Беріть, бо самим треба

28.07.2009
Беріть, бо самим треба

Без грошей вентиль не відкриєш. (Фото автора.)

Минулі вихідні принесли чергову «хорошу звістку» від кабмінівських посадовців: Єврокомісія після тривалих роздумів таки погодилася надати кредит нашій державі для закупівлі природного газу в росіян та закачування його у підземні сховища. Представники виконавчого органу Євросоюзу підтримали план реформування «Нафтогазу України», на якому постійно наполягають, та пообіцяли, що реальні гроші на його рахунках з’являться у вересні–жовтні. Українська сторона при цьому проявила дивовижну злагодженість: очільники НАКу та профільних міністерств доповідали гостям свій план у присутності керівників президентського секретаріату.

Не обійшлося без політичної складової: високопосадовці зробили глибокий реверанс у бік західних демократій. Мовляв, зроблено вдалий і дуже стратегічний вибір між кредитом, який могла надати на кабальних умовах Москва, та ринково орієнтованою позичкою Брюсселя. Утім найцікавіше, як це зав­жди буває під час ухвалення газових документів, залишилося поза кадром. Починаючи з головного — суми кредиту. Громадськості вирішили не повідомляти, на яку цифру Україна збільшить свій зовнішній борг.

Українські експерти стверджують, що, ймовірно, йтиметься про мільярд доларів. «Треба розуміти: чим пізніше нададуть кредит, тим менша сума буде нам необхідна. Адже закачування газу триває до 15 жовтня», — пояснив «УМ» директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін. Утім така невизначеність ставить у незручне становище сам Кабмін, адже саме Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко неодноразово звинувачували у бажанні покласти частину грошей собі до кишені.

План фінансової стабілізації «Нафтогазу» — альфа і омега всіх кредитних умов європейців — у принципі, відомий: радикальне підвищення вартості газу для населення та теплокомуненерго, поділ компанії на незалежні структури, які займатимуться видобутком і транспортуванням, а також повна прозорість у фінансових і тендерних документах. Зайва річ пояснювати, що нічого з перерахованого тут не виконано. Експерти пояснюють: підписання двостороннього документа свідчить, що кредитор вирішив трохи пом’якшити суворі вимоги. Але навіть «м’який» варіант умов виконати буде непросто, стверджує Леонід Саприкін. Адже Верховна Рада нині на канікулах, і дуже мало ймовірності, що депутати зберуться у сесійній залі, аби за допомогою непопулярних рішень рятувати «Нафтогаз».

«Найгірше, що уряд у газовій сфері продовжує працювати у пожежному порядку, без довгострокової стратегії, — сказав «УМ» голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик. — Країна залазить у борги, і виходу з цього не видно. Нині варто чесно назвати першопричину наших «паливних» бід: невигідний газовий контракт із «Газпромом». Його підписання було помилкою — Україна могла ще кілька місяців користуватися пальним із сховищ, вичікуючи, поки «Газпром» остаточно скомпрометує себе перед Заходом та піде на поступки».

На думку Валерія Боровика, нинішній кредит найбільше вигідний Європі: давши у борг гроші, вона малою кров’ю гарантує собі безперебійне постачання газу взимку. Україна, на жаль, тільк­и міцніше сідає на кредитну голку, не роз­в’язуючи системно жодної проблеми.

 

ЦІНИ

З 1 вересня — на 20 відсотків дорожче

Національна комісія регулювання електроенергетики підняла з першого вересня вартість газу для населення на двадцять відсотків. З 1 жовтня на цих же 20% зросте ціна газу для підприємств комунальної теплоенергетики. Тож, якщо ви споживаєте менше 2,5 тисячі кубометрів за рік і маєте лічильник, то щомісяця доведеться сплачувати по 58 копійок за куб. Якщо ж лічильника нема, то доведеться викласти 63,8 копійки.

З осені при споживанні від 2,5 до 6 тисяч кубометрів із лічильником треба буде заплатити 87,8 копійки, без лічильника — 96,6 копійки за кубометр блакитного палива.

При споживанні від 6 до 12 тисяч кубометрів за рік за наявності лічильника — 179,9 копійки за кубометр, за відсутності лічильника — 197,8 копійки.

Якщо ж споживання газу перевищує 12 тисяч кубометрів за рік, то, маючи лічильник, доведеться викласти 214,8 копійки за кожен кубометр, за його відсутності — 236,2 копійки.

 

КОМЕНТАР
«Це може бути тільки початок»

«20% для «Нафтогазу» — це крапля в морі, — стверджує Валерій Боровик. — Проблему компанії вони не вирішать. І хоча політики обіцяють, що подальшого подорожчання не буде, насправді ж вони можуть піти на подібні кроки. Яскраве підтвердження: заява Юлії Тимошенко, що вона стримає власну обіцянку і не допустить подорожчання. Ці слова прозвучали якраз напередодні заяви НКРЕ».