Чудово? Ні, можна краще!

29.07.2009
Чудово? Ні, можна краще!

15–річна шведка Сара Сйострьом двічі переписала світовий рекорд на 100 м «метеликом». (Фото Рейтер.)

Схоже, незабаром плавання для України перейде з розряду «медалемістких» видів спорту до третьорозрядних. Це підтвердили Олімпійські ігри–2008, і з тим же невтішним результатом тануть сподівання нашої збірної здобути бодай одну нагороду світової першості в басейнах спорткомплексу «Форо Італіко» в Римі.

 

«П’ятірка» — не завжди приємно

Найвищим показником «синьо–жовтих» у змаганнях стрибунів у воду та синхроністок виявилося п’яте місце на метровому трампліні миколаївця Іллі Кваші. П’ятою позицією обмежився й найкращий український плавець Ігор Борисик у фінальному запливі на 100 метрів брасом (до речі, в цій дисципліні кримчанин на червневому Кубку України встановив так офіційно і не затверджений світовий рекорд — 58,67). У Римі половину дистанції наш співвітчизник подолав першим, але сил на заключну 50–метрівку в Ігоря забракло — 59,23 сек. А першу скрипку тут зіграв австралієць Брентон Рікард, котрий установив уже шостий для нинішнього турніру світовий рекорд (58,58).

Отримавши чи не останню нагоду позмагатися у «надшвидких» гідрокостюмах (незабаром їх планують заборонити остаточно), продовжують атаки на планетарні рекорди й інші лідери світового плавання. Ще у двох дисциплінах мінімальний час подолання дистанції скоротився вже в півфіналах. Американка Ребекка Соні поліпшила попереднє досягнення на стометрівці брасом. Бронзова призерка чемпіонату світу–2007, наша Ганна Хлістунова з Рівного мала на цій дистанції лише 40–й (!) результат.

Росіянка Анастасія Зуєва вписала своє прізвище до реєстру рекордсменок, які найшвидше долали «сотку» на спині. Наші Ірина Амшеннікова та Ксенія Григоренко були тут лише 29–ю та 31–ю відповідно. У чоловіків на цій же дистанції представник Київщини Андрій Ковбаса також припинив виступи на стадії відбору, показавши 39–й час. Слід відзначити, що до вісімки найкращих не потрапив і «янкі» Аарон Пірсон, який лише 8 липня цього року встановив нове світове досягнення в Індіанаполісі.

Не претендуючи на нагороди, керівники нашої збірної надали можливість спробувати сили на дистанції 200 м вільним стилем майстрові комплексного плавання Вадиму Лепському. Звісно, нічого продуктивного з цього не вийшло — лише 69–й результат і 7,2 секунди відставання від найкращого часу кваліфікації німця Паула Бідерманна.

Цікаво, що на цій дистанції змагається й єдиний у світі 14–разовий олімпійський чемпіон Майкл Фелпс. До фіналу американець, котрий останні кілька місяців відбував дискваліфікацію за вживання марихуани, потрапив із третім результатом.

Молоді — і ті за рекордами

15–річна шведка Сара Сйострьом, відкриття чемпіонату, примудрилася двічі побити світовий рекорд на стометрівці батерфляєм. Спочатку юний «метелик» у півфіналі покращила досягнення дев’ятирічної давнини легендарної голландки Інги де Брюїн, а потім у фіналі перевершила власне досягнення майже на півсекунди! Після перемоги рекордсменка зі Швеції заявила, що вигравати в такому віці на чемпіонаті світу — це «дивовижно і трохи божевільно».

Ще один несподіваний результат продемонструвала американка Аріана Кукорс, яка без особливих зусиль на дистанції 200 м комплексом випередила олімпійську чемпіонку Пекіна — австралійку Стефані Райс. До того ж 20–річна американка повторила подвиг скандинавки Сйострьом, двічі за два дні переписавши світові рекорди.

 

ТАБЛО

Плавання. 100 м брасом. Чоловіки. 1. Рікард (Австралія) — 58,58 (світовий рекорд). 2. Дюбош (Франція) — +0,06. 3. Ван дер Бург (ПАР) — +0,37... 5. Борисик (Україна) — +0,65...

200 м комплексом. Жінки. 1. Кукорс (США) — 2.06,15 (СР).

2. Райс (Австралія) — +0,88. 3. Хошсу (Угорщина) — +1,31.

100 м батерфляєм. Жінки. 1. Сйострьом (Швеція) — 56,06 (СР). 2. Шиппер (Австралія) — +0,17. 3. Л. Яо (Китай) — +0,80.

50 м батерфляєм. Чоловіки. 1. Чавич (Сербія) — 22,67.

2. Таргетт (Австралія) — +0,06. 3. Муньйос (Іспанія) — +0,21.