Черновецький проти чернівецького

22.07.2009

Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, почавши відкриту виборчу кампанію одним із перших кандидатів у президенти, продовжує втішати агітаційною винахідливістю. Аудиторія ще не оклигала від масованої атаки рекламних плакатів кольору хакі, як команда Яценюка почала розставляти на вулицях намети, стилізовані під фронтову тематику. Стінки Яценюкових тентів мають темно–зелений колір, збоку — маленьке віконце. Із таких наметів агітатори роздаватимуть промо–матеріали.

У Києві добірка агітаційних матеріалів, яку роздають у наметах, скупенька. Це летючка із заголовком «Проти хунти». У цій відозві молодий політик із Чернівців скаржиться на те, що парламентські партії та блоки — насамперед Партія регіонів і БЮТ — хочуть узурпувати право на формування виборчих комісій. На агітпродукції не вказано реквізитів. Утім, зараз іще й не час офіційно повідомляти про місце друку, тираж абощо, адже виборча кампанія не почалася.

Однак у Києві «штабні» намети Яценюка простояли недовго. Учора штаб кандидата повідомив, що київські комунальники згорнули сім наметів «Фронту змін». Як розповів на прес–конференції голова столичного осередку «ФЗ» Андрій Пишний, конфіскацію проводили працівники у формі комунального підприємства «Київблагоустрій», що підпорядковується міськдержадміністрації. Номери автомобілів, на яких приїхали ці люди, теж належать цій конторі.

Справді, якщо подивитися в установчі документи «Київблагоустрою», то до компетенції компанії входить «демонтаж, перевезення та зберігання безгосподарського майна (кіосків, павільйонів, гаражів, рекламоносіїв, залишків будівельних матеріалів, автомобілів) та самовільно розміщених об’єктів, що порушують правила благоустрою міста».

Утім Андрій Пишний, який ще донедавна працював на Банковій заступником секретаря РНБО, запевняє: намети було встановлено відповідно до чинного законодавства. «Фронт змін» заздалегідь офіційно повідомив київську міську владу про місця розташування цих інформаційних точок, хоча закон і не зобов’язує цього робити. Крім того, намети було встановлено у місцях скупчення людей таким чином, щоб не заважати їм вільно пересуватися, цитує Пишного УНІАН.

Представник «Фронту змін» заявив, що Арсеній Яценюк підготував депутатський запит до київської міської влади щодо правових підстав демонтажу інформаційних наметів.