З Америки з любов’ю

22.07.2009
З Америки з любов’ю

На думку аналітиків, Джозеф Байден приїхав, аби засвідчити, що Вашингтон не віддає Україну на поталу Москві. (Фото Укрінформ.)

Від візиту віце–президента США Джозефа Байдена в Київ експерти очікували чіткого сигналу про незмінність підтримки Сполученими Штатами євроатлантичних прагнень України після приходу в Білий дім нової адміністрації. І такий сигнал надійшов: і під час зустрічі з Президентом Віктором Ющенком, і на прес–конференції по її завершенні другий після Барака Обами високопосадовець від імені США чітко заявив: «Якщо Україна бажає бути частиною євроатлантичної спільноти, а ви це зробили, то ми це підтримуємо».

За словами Байдена, головний месидж його приїзду однозначний: «Сполучені Штати віддані міцній, демократичній, процвітаючій Україні», підтримують її суверенітет, незалежність і «її власний вибір, що включає вибір своїх стосунків та союзників». Бо «ніхто, жодна країна не має права вам диктувати, наказувати, в які союзи ви будете вступати або які двосторонні відносини мати». І щоб уже напевне закрити це питання, «яструб Обами» вкотре запевнив: перезавантаження відносин США з Росією відбуватиметься в жодному разі не за рахунок відносин Вашингтона з Києвом.

Після зустрічі віч–на–віч Президента України та віце–президента США відбулися двосторонні переговори. Ющенко відзначив стратегічний характер двосторонніх відносин, підтверджений у підписаній у грудні минулого року Хартії Україна — США про стратегічне партнерство, запевнив у незворотному просуванні нашої держави шляхом демократії та прогресі демократичних політичних і економічних реформ. «Я задоволений тими внутрішніми процесами, які відбулися в останні чотири роки, — наголосив Президент, звертаючись до високого гостя. — Ми здобули фундаментальні права, у нас реалізовано демократичне право вибору. Я хотів би, щоб ви привезли додому з України сильні враження. Ви перебуваєте в європейській країні, де панує демократія і де відбуваються дуже важливі процеси». В. Ю. висловив вдячність США за позицію щодо входження України в НАТО, за підтримку нашої співпраці з Міжнародним валютним фондом та політики реформ в енергетичній сфері. Адже це питання, за словами глави держави, «кореспондується з питанням незалежності — ми повинні навчитися раціонально використовувати енергетичний ресурс».

Байден, у свою чергу, відзначив, що Помаранчева революція є «прекрасним прикладом для всього світу», а Україна «за короткий період зробила великий прогрес». І наша «життєздатна демократія демонструє світові те, що Україна продовжуватиме йти своїм вибраним шляхом, як частина Європи». «Заступник» Обами запевнив, що Штати підтримають Україну на цьому шляху, оскільки вважають нашу державу «життєво важливим європейським партнером у підтримці стабільності, добробуту і демократії на континенті».

Надалі у графіку віце–президента були заплановані зустрічі з Прем’єром Юлією Тимошенко, лідером Партії регіонів Вік­тором Януковичем, очільником «Фронту змін» Арсенієм Яценюком. І, як запевнив журналістів Байден, на всіх цих зустрічах, як і перед тим у розмові з Віктором Ющенком, він закликатиме українських політиків співпрацювати одне з одним. «Я знаю, як важко ухвалювати складні рішення, коли наближаються вибори. Це важкий час у будь–якій демократії, — зазначив віце–президент США. — І співпрацювати разом, особливо в кризових умовах, — це не вибір, а необхідність». З висоти свого досвіду 66–річний американський можновладець дав українським політикам добру пораду: пам’ятати, що компроміс — це не ознака слабкості, а доказ сили».

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Вадим Карасьов,
радник глави секретаріату Президента:

— Візит Джозефа Байдена виправдав очікування України вже тим, що він відбувся. Для офіційного Києва було важливо, щоб після поїздки президента США до Москви відбувся візит одного з ключових політиків нинішньої американської адміністрації — щоб вирівняти баланс. Адже були побоювання, що перезавантаження американсько–російських відносин може стати перезавантаженням відносин Сполучених Штатів з Україною.

Побоювання виявилися марними, що підтвердилося під час зустрічей із віце–президентом США. Україна отримала те, що хотіла: запевнення у підтримці нашого вступу до НАТО і в тому, що ніяких стратегічних розмінів з Росією (наприклад, щодо політики обох держав в Афганістані й Україні) не буде. Тепер залишається навести останні штрихи у політиці нової американської адміністрації щодо України і отримати посла США. Думаю, за результатами візиту Байдена це питання буде розв’язане.

 

Деймон Вілсон,
директор програм із міжнародної безпеки Атлантичної ради США:

— Візит віце–президента США є важливим сигналом для Москви про те, що намагання Вашингтона покращити взаємини з Росією не відбуватиметься за рахунок відносин з Україною. Адміністрація США зрозуміла, що відновлення взаємин з Росією має відбуватися паралельно з формуванням стабільної політики щодо Східної Європи, включно з такими країнами, як Україна та Грузія. Зрештою, цей візит посилає важливий сигнал нашим партнерам у Європі про те, що США досі цінують відносини з Україною і підтримують інтеграцію України у Європу.

 

НЕОФІЦІЙНО

Зустріччю з Віктором Ющенком 66–річний Джо Байден розпочав офіційну частину свого робочого візиту до України. «Неофіційної», у традиційному «народному» розумінні, по суті, й не було.
Натомість учора, після церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору, висадження куща калини та розмови з киянами, Байден із Ющенком неформально поспілкувалися за чашечкою кави у кав’ярні на вулиці Мазепи, навпроти меморіалу Голодомору. В. Ю., зокрема, розповів співрозмовникові цікаві подробиці з багатовікової історії Києва. Містер віце–президент вельми зацікавився й зізнався, що у захваті від київських краєвидів.

 

УВАГА НА ДОРОГАХ!

У зв’язку з візитом в Україну віце–президента США Джозефа Байдена в центрі Києва запрова­джено обмеження руху транспорту. Столичне управління ДАІ рекомендувало водіям по можливості уникати заїздів до центральної частини міста, а якщо така потреба виникне, чітко дотримуватися правил дорожнього руху, вимог дорожніх знаків (особливо тимчасових) та виконувати сигнали регулювальників. Водіїв просять також паркувати автівки тільки в дозволених місцях і не загороджувати проїзд.

Всі заходи щодо обмеження руху здійснюються задля безперешкодного і безпечного проїзду кортежу американського високопосадовця, повідомили «УМ» у прес–службі столичної ДАІ.