Усі стоять, а ми працюємо

28.07.2009
Усі стоять, а ми працюємо

Суботнього ранку на столичному житломасиві «Осокорки–6» було незвично шумно. І якщо до будівництва, що не зупиняється навіть у вихідні, жителі району звикли, то музика, що лунала з вулиці Єлизавети Чавдар, стала для всіх сюрпризом. Потанцювати і погрітись на вранішньому сонечку приходили з дітьми. Так традиційно з повітряними кульками та радістю на обличчях працівники «Київміськбуду» та новоспечені власники квартир святкували здачу трьох будинків на житловому масиві.

 

Три по двадцять п’ять

— То що, на другий поверх підемо пішки, чи поїдемо ліфтом? — поцікавився хтось із «київміськбудівців».

— Давайте пішки. А то він ще зламається, — пожартував президент холдингової компанії «Київміськбуд» Петро Шилюк і без вагань зайшов до ліфта. При здачі будинку він щоразу перевіряє, чи все компанія виконала відповідно до плану. Звертає увагу навіть на найменші деталі: цього разу під пильний погляд керівника потрапили... дзвінки. Справність кожного президент холдингу перевірив особисто: дверні дзвіночки радісно виспівували.

Проте влаштувати свято для себе й інвесторів компанії було складніше, ніж зазвичай. Та й часу зайняло трохи більше. Будинок під номером 9, що на вулиці Є.Чавдар, компанія звела вісім місяців тому, а з будівництвом будинку № 8 «ДСК–3» випередили графік аж на півроку. Проте повністю заселити будинки вдалось тільки зараз.

Трохи складніше було із будинком під №7. Холдинг просив інвесторів відкласти введення в експлуатацію на півроку. «Склалась так, що ми організували новий домобудівний комбінат на базі заводу «Відрадний». І це — їхній перший будинок», — трохи вибачаючись, пояснив Петро Шилюк. Однак інвестори не дуже засмутились відстрочці — адже майже 600 сімей уже заселились у три новенькі 25–поверхівки.

Квартири — пріоритет №1

Будівництво під час кризи має свої особливості: перш за все «київміськбудівці» замислились над тим, як зменшити витрати. А значить, і здешевити вартість квадратного метра. Для цього вишукують максимально нові технології, зекономити допомогло й нове проектування: якщо зазвичай на куб бетону йшло 350 кілограмів металу, то у цих 25–поверхівках не більше 90 «кіло». Але завдяки новим підходам якість чи надійність не погіршуються.

За такою ж схемою на масиві холдинг планує збудувати не тільки житлові будинки. Проектом передбачено також два дитячі садочки, ліцей, поліклініку і каплицю. Будівельники навіть звели фундамент для одного з дитсадків. Проте поки що його будівництво призупинено. «У нас немає договору з міською адміністрацією, що ми його побудуємо в рахунок проплати пайової участі. А самотужки побудувати всю соціальну інфраструктуру ми не подужаємо», — відзначив Петро Шилюк.

Крок за кроком холдинг забудує і цей житловий масив. «Зараз наш пріоритет — добудувати житло. А потім візьмемося за решту інфраструктури. Думаю, що місяців через три працювати стане легше», — з оптимізмом додав він.

До кінця року холдинг планує здати в столиці 200 тисяч квадратних метрів житла: наступними на черзі стануть квартири на «Позняках–2»: будинки 16, 14 та12–А загальною площею близько 50 тисяч квадратних метрів.

В інвесторах — сила

Наразі ж зводити будинки — завдання не з простих. «Нам доводиться введення багатьох будинків переносити на кілька місяців: проблеми з коштами. Також є багато будинків, у яких досі не продано близько 30 відсотків квартир», — визнав президент холдингу. Проте і з цим компанія досить успішно впорується.

Холдинг став одним із небагатьох будівельних компаній в Україні, які не заморозили будівництво у зв’язку з кризою. А секрет їхній простий. «Нам дуже важко сьогодні працювати. Проте маємо таку можливість тільки завдяки інвесторам та їхнім коштам. Жодної державної копійки в наших будинках нема. Тож отримавши гроші киян, ми не можемо, не маємо права заморозити будівництво. Довіра інвесторів — от що нас стимулює», — поділився рецептом президент «Київміськбуду».

Зупинятись на досягнутому компанія не збирається. І плани на наступний рік хоч і скромні, проте готує: насамперед, на «Осокорках–6» добудувати 4 та 11 будинки. Також є резерв на «Позняках–2», закладаються нові будинки на Червонозоряному проспекті та по вулиці Чорновола. «Є над чим працювати, і думаю, що в наступному році (якщо не буде ще однієї кризи, — жартує.) за пусковою програмою буде здано більше квадратних метрів, ніж у цьому», — спрогнозував президент холдингу. Інвесторам же побажав мати гроші й «нас підтримати — ми вас не підведемо», — запевнив Петро Шилюк.