Сало на маківці

22.07.2009
Сало на маківці

Літня «головомийка» у річковій воді. (Фото з сайту www.trekearth.com.)

Багато хто з моїх знайомих скаржиться, що влітку їм доводиться мити голову мало не двічі на день — настільки швидко жирніє волосся. Найприкріше, шампуні для щоденного використання не рятують від ефекту липких «бурульок», а звичні бальзами й кондиціонери тільки погіршують стан справ. «Таке враження, що чим більше уваги я приділяю своєму волоссю, тим далі паскуднішим воно робиться, — якось зізналася подруга Юля. — Вранці помила голову, аж блищить, а під вечір усе знову злипається. Увечері в душ, а вранці — знову жирна шевелюра. Узимку такого не було... Ну і як боротися з цим лихом?» А й справді, як? Відповідь на це питання «УМ» шукала у столичній студії краси.

 

Винні спека, труби і колеса

Відразу зауважимо, що надмірна жирність волосся може свідчити про серйозний гормональний збій, захворювання шлунку, кишечника, інших органів та систем. Зрозуміло, що в таких випадках ані дорогі аптечні шампуні, ані саморобні маски за народними рецептами не даватимуть бажаного ефекту, поки людина не пролікується в гастроентеролога, ендокринолога чи іншого спеціаліста. Але це — тема для розмови іншого разу. Сьогодні ж ми розглянемо ситуацію, коли «масна проблема» з’являється у відповідь на літню спеку.

Як розповіла «УМ» лікар–косметолог київської студії «Лазерхауз» Мілена Лобко, у багатьох людей улітку волосся й справді дуже швидко стає жирним. Для цього є кілька причин.

По–перше, спека й надмірне сонячне опромінення призводять до підсушування шкірних покривів та прискорення обмінних процесів у людському організмі. Відповідно, шкірного сала виділяється більше, волосинки «склеюються», і шевелюра набуває непрезентабельного вигляду вже через день–два після водних процедур.

По–друге, теплої пори року повітря стає більш запиленим, а ми рідко ходимо по вулицях у капелюшках. Мобільні часточки бруду осідають на руках, обличчі (скільки не протирай шкіру тоніком, ватний диск щоразу перетворюється з білого на сірий або чорний), одязі та волоссі. Змішуючись із секретом сальних залоз, летючі інгредієнти утворюють липку масу, яка не тільки позбавляє зачіску естетики, але й може стати причиною свербіжу та інших проявів алергійної реації. Особливо якщо йдеться про міський смог, у якому стараннями промисловості, побутових котелень і транспорту циркулюють оксид вуглецю, оксид азоту, сірчаний ангідрид, сірководень, хлор, фтор, сполуки фосфору тощо. Ось чому в людей, які більше часу проводять не в мегаполісі, а на свіжому повітрі, волосся довше залишається чистим!

Від м’яса та сиру багато жиру

Важко собі уявити, але ще півстоліття тому нормою для дорослих вважалося миття голови раз на 7—10 днів, а для власників сухого волосся — раз на два тижні. Мої друзі пригадують, що 15—20 років тому вони так і робили. Упродовж тижня приймали душ або вимивали тіло в мисці, не чіпаючи коси, а в суботу влаштовували банний день. І цього вистачало на тиждень. Сьогодні ж мешканці загазованих українських міст змушені очищати волосся від бруду практично щодня. А ті, кому особливо «пощастило» — навіть двічі на день.

«А що, як волосся забруднюється дуже швидко, бо я часто мию голову? — якось поділилися роздумами моя колега. — Я вичитала в інтернеті, що сальна залоза реагує на шампунь і з кожним разом починає виробляти все більше сала, щоб захистити шкіру голови від пересихання. Тому дівчата на форумі пропонували мити голову раз на два дні, незалежно від жирності волосся. Мовляв, за кілька тижнів залози звикнуть до такого режиму, виділятимуть менше сала, і проблема зникне. Треба тільки трохи потерпіти. Зав’язати хвостик, прилизати пасма обручем — усе виглядатиме пристойно. А далі збільшувати інтервал між «головомийками» до трьох–чотирьох днів, якщо треба. Як ти думаєш, може, так і зробити?»

Переадресувавши питання спеціалісту, журналістка «УМ» дізналася, що таку «методику» вже давно ніхто не використовує. Сучасні косметологи, перукарі та трихологи (лікарі, які спеціалізуються на захворюваннях волосся) одностайно стверджують, що мити голову слід так часто, як у цьо­му виникає потреба. Для когось — раз на тиждень, для когось — двічі на день. «Волосяну цибулину і саму волосинку треба обов’язково очищати, якщо вони забруднилися, — каже Мілена Лобко. — Чим вони чистіші, тим краще дихають і тим менше хворіють. У крайньому разі можна замінити звичайне миття голови сухим — за допомогою гірчичного порошку або спеціальних гігієнічних засобів».

Мілена Ігорівна каже, що боротися з надмірною жирністю волосся треба не рідким миттям і не ходінням із «бурульками» на голові: «Роботу сальних залоз можна відрегулювати, змінивши власний раціон. Надавайте перевагу фруктам, овочам, грибам, рибі. Більше вживайте рослинні жири: соняшникову, оливкову, кукурудзяну олію. Мінімізуйте вживання жирів тваринного походження: сала, ковбаси, вершкового масла, жирних сортів сметани, твердого сиру тощо. Не дивуйтесь, але твердий сир — продукт, який за своєю жирністю (50% — не так і мало) стоїть практично на одному щаблі з м’ясом і ковбасами... Крім того, для покращення стану волосся варто перейти з екстрактованих, солодких газованих напокоїв на чай, компот, соки і мінеральну воду без барвників, лимонної кислоти й цукру. Адже добавки, які містяться в каві, «Кока–колі», «Буратіно» тощо, посилюють виділення шкірного сала. Звісно, це не означає, що людині потрібно повністю відмовитися від цих харчів та напоїв. Але трохи обмежити себе доведеться».

А ви вмієте мити голову?

Як ще можна боротися з салом на маківці? Фахівці радять щодня робити масаж шкіри голови. Це дуже просто: берете масажну щітку з натуральної щетини й починаєте розчісувати волосся в різних напрямках, при цьому нахиляючи голову в різні боки. Така процедура призведе до покращення мікроциркуляції, обмінних процесів на рівні шкіри голови і звільнення від надлишків шкірного сала. Нерідко це допомагає нормалізувати роботу залоз та зменшити відчуття жирності. Як зазначає Мілена Лобко, такий масаж краще робити на свіжому повітрі, щоб забезпечити приток кисню до шкіри голови.

А ще кожен із нас може раз на тиждень робити пілінг волосистої частини голови. У домашніх умовах зовсім не складно залити косметичну глину гарячою водою та втирати в шкіру отриману суміш, охолоджену до комфортної температури. Глина активно вбирає в себе жир, м’яко знімає шар відмерлих рогових лусочок та живить шкіру. Замість глини часто використовують мелену каву та порошок хни. Чудові результати дає також сольовий пілінг. Морську сіль (або подрібнену на млинці, або грубу — залежно від чутливості шкіри) із додаванням двох–трьох крапель оливкової олії слід акуратно втирати в шкіру голови впродовж
10–15 хвилин. Потім залишається тільки змити з волосся залишки пілінгової маси й насолоджуватися відчуттям легкості та стовідсоткової чистоти. У салонах краси замість простенької глини чи солі клієнтам пропонують спеціальну пілінг–сироватку АВR, яка дуже активно звільняє шкіру від відмерлих клітин, очищає волосяну цибулину, покращує кровообіг навколо неї, стимулює ріст волосся та зменшує його жирність.

Мілена Лобко каже, що усунути проблему може і правильно підібраний шампунь. Нерідко одна лише заміна шампуню з серії «2 в 1» чи «3 в 1» і з позначкою «для всіх типів волосся» на аптечний «для жирного волосся» і «проти себореї» дивовижним чином перетворює липкі пасма на нормальну шевелюру. Загальні поради тут не спрацьовують, тому засіб краще вибирати разом із лікарем–трихологом, косметологом чи перукарем. І в будь–якому разі пам’ятати про елементарні правила миття голови. А вони полягають у тому, що шампунь завжди треба наносити двома порціями. Першу спінити в долонях із невеликою кількістю води. Далі втерти у волосся — не до кінця. Змити — також не до кінця. Додати другу порцію шампуню (так само не концентрованого, а розбавленого водою) і вже тоді виконати основне миття. Загалом шампунь слід тримати на волоссі не менше п’яти хвилин, м’яко масуючи шкіру голови пальцями (не нігтями!!!). Після цього необхідно ретельно змити лужну рідину, щоб не допустити появи подразнення та лупи. Ще бажано використати для змивання не просто воду, а «чай» із кропиви або череди. Тоді волосся блищатиме не від зайвого сала, а від ідеальної чистоти.

 

ДО РЕЧІ

Мило, яке містить вільний луг, дуже знежирює і висушує волосся, тому спеціалісти категорично забороняють мити голову господарським милом.

 

ДОВІДКА «УМ»

При скороченні гладенького м’яза, який піднімає волосся, сальні залози виділяють досить складний за складом секрет, який називається шкірним салом. У середньостатистичної дорослої людини продовж доби виробляється близько 20 грамів цієї масної речовини.

 

КОРИСНІ ПОРАДИ

1. Ніколи не мийте голову гарячою водою — рідина високої температури стимулює більш активне виділення шкірного сала. Найкраще використовувати для миття теплу воду, яка добре змиває бруд, але не посилює секрецію сальних залоз.

2. Бережіть голову від перегрівання й пересушування під сонцем. У «саме пекло» (від 11 до 15 години) краще не виходити надвір без бавовняної панами, солом’яного капелюшка чи іншого головного убору, виготовленого з натуральних матеріалів. Синтетика, як відомо, створює парниковий ефект, а це не найкращим чином впливає на стан шкіри голови та загальне самопочуття людини.

3. Корисніше за все мити волосся фільтрованою або кип’яченою водою. У такій рідині міститься менше шкідливих солей, і після миття на волоссі вже не лишається сірувато–білого нальоту солей кальцію і магнію. Якщо ж альтернативи хлорованій воді немає, то принаймні додатково виполіскуйте коси у відварі трав (череди, кори дуба, кропиви) або в підкисленій воді, вичавивши в миску сік половини лимона.