Родинні неприємності

31.07.2009

Відчуваючи важливість побачення з земляками, наставник «Шахтаря» Мірча Луческу навіть прийшов на передматчеву прес–конференцію. Румунський фахівець лише напередодні виписався з лікарні після інфаркту — на зустріч із пресою «ескулапи» його пустили, але йти на стадіон позавчора не дозволили. Цього ж дня у Містера був ще один привід похвилюватися — в середу йому виповнилося 64 роки, з яких п’ять він провів у Донецьку.

Співвітчизники Луческу з «Тімішоари» зважати на сентименти не стали і вочевидь зіпсували керманичу донеччан настрій. Попри те, що чемпіонат Румунії почнеться лише цього уїк–енду, срібний призер минулої першості продемонстрував, як добре попрацював на зборах — принаймні у фізичному плані так точно. Донеччани чи не весь матч «висіли» на воротах суперника, але забивати м’ячі їм вдавалося лише у відповідь. Тренерський штаб «гірників» пізно зрозумів, що стара схема дій з одним нападником цього разу не спрацює. Влучати м’ячем у сітку воріт у бразильця Луїса Адріано позавчора не виходило, хоча шансів записати своє прізвище на табло він мав предостатньо. Двічі «грала» за гостей і поперечина, від якої м’яч після ударів «помаранчево–чорних» відлітав у поле.

Румуни ж своє використали фактично на всі сто відсотків — два провали в захисті «Шахтаря» при невпевненій грі Андрія П’ятова перетворилися на голи. Господарям же вдавалося лише відіграватися: спочатку Олександр Гладкий після навісу Срни пробив румунського кіпера головою, а під завісу двобою чудовий постріл Фернандіньйо здалеку встановив остаточний рахунок.

З огляду на повторне побачення в гостях результат начебто й не вселяє оптимізму. Але ж якщо згадати статистику першого матчу й тотальну перевагу «гірників», то, думається, за тиждень вони мають довести свою перевагу в класі.

 

ПІСЛЯМОВА

Олександр Спиридон, тренер «Шахтаря»:
— Гра вийшла драматичною, а рахунок зовсім не відповідає тому, що відбувалося на полі. Ми легко входили в штрафний майданчик суперника, але марнували свої гольові шанси. Румуни ж приїхали відбиватися. А футбольне правило «не забиваєш ти — забивають тобі» ніхто не скасовував. Відзначу характер наших хлопців, які до останньої хвилини намагалися виграти. Тепер нам доведеться робити це в гостях.

Йоан Сабеу, головний тренер «Тімішоари»:
— Якщо порівняти бюджети наших клубів і додати сюди виграш «Шахтарем» Кубка УЄФА, то нинішній результат нас цілком задовольняє. Тепер мені треба «приземлити» своїх підопічних, аби вони не «спіймали зірочку». Вважаю, донеччани все одно залишаються фаворитами нашої дуелі, хоча ми, звісно, теж намагатимемося пробитися в Лігу чемпіонів.

Даріо Срна, капітан «Шахтаря»:
— На початку матчу ми мали кілька гарних нагод забити м’яч, але не скористалися ними. Попри нічию, вважаю, що «Шахтар» сильніший за цього суперника. Ми володарі Кубка УЄФА й зобов’язані перемагати в Румунії.

Гігель Букур, форвард «Тімішоари»:
— Ми приїхали до Донецька за позитивним результатом і добилися свого. Нічого несподіваного для мене в цьому нема — нам цілком до снаги пройти до наступного раунду.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 3–й кваліфікаційний раунд (перші матчі)

«Шахтар» (Україна) — «Тімішоара» (Румунія) — 2:2

Голи: Гладкий, 61; Фернандіньйо, 86 — Букур, 19, 80

«Шахтар»: П’ятов, Кучер, Іщенко (Чигринський, 46), Срна, Шевчук (Гладкий, 46), Гюбшман, Ілсіньйо, Жадсон, Фернандіньйо, Вілліан, Л. Адріано (Агахова, 80)

«Тімішоара»: Пантілімон, Едер, Алекса (Станку, 71), Нібомбе, Чишовськи, Куртян, Арман Карамян, Артавазд Карамян, Боурчану, Букур (Йонеску, 90+3), Паркс (Магера, 26)

Попередження: Срна, 75 — Боурчану, 37; Арт. Карамян, 39; Станку, 74; Магера, 74

Суддя — Ітуральде Гонсалес (Іспанія)

Донецьк, РСК «Олімпійський», 18 000 глядачів.

* * *

Інші результати середи: «Селтік» (Шотландія) — «Динамо» (М, Росія) — 0:1, «Зальцбург» (Австрія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 1:1, «Спортинг» (Португалія) — «Твенте» (Голландія) — 0:0, «Вентспілс» (Латвія) — БАТЕ (Білорусь) — 1:0, «Левадія» (Естонія) — «Дебрецен» (Угорщина) — 0:1, «Шеріф» (Молдова) — «Славія» (Чехія) — 0:0, АПОЕЛ (Кіпр) — «Партизан» (Сербія) — 2:0, «Слован» (Словаччина) — «Олімпіакос» (Греція) — 0:2, «Цюріх» (Швейцарія) — «Марібор» (Словенія) — 2:3, «Копенгаген» (Данія) — «Стабек» (Норвегія) — 3:1.