Ліки від нудьги

28.07.2009
Ліки від нудьги

У матчі з «Зорею» гравці «Оболоні» (в темному) підтвердили бажання залишитися в прем’єр–лізі. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Щойно літня спека трохи спала, футболісти в прем’єр–лізі, наче згадавши про глядачів, помітно активізувалися й минулого уїк–енду на радість уболівальникам «наколотили» аж 28 м’ячів. Це рівно вдвічі більше, ніж тижнем раніше в дебютному турі! Причому постаралися майже всі — за 180 хвилин гри не відзначилася голом тільки «Зоря».

 

Лідери «сушать»

Наразі найбільше вражає «Динамо», яке встановило новий рекорд національних чемпіонатів: 11 м’ячів за два стартові тури досі не забивав ніхто. Прихильник атакувального стилю Валерій Газзаєв вочевидь відрізняється від попереднього керманича киян, прагматичного Юрія Сьоміна, у кращий бік. Колоритний вусатий осетин наразі застосовує активну схему 4–3–3 — центрфорварду Артемові Мілевському з флангів допомагають Андрій Ярмоленко й Олег Гусєв, і це приносить команді щедрі плоди.

Слідом за «Чорноморцем» у столиці «розбомбили» й «Таврію». Динамівці вже вдесяте обіграли кримчан із великим рахунком, при цьому Гусєв після п’ятирічної перерви зробив другий дубль у кар’єрі. Утім Газзаєв ейфорії не піддається, згадуючи й про помилки своїх оборонців, і про наступних, серйозніших, суперників.

Головний опонент чемпіона на внутрішній арені, «Шахтар», також «насухо» виграв обидва поєдинки. У суботній зустрічі команд із міст–організаторів юніорського Євро–2009, Маріуполя й Донецька, долю протистояння було вирішено в першому таймі. Застосувавши проти «Іллічівця» традиційну для минулого євросезону схему з одним нападником Луїсом Адріано, Мірча Луческу в лікарні й Олександр Спиридон на лаві запасних, очевидно, уже думали про завтрашній кваліфікаційний двобій Ліги чемпіонів із «Тімішоарою».

Бразилець Адріано, реалізувавши два виходи сам на сам із Всеволодом Романенком, відсвяткував маленький ювілей — 10 голів у прем’єр–лізі. До речі, тим же відзначився і його київський співвітчизник Корреа.

У неділю ж лікарі нарешті дозволили Луческу побувати на клубній базі й поспілкуватися з футболістами. Але в середу ескулапи навряд чи дозволять Містеру піти на стадіон.

Претенденти на п’єдестал

Поки наші гранди розминаються «на кицьках», почали очні «розборки» інші претенденти на призові місця. Найбільша аудиторія туру закономірно зібралася на «Дніпро–арені», де господарі приймали бронзових призерів із Харкова. У цьому сезоні керівництво клубу поставило «дніпрянам» зав­дання потрапити в єврокубки, а президент «Металіста» Олександр Ярославський уже марить навіть Лігою чемпіонів.

Інтерес до матчу підігрівся напередодні найдорожчим переходом в історії відносин між українськими клубами. «Шахтар» за шість мільйонів доларів відпустив до «Дніпра» нападника Євгена Селезньова. Відповідність гравця заявленій ціні викликає великі сумніви, але грошей у Ігоря Коломойського кури не клюють, про що Ахметов добре знає.

Аби вперше відзначитися за нову команду, Селезньову вистачило 11 хвилин: у перерві він замінив ще одного колишнього донеччанина — Олексія Беліка. Трохи раніше атакувальний порив господарів ударом із відскоком вдало завершив Максим Калиниченко. Тож Селезньов, втіливши в гол побачення з Олександром Горяїновим, тільки закріпив успіх команди Володимира Безсонова. А за бурхливу радість зі зніманням футболки отримав жовту картку.

А от новий форвард із другого боку «барикади», Володимир Лисенко, наставників гостей не порадував. За відсутності травмованого Жажі Коейльо потуги Лисенка й Девича виглядали безбарвно. Тож «Дніпро» втретє поспіль здолав «синьо–жовтих» на своєму полі з загальною різницею м’ячів 7— 0.

Після зустрічі Мирон Маркевич скаржився на відсутність плеймейкера, котрий би диригував діями харків’ян, та велику кількість помилок у центрі поля. Наскільки серйозними є проблеми «Металіста», післязавтра в Лізі Європи перевірить хорватська «Рієка».

Ще один наш учасник другого за рангом єврокубка, донецький «Металург», грає в доволі напруженому як для старту сезону ритмі — два матчі за тиждень. Крім того, остання зустріч Ліги Європи в Мінську для команди Ніколая Костова вийшла важкою у фізичному плані. Вірменський новачок «метадонів» Генріх Мхітарян скаржився, що футбол на полі, більше схожому на рисову плантацію, відібрав багато зайвих сил. А тут і в чемпіонаті України суперники дістаються непрості — «Дніпро» й «Карпати».

Гра «металургів» у Львові більше сподобалася вболівальникам, ніж тренерам команд, — у обох залишився присмак втраченої перемоги (2:2). Гості двічі струшували каркас воріт, а три очки «зелено–білим» на останніх хвилинах міг принести Ігор Худоб’як. Вразивши трохи раніше ворота суперника ефектним ударом із лінії штрафного, півзахисник не влучив у ціль у більш вигідній ситуації.

«Барселона» з Дніпропетровська

Повернувшись у крісло президента «Арсеналу», Вадим Рабинович розважив публіку черговою новинкою. Цього разу він замовив команді червоно–синю форму як у «Барселони». На тлі блідого «Чорноморця» в Одесі гості справді виглядали грандом. Результат же забезпечили орендовані в Дніпропетровську Андрій Воробей, Олександр Грицай та румун Йонуц Мазілу, котрий віддав дві гольові передачі.

«Каноніри» втретє поспіль перемагають «моряків» на їхньому полі. Господарі спромоглися тільки перервати «суху» серію киян, яка в підсумку склала 407 хвилин.

Упевнено переміг і третій столичний колектив: «Оболонь» у другому таймі «розкатала» гостей із Луганська. Запорукою успіху наставник «пивоварів» Юрій Максимов назвав вдале виконання стандартних положень (двічі вдало подавав штрафні Куценко).

Цієї ж неділі відбулися ще дві реабілітації за поразки в стартовому турі. У дуелі з «Кривбасом» у Запоріжжі перемогу «Металургові» приніс 17–річний форвард Артур Каськов, підтвердивши, що в місті козацької слави вміють працювати з молоддю. А в побаченні давніх друзів, Миколи Павлова й Ігоря Гамули, «Ворскла» в Ужгороді очікувано засмутила «Закарпаття». При цьому найзахідніша команда чемпіонату продовжила три невтішні серії: 21 матч без перемог, із них 12 — на своєму полі, в тому числі п’ять поразок поспіль.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України.

Прем’єр–ліга. 2–й тур

«Чорноморець» — «Арсенал» — 1:3

Голи: Васкес, 40 —

А. Воробей, 11; Грицай, 39; Хомин, 52

4 000 глядачів

«Динамо» — «Таврія» — 6:0

Голи: Гусєв, 10, 33; Мілевський, 17; Корреа, 47; Ярмоленко, 62; Гільєрме, 90

8 300 глядачів

«Іллічівець» — «Шахтар» — 0:2

Голи: Л. Адріано, 7, 30

8 500 глядачів

«Дніпро» — «Металіст» — 2:0

Голи: Калиниченко, 51; Селезньов, 57

15 200 глядачів

«Закарпаття» — «Ворскла» — 1:3

Голи: Шендрик, 68 — Маркоськи, 17, 51; Деспотовськи, 35

7 300 глядачів

«Металург» (З) — «Кривбас» — 2:1

Голи: Жданов, 65 (у свої ворота); Каськов, 72 — Штурко, 27

4000 глядачів

«Оболонь» — «Зоря» — 3:0

Голи: Лозинський, 53; Куценко, 59 (пен.); Варанков, 79

3 800 глядачів

«Карпати» — «Металург» (Д) — 2:2

Голи: Федецький, 6; Худоб’як, 64 — Годін, 9; Мхітарян, 60

6 000 глядачів

Турнірне становище: «Динамо», «Шахтар» — 6, «Арсенал», «Дніпро», «Карпати» — 4, «Ворскла», «Оболонь», «Металіст», «Металург» (З), «Іллічівець», «Таврія» — 3, «Металург» (Д) — 2, «Зоря» — 1, «Закарпаття», «Кривбас», «Чорноморець» — 0.

Бомбардир: Гусєв («Динамо») — 3.

 

ПЕРША ЛІГА

2–й тур. «Севастополь» — «Нива» — 3:1 (Жабокрицький, 43, 50; Гололобов, 65 — Р. Романчук, 60 (пен.)), «Фенікс» — «Олександрія» — 0:1 (Зейналов, 83), «Зірка» — «Волинь» — 2:2 (Давидов, 29; Кочура, 32 (пен.) — Шевелюхін, 58; Лопес, 68), «Кримтеплиця» — «Арсенал» (БЦ) — 1:2 (Діабі, 34 — Піцур, 26; Гонщик, 75), «Геліос» — «Енергетик» — 1:0 (Даудов, 50 (пен.)), «Львів» — «Десна» — 2:0 (Федорчук, 30 (пен.); Худзік, 47), «Нафтовик» — «Дністер» — 2:2 (Кікоть, 26; Одинцов, 85 — Качур, 14; Полтавець, 47 (пен.)).

Лідери: «Севастополь», «Львів», «Арсенал» (БЦ) — 6, «Волинь», «Геліос», «Олександрія» — 4...