Ходімо на Рибалку — у півфінал!

29.07.2009
Ходімо на Рибалку — у півфінал!

Гол Сергія Рибалки вивів українців у півфінал домашнього Євро–2009. (Фото з сайту УЄФА.)

Футбольні змагання серед молоді суттєво відрізняються від турнірів дорослих. У юних спортсменів немає визнаних авторитетів — кожен із них лише прагне стати видатним. Фактично єдиним орієнтиром тут виступає назва держави, яку ти представляєш, — наскільки вона є «футбольною». У юнаків молодецький запал, емоції, бажання продемонструвати техніку нерідко беруть гору над тактичними побудовами тренерів. Час існування юнацьких чи юніорських збірних становить лише два–три роки, після чого на зміну «старожилам» приходять амбіційні новачки.

Тож не варто дивуватися результатам останнього туру групового раунду чемпіонату Європи серед 19–річних, що триває в Донецьку й Маріуполі. У квартеті В за межею півфіналу залишилися фаворити турніру — іспанці. Нинішня генерація «Червоної фурії» позавчора виглядала об’єктивно слабшою за французьких (переважно темношкірих) однолітків. «Триколірні» повинні були кілька разів вражати ворота опонента, але обмежилися одним «сухим» голом і пострілом у поперечину.

Таке ж, як і в збірної Фран­ції, завдання — будь–що перемогти — стояло й перед українською командою в зустрічі з лідером групи А — Швейцарією. Суперник виявився зовсім не таким грізним, як можна було уявити. Гості грали на утримання прийнятної для них нульової нічиєї й на нашій половині поля з’являлися нечасто. Лишається дивуватись, як у першій чверті матчу підопічні Юрія Калитвинцева з «убивчих» позицій «стріляли» куди завгодно, тільки не в сітку воріт швейцарців.

А потім злам у гру вніс угорський рефері Іштван Вод, котрий, схоже, випробовував у дії новий свисток. Наприкінці першого тайму він двічі показав жовту картку Віталію Каверіну. Особливо вразила друга, коли арбітр просто не зрозумів, що дніпропетровець повертає м’яч на місце порушення правил, а не відкидає його вбік.

Навіть діючи в більшості, гості лише двічі змусили по–справжньому вступити в гру нашого кіпера Ігоря Левченка. Нагнітаючи темп, Калитвинцев провів три заміни й за вісім хвилин до фінального свистка свого таки досяг. Спрацювала динамівська зв’язка: Сергій Шевчук прострілив із флангу, а Сергій Рибалка з другої спроби добив «снаряд» у ворота. Створити навіть натяк на штурм у швейцарців не вийшло.

Закономірність перемоги «синьо–жовтих» визнав і тренер гостей Клод Ріф: «Господарі діяли впевненіше й краще, ніж мої підопічні. Перебуваючи під тиском необхідної перемоги, українці знайшли в собі сили зіграти в атакувальний футбол і здобути потрібний результат». А керманич нашої збірної відзначив:«Нема нічого гіршого, ніж втратити гольовий шанс. Ще до перерви ми мали реалізувати принаймні кілька чудових можливостей. Я дякую команді за рятівний гол. Попри те, що мої хлопці залишилися в меншості, вони змогли досягти необхідного результату. Тепер наша мета — вдало зіграти у півфіналі», — сказав Калитвинцев.

Таким чином, у 1/2 фіналу українці завтра о 19.00 зіграють у Маріуполі з сербами. Другого фіналіста в Донецьку визначать команди Англії і Франції.

 

ТАБЛО

3–й тур. Група А. (Донецьк) Англія — Словенія — 7:1, Україна — Швейцарія — 1:0 (Рибалка, 85; вилучення: Каверін, 45 (У)).

Підсумкове становище: Англія, Україна — 5, Швейцарія — 4, Словенія — 1.

Група В. Франція — Іспанія — 1:0, Сербія — Туреччина — 1:0.

Підсумкове становище: Сербія — 7, Франція — 5, Іспанія — 3, Туреччина — 1.