Сага про те, як гравця продавали

31.07.2009

Позавчора «Шахтар» провів стартовий матч сезону в Лізі чемпіонів, але напередодні зустрічі з «Тімішоарою» про ймовірний перехід Дмитра Чигринського до «Барселони» говорили чи не більше, ніж про власне важливий двобій. Хоча, якщо проаналізувати події останніх днів, то спадає на думку, що вся ця історія завершилася давно, а надалі була лише добре зрежисованим спектаклем.

За задумом зацікавлених осіб, українські вболівальники повинні були із завмиранням серця стежити за кожною новиною стосовно захисника, що, звісно, привертало додаткову увагу не лише до самого поєдинку, а й до донецького клубу зокрема. В Європі інтерес до Чигринського підігрівали іспанські газети (а найбільше — каталонська «Ель мундо депортиво»), які ледь не щодня писали про торги стосовно ціни гравця «Шахтаря» — пропозиція «Барси» начебто зросла до 25 мільйонів євро, а «Шахтар» хоче отримати всі 30.

Схоже, саме заради продовження інтриги Дмитра залишили на лаві запасних у першому таймі матчу з румунами. Існує кілька версій, що думав у цей момент президент українського клубу Рінат Ахметов, якщо питання продажу справді висіло в повітрі. Наприклад, якщо «гірники» зіграють вдало й без Чигринського, то його можна продавати з легким серцем. Якщо програють і понизять власні шанси виступити в груповому турнірі Ліги чемпіонів, то також варто погодитися на трансфер. І якщо господарі битимуться на рівних, то треба захисника залишати в клубі й остаточно відмовляти «Барселоні». Що ж відбулося насправді, Ахметов, імовірно, розкаже лише кільком близьким людям.

Якщо ж повернутися до початку цієї саги, то згадаймо офіційну інформацію, згідно з якою каталонці пропонували 15 «лимонів», а українці просили 20. Для обговорення цієї справи Жоан Лапорта, президент клубу–володаря Кубка чемпіонів, навіть прибув до Донецька, аби особисто поспілкувати з Ахметовим. Погодьтеся, якби ціна в 20 мільйонів влаштовувала іспанського гранда, дону Жоану не було б потреби витрачати свій дорогоцінний час і летіти через весь континент в Україну. Схилити Ахметова до 15 мільйонів Лапорті не вдалося. Але, схоже, після дружньої бесіди з українським олігархом президент «гранатово–синіх» просто вирішив йому підіграти у справі піару «Шахтаря» в Старому світі й розповів наближеним журналістам «по секрету» про продовження переговорів. Звідси й неймовірне «зростання ціни».

Генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін заявив, що «переговори тривають у неактивному режимі». Додав хмизу в багаття й тренер донеччан Мірча Луческу. Фахівець, який лише рік–півтора тому звинувачував центр захисту на чолі з Чигринським ледь не в усіх пропущених голах, тепер на всі заставки розхвалював Дмитра в інтерв’ю все тим же іспанським ЗМІ. Припускають, що доклав руку до піару й колишній віце–президент донецького «Металурга» Дмитро Селюк, який мешкає здебільшого в Барселоні й має гарні зв’язки з тамтешнім клубом.

Проте, поклавши руку на серце, давайте визнаємо, що ані 30, ані 25 мільйонів трансферна вартість Дмитра не складає. У Європі є чимало кваліфікованих захисників, котрі з радістю побіжать до «Барси» за значно меншу ціну. Сам Чигринський практично підтвердив, що ця «інформація» є лише «качкою», коли казав, що після розмови з Ахметовим вирішив залишитися в Донецьку. Тобто фактично справу закрили.

А підсумок підбив відомий агент Аркадій Запорожану, котрий заявив, що після виходу оборонця на поле в матчі з «Тімішоарою» його трансфер втратив будь–який сенс. Адже відтак у цьому сезоні Дмитро може виступати в єврокубках лише за «Шахтар», а каталонців це аж ніяк не влаштує.