Вибори на двох не діляться!

28.07.2009

Мало хто в політикумі сумнівається, що головний результат роботи народних депутатів на позачерговій сесії у п’ятницю — проголосовані зміни до закону про вибори Президента — буде зведено нанівець. Віктор Ющенко має намір заветувати ухвалений 24 липня закон як недемократичний. Про це повідомила вчора журналістам прес–секретар глави держави Ірина Ванникова.

Окремі зміни до виборчого законодавства у разі набрання ними чинності відкриють шлях до зловживань із боку членів виборчкомів, посадових осіб органів державної влади, місцевого самоврядування та судів. На думку Президента Ющенка, при цьому ускладниться процедура протидії таким порушенням та оскарження незаконних рішень у судовому порядку. У новій редакції закону послаблено статус офіційних спостерігачів та представників ЗМІ. А процедура ухвалення рішень виборчими комісіями допускає ситуацію, коли неугодні члени виборчкому можуть бути недопущені на засідання, а комісія й далі працюватиме.

«Фактично, не приховуючи справжніх намірів поділити Україну на двох, дві мегафракції парламенту відпрацювали голосування щодо змін до закону про вибори Президента винятково під двох своїх кандидатів», — передає оцінку Ющенка Ірина Ванникова.

Експерти Комітету виборців України також піддають закон різкій критиці, повторюючи багато оцінок, висловлених Президентом щодо до цього акта. Найбільший осуд голови КВУ Олександра Черненка викликає новація про можливість оскарження результатів виборів судом лише однієї інстанції і лише впродовж двох днів. «Якби цей закон діяв в 2004 році, то тоді Президентом був би обраний Янукович. Ми пам’ятаємо, які тоді були фальсифікації, і Верховний Суд це довів. А за законом, що ухвалений тепер, зробити це [було б] практично неможливо», — цитує Черненка «Німецька хвиля». У КВУ вважають, що вето Президента має бути обов’язково.

Готуючись до такого повороту, фракція БЮТ уже висловлює намір скликати ще одну позачергову сесію Верховної Ради — аби подолати президентське вето. Один із лідерів Блоку Тимошенко Андрій Кожем’якін через прес–службу БЮТ заявляє, що «прийняті зміни (...) цілком відповідають міжнародним нормам», «передбачають дієві механізми для проведення виборів на принципах рівності, прозорості та відкритості», а якраз Президент Ющенко, мовляв, накладаючи вето, сподівається використати «адмінресурс та різні форми фальсифікації виборів».

Показово, що і заступник голови секретаріату Президента Марина Ставнійчук, і БЮТівський нардеп–юрист Валерій Писаренко у коментарях із приводу подальшої долі закону практично сходяться на тому, що після вето буде його подолання парламентом і наступне звернення Президента до Конституційного Суду.