НОВИНИ ПЛЮС

28.07.2009

Україна висилає ще одного дипломата РФ?

Російські ЗМІ поширили інформацію про вимогу України відкликати генконсула Росії в Одесі Олександра Грачова. Сайт «Українська правда» із посиланням на джерела, наближені до дипломатичних кіл, фактично підтверджує такі дані. Річ у тім, що у Грачова — як і в радника посольства РФ Володимира Лисенка, якому минулого тижня запропонували залишити територію України до 29 липня, — закінчується термін перебування в Україні. «Грачов відповідає за підтримку програм співвітчизників. По суті, він фінансував проросійські рухи в Україні», — зазначив співрозмовник «УП».

Раніше, в суботу, глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив: «Ініціатори (таких акцій) намагаються розіграти російську карту для досягнення своїх внутрішньополітичних цілей, і це дуже сумно... Ситуація розглядається як ще один крок у черзі недружніх дій із боку Києва щодо Росії. Це питання не залишиться без наслідків».

Ще один кандидат

Лідер громадянського руху «Нова Україна» Володимир Семиноженко має намір балотуватися на посаду Президента. Висунення можливе на з’їзді «НУ» у вересні.

Семиноженко — академік; був народним депутатом трьох скликань, міністром науки й освіти (1996–1998), віце–прем’єром (1999, 2001–2002), входив до керівництва Партії регіонів.

Справа Гонгадзе

Адвокат Сергій Осика, який минулого тижня зробив чимало заяв нібито в інтересах Олексія Пукача (затриманого у зв’язку з убивством Гонгадзе), надалі має відійти від цієї справи. Пукач у письмовій формі відмовився від послуг Осики на час досудового слідства. Це підтверджує надана адвокату постанова Генпрокуратури.

Досі Осика представлявся захисником Пукача, посилаючись на чинність угоди від 2003 року та домовленості з «друзями й родичами» затриманого генерала.

* * *

Голові Верховної Ради Володимиру Литвину, який, імовірно, є одним із фігурантів «плівок Мельниченка», затримання екс–генерала Олексія Пукача нагадує «дешевий політичний спектакль під вибори». «Якщо розрахунок робиться на те, щоб залякати мене, я хочу сказати — я спокійний, і нічого не вийде», — так Литвин оцінює прогрес правоохоронців у справі Гонгадзе.

Спікер уникає відповідей щодо власних розмов з екс–Президентом Кучмою на тему розправи з Георгієм Гонгадзе та перспектив викриття замовників убивства журналіста, натомість пропонує слідчим розібратися, хто замовляв і організовував записи майора Мельниченка.