Харченку та прохання про усунення від розслідування справи заступника Генпрокурора Миколи Голомші. Адвокат називала серед причин такого кроку нібито непрофесійні дії слідчої групи та їх політичну заангажованість.

Тому й рішення Генпрокурора було передбачуваним. На Різ­ницькій зазначають, що адвокат вдови Гії не вказала жодного факту, який може бути підставою для відводу слідчої групи. Тим більше що й у КПК зазначено, що «докази сторін не можуть ґрунтуватися на припущеннях».

Наразі пані Теличенко все ж таки готова до подальшої співпраці зі слідством і вже підготувала низку клопотань до Генпрокуратури. Зокрема, одне з них стосуватиметься проведення геноскопічної експертизи знайдених фрагментів черепа, що можуть належати Гонгадзе, за кордоном з огляду на недовіру до українських експертів. Очевидно, це клопотання також буде відхилено. Адже на Різницькій заявляють про високий рівень професіоналізму вітчизняних судмедекспертів. Крім того, за словами заступника Генпрокурора Віталія Щоткіна, навіть якщо експертизу фрагментів черепа проведуть іноземні експерти, її результати не можуть бути взяті за основу й залучені до справи. Це лише затягне слідство. «За чинним законодавством ми не можемо брати за основу експертний висновок фахівців іншої країни й автоматично вкладати його в нашу кримінальну справу. А наші фахівці не дурніші за закордонних колег», — цитує пана Щоткіна газета «Сєгодня».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Правоохоронці продовжують розшук Тетяни Стельмах — спільниці затриманого за обвинуваченням у вбивстві Гонгадзе екс–генерала Олексія Пукача. Саме з цією жінкою Пукач зник із Києва ще в 2004 році. Втім після затримання «перевертня» на минулому тижні з’ясувалося, що він уже тривалий час проживає з іншою жінкою — Лідією Загорулько. Де поділася пані Стельмах, як і коли розійшлися її шляхи з Пукачем — невідомо. Діти Тетяни Стельмах, Юрій та Оксана, які останній раз розмовляли із матір’ю по телефону ще у 2005 році, побоюються за її життя. В інтерв’ю журналу «Фокус» вони розповіли, що, за версією Пукача, яку той озвучив слідчим, він нібито розстався із Тетяною Стельмах ще в 2006 році, після чого вона поїхала до Росії. Діти не бажають вірити, що «перевертень» міг її вбити як свідка.

Цікаво, що саме в 2006 році Пукача вирахували на Луганщині співробітники Департаменту кримінального розшуку МВС, і генерал змушений був змінювати «місце дислокації». За словами міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, тоді оперативники МВС з’ясували телефон Пукача, а СБУ за допомогою своїх технічних можливостей визначила конкретне місцеперебування. Однак «перевертень» зміг вислизнути завдяки своїм професійним знанням.